Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ομπάμα για την 25η Μαρτίου :«Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας»


Ο αμερικανικός λαός εορτάζει την 188η επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας και τιμά την ιστορική συμβολή των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών», τονίζει στη διακήρυξη για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος σημειώνει ότι στον 19ο αιώνα η Αμερική υποστήριξε τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία και επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των δυο χωρών χαρακτηρίζεται από το όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αναφέρει, δε, ότι οι ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας οικοδόμησαν τους θεσμούς της χώρας πάνω στις ανεξίτηλες αρχές της αρχαίας Ελλάδας.

Αφού υπογραμμίζει και τη σημαντική πολιτιστική συμβολή της Ελλάδας, σημειώνοντας την επιρροή του Ελληνισμού ακόμη και στην αρχιτεκτονική δομή της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο κ. Ομπάμα τονίζει ότι και στη σύγχρονη ιστορία η Ελλάδα και οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν μαζί τις προκλήσεις των καιρών, πολέμησαν σε κοινούς αγώνες στη διάρκεια του 20ου αιώνα και συνεχίζουν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς μέσα και από τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος στη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την οποία σημειώνει ότι εμπλουτίζει με την παρουσία της το αμερικανικό έθνος και λειτουργεί ως δεσμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Με αυτό το σκεπτικό ανακηρύσει την 25η Μαρτίου ως «Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» και καλεί τον αμερικανικό λαό να την εορτάσει ως «εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου