Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ


Από την Φένια Σακκά
.
Την ημέρα του Ευαγγελισμού ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία την Θεία Ενσάρκωση. Το θέμα αυτό έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα στην Χριστιανοσύνη. Από την περιγραφή του Ευαγγελιστή Λουκά έχουν εμπνευστεί μεγάλοι και μικροί ζωγράφοι. Κατά την ημέρα αυτή υπάρχει σύμπτωση θρησκευτικής και εθνικής γιορτής, αφού το 1821 είναι η αρχή...
της απελευθέρωσης μας από τους Τούρκους. Επειδή η μέρα του Ευαγγελισμόύ βρίσκεται πάντα μέσα στην Μεγάλη Σαρακοστή, υπάρχει ελευθερία στο φαγητό, δηλαδή ψαροφαγία και λάδι.
Εξάλλου, έχουμε και λαογραφικά έθιμα για αυτή την μέρα, όπως το διώξιμο των ζουζουνιών και ερπετών με μαγικές ενέργειες, την μετακίνηση των νομάδων, κτηνοτρόφων από τα χαμηλά στα υψηλότερα μέρη. Λέγεται μάλιστα ότι στα χρόνια των κλεφτών την ημέρα του Ευαγγελισμού έβγαιναν πάλι οι πολεμιστές στα βουνά, επειδή η άνοιξη ήταν και αφετηρία πολέμου. Οι μελισσοτρόφοι που φοβούνται τον βαρύ χειμώνα πρωτοβγάζουν τις κυψέλες τους στην ύπαιθρο. Οι νοικοκυρές τηρούν την αργία της μέρας και ούτε δουλεύουν ούτε σκουπίζουν. Πιστεύουν μάλιστα ότι τα χελιδόνια πρωτοέρχονται την ημέρα του Ευαγγελισμού και ονομάζονται "πουλιά της Παναγίας". Και εκείνα αυτή την μέρα αποφεύγουν να εργαστούν και να κτίσουν την φωλία τους.
Στην Καππαδοκία παλιότερα συνήθιζαν να ζυμώνουν μικρές πίτες που σε κάθε μία, όπως και την Πρωτοχρονιά, έβαζαν κάτι πολύτιμο. Όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της χρονιάς.

Αναρτήθηκε από press.gr@hotmail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου