Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Πως διαμορφώνεται η εικόνα της γρίπης των χοίρων στο κόσμο

Ο αριθμός των ανθρώπων που πιθανότατα έχουν χάσει την ζωή τους από την γρίπη των χοίρων έχει ανέβει στους 149, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας του Μεξικού, Χοσέ Άνχελ Κόρδομπα.Από τις 149 περιπτώσεις μόνο οι 26 έχουν επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την γρίπη των χοίρων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία στο Μεξικό.

Την ίδια στιγμή ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος GlaxoSmithKline ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέδωσε 100.000 δόσεις του αντι-ιϊκού σκευάσματός του Relenza στις μεξικανικές αρχές, προσθέτοντας ότι αναζητεί τρόπους αύξησης της παραγωγής του.

Παράλληλα εκπρόσωπος της βρετανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι μία γυναίκα που ήρθε στη Βρετανία από τον Καναδά νοσηλεύεται στη βορειοδυτική Αγγλία προληπτικά για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων.

«Ενημερωθήκαμε ότι μια επισκέπτρια από το εξωτερικό στην περιοχή του Σαλ (στη βορειοδυτική Αγγλία) υποβάλλεται σε εξετάσεις για πιθανή (μόλυνση από τη) γρίπη των χοίρων», δήλωσε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται βάσει των «αυστηρών μέτρων προφύλαξης» που έχουν ληφθεί.

Η γρίπη των χοίρων έφτασε στην Ευρώπη

Το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη επιβεβαιώθηκε σε ασθενή στην Ισπανία και ερευνώνται οι περιπτώσεις 17 ασθενών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας. Το θύμα της γρίπης των χοίρων είναι ένας νέος 23 ετών που επέστρεψε στις 22 Απριλίου από το Μεξικό και εισήχθη στο νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου.

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν εκτάκτως πιθανότατα την Πέμπτη για να εξετάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από την γρίπη των χοίρων.

Έτοιμες δηλώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τη διάθεση εκατομμυρίων δόσεων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων. Τα δύο σκευάσματα που ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση του νέου αυτού ιού είναι το Tamiflu της Roche και το Relenza της GlaxoSmithKline.

Εν τω μεταξύ, στους 103 έχει ανέλθει πλέον ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό, ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της χώρας Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα. Ο Κόρδοβα τόνισε πως 400 άνθρωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο από τα συνολικά 1.600 ύποπτα κρούσματα.

«Οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για 1.614 κρούσματα, με 103 θανάτους, ενώ ακόμη βρίσκονται υπό νοσηλεία 400 ασθενείς», τόνισε ο Κόρδοβα, εξηγώντας πως τα δύο τρίτα των ασθενών έχουν αναρρώσει.

Εκατομμύρια Μεξικανοί παρέμειναν στα σπίτια τους ή κυκλοφορούσαν με χειρουργικές μάσκες, ιδίως στην πρωτεύουσα, όπου η κυβέρνηση ματαίωσε κάθε δημόσια εκδήλωση, έκλεισε τα μουσεία, τα μπαρ, ενώ δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του ιού.

Υποψίες για κρούσματα σε Ελβετία, Δανία, Σουηδία και Ισραήλ

Υποψίες υπάρχουν για την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της γρίπης των χοίρων στην Ιταλία μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο μιας γυναίκας χθες Κυριακή στη Βενετία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η 31χρονη είχε μόλις επιστρέψει από ταξίδι στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου 7 άτομα έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Η ασθενής, η οποία παρουσιάζει υψηλό πυρετό, τέθηκε σε καραντίνα και τελεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Επίσης στην Ελβετία, 5 άνθρωποι που επέστρεψαν από το Μεξικό πιστεύεται ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων και υποβάλλονται σε εξετάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας Ζαν-Λουί Τσίρχερ.

Οι πέντε Ελβετοί παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, διευκρίνισε ο ίδιος.

Επίσης στη Δανία και τη Σουηδία, περίπου 10 άνθρωποι που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στη Σουηδία, τουλάχιστον 5 άνθρωποι, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στο Μεξικό, υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων, δήλωσε υπεύθυνος του Σουηδικού Ινστιτούτου για τον Έλεγχο των Μολυσματικών Ασθενειών.

Στη Δανία τρεις νεαρές γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας που επέστρεψαν πριν από μία εβδομάδα από το Μεξικό και τις ΗΠΑ τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο. Οι νέοι αυτοί παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης. Επίσης ένας άνδρας ηλικίας γύρω στα πενήντα εισήχθη σε νοσοκομείο καθώς παρουσίασε συμπτώματα γρίπης μετά την επιστροφή του την Παρασκευή από τις νότιες ΗΠΑ, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Τέλος στο Ισραήλ ένας πολίτης που επέστρεψε από το Μεξικό εισήχθη στο νοσοκομείο όπου έχει τεθεί σε καραντίνα καθώς υπάρχει υποψία ότι έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοσταθμό.

Ωστόσο ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη δείχνουν ότι δεν έχει προσβληθεί από τον ιό αυτόν.

Ύποπτα κρούσματα σε άλλες χώρες

Στη Γαλλία εξετάζεται από τις αρχές είναι μια 52χρονη γυναίκα που μόλις επέστρεψε από το Μεξικό και οι εξετάσεις της θα βγουν σήμερα Δευτέρα.

Από την Μπογκοτά ανακοινώθηκε ότι εννέα Κολομβιανοί που παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης και μόλις επέστρεψαν από ταξίδι στο Μεξικό τέθηκαν σε καραντίνα και εξετάζονται. Σε εξετάσεις υποβάλλονται και οι συγγενείς που ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν εντείνει τους ελέγχους σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Στον Καναδά ανακοινώθηκε ότι έξι άτομα έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων σε ελαφρά μορφή αλλά νοσηλεύονται και έχουν τεθεί σε καραντίνα. Και οι έξι αυτοί Καναδοί είχαν επισκεφθεί πολύ πρόσφατα το Μεξικό.

Ταξιδιωτική οδηγία για Μεξικό σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν από κοντά τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος πρόκλησης συναγερμού.

«Είναι προφανώς μια αιτία ανησυχίας και απαιτεί αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης. Αλλά δεν είναι αιτία συναγερμού», δήλωσε ο Ομπάμα σε σύνοδο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ΗΠΑ κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής εκτάκτου ανάγκης χθες, Κυριακή, μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων στη χώρα, την ώρα που η νόσος αυτή έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στο γειτονικό Μεξικό. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν νεκροί.

Παράλληλα Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει να εκδώσει αργότερα σήμερα ταξιδιωτική οδηγία για την αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων στο Μεξικό, λόγω της επιδημίας της γρίπης των χοίρων στη χώρα αυτή.

«Θα υπάρξει ταξιδιωτική οδηγία που θα καλεί τους Αμερικανούς να αποφεύγουν όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στο Μεξικό λόγω της γρίπης των χοίρων», δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «πολύ σοβαρά» το θέμα της γρίπης των χοίρων

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στο Μεξικό να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της επιδημίας της γρίπης των χοίρων και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα το ζήτημα.

«Αναρτήσαμε πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας και καλούμε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν να προσέχουν», είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά το θέμα αυτό και συνεργαζόμαστε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με άλλες χώρες για να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια στρατηγική που θα αποτρέψει τη διάδοση αυτής της μορφής της γρίπης των χοίρων», πρόσθεσε.

Ύποπτο κρούσμα στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ

Την ύπαρξη μίας πιθανής περίπτωσης γρίπης των χοίρων ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Υγείας του Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται σήμερα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών έτσι ώστε να εξακριβωθεί αν πρόκειται για γρίπη των χοίρων, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κέντρου Υγείας του Μίσιγκαν.

Η περίπτωση αφορά σε μία 34χρονη γυναίκα η οποία επισκέφτηκε προσφάτως τα σύνορα του Μεξικού.

ΠΟΥ: Αλλαγή του επιπέδου συναγερμού πανδημίας

Για την αλλαγή του επιπέδου συναγερμού πανδημίας στο 4 ή και στο 5 λόγω της εξάπλωσης της γρίπης των χοίρων, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίπεδο 3, θα αποφασίσει η επιτροπή εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της.

Το επίπεδο 4 σημαίνει ότι ο ΠΟΥ πιστεύει πως ο ιός της γρίπης των χοίρων θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και να προκαλέσει μεγάλα επιδημικά ξεσπάσματα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Γκρέγκορι Χαρτλ δήλωσε ακόμη ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι των ιατρικών υπηρεσιών έχουν ήδη ξεκινήσει την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του ιού.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά τον περιορισμό των ταξιδιών λόγω της γρίπης των χοίρων.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- τον περιορισμό των ταξιδιωτικών μετακινήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκρέγκορι Χαρτλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, συνολικά 40 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν εξακριβωθεί ότι πάσχουν από την γρίπη των χοίρων, 26 στο Μεξικό, 6 στον Καναδά και ένας στην Ισπανία.

Διακοπή εισαγωγής χοιρινού από Μεξικό και πολιτείες των ΗΠΑ

Αρκετές χώρες, κυρίως ασιατικές, αποφάσισαν τη διακοπή των εισαγωγών χοιρινού κρέατος από το Μεξικό και ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, λόγω των διαστάσεων που λαμβάνει η γρίπη και των ανησυχιών για την πρόκληση πανδημίας.

Η Ταϊλάνδη, όπως και η Κίνα, ανακοίνωσαν σήμερα τη διακοπή των εισαγωγών χοιρινού κρέατος από το Μεξικό και από τρεις αμερικανικές πολιτείες: το Τέξας, το Κάνσας και την Καλιφόρνια.

Στο Κίεβο, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι παγώνει τις εισαγωγές από το Μεξικό, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, λόγω των διαστάσεων που λαμβάνει η γρίπη.

«Δεδομένου του πόσο σύνθετη είναι η επιδημιολογική κατάσταση για τη γρίπη που προκαλεί ο ιός Η1Ν1, στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, η Ουκρανία διακόπτει την εισαγωγή χοιρινού από τις χώρες αυτές», αναφέρει ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Χθες ανακοίνωσε τη διακοπή των εισαγωγών χοιρινού κρέατος από τις περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση της γρίπης και η Ρωσία.

Η Μόσχα θα επιθεωρεί όλα τα αεροσκάφη από την Αμερική

Η Ρωσία θα επιθεωρεί από σήμερα όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο λόγω της επιδημίας της γρίπης των χοίρων, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας Γκενάντι Ονισένκο, μέτρο που εφάρμοζε ως τώρα για τα αεροσκάφη που προέρχονται από το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

«Από σήμερα (Δευτέρα) θα επιθεωρούμε όλα τα αεροσκάφη που φθάνουν από την αμερικανική ήπειρο για να αποφύγουμε τη μετάδοση της νόσου στη Ρωσία», τόνισε.

Η Ρωσία εφάρμοσε ανάλογα μέτρα χθες για τα αεροσκάφη που φθάνουν από το Μεξικό και τις ΗΠΑ, ενώ απαγόρευσε τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τις χώρες αυτές, αλλά και από πολλές χώρες της κεντρικής Αμερικής.

Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές χοιρινού από Μεξικό και ΗΠΑ

Η Κίνα απαγόρευσε σήμερα τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και παραγώγων του, με προέλευση το Μεξικό και αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της γρίπης των χοίρων, τονίζεται σε ανακοινωθέν του υπουργείου Υγείας.

Η Κίνα, που έχει καλέσει τον πληθυσμό της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός απέναντι στην εξάπλωση της γρίπης των χοίρων, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν έχουν καταγραφεί στη χώρα ανθρώπινα κρούσματα του ιού Α/Η1Ν1 και πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πληροφορεί το κοινό για τον τρόπο αποφυγής της ασθένειας.

Και η Μαλαισία έχει κινητοποιήσει την μονάδα ελέγχου επιδημιών για να εντοπίσει έγκαιρα όποια πιθανότητα κρούσματος της γρίπης των χοίρων στη χώρα, τονίζουν τα μέσα ενημέρωσης.

Στις Φιλιππίνες, οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να αποφεύγει τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά σε δημόσιες συγκεντρώσεις και χώρους, εξαιτίας του κινδύνου που ελλοχεύει σε τέτοιου είδους διαχύσεις για την μετάδοση του ιού της γρίπης των χοίρων.

Κανένα κρούσμα της νόσου δεν έχει εντοπισθεί στις Φιλιππίνες, ωστόσο η χώρα έχει τεθεί σε συναγερμό και έχει ενισχύσει τα μέτρα προφύλαξης και υγειονομικής ασφάλειας.

Η Ιαπωνία αποφάσισε σήμερα να ενισχύσει τους ελέγχους σε επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από το Μεξικό σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα πιθανά κρούσματα της γρίπης των χοίρων, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο παρασκευής εμβολίων ώστε να αποτραπεί η διάδοση της νόσου.

Ο πρωθυπουργός Τάρο Ασο συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα και το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας αρχίζει την παραγωγή εμβολίων.

Στην Ταϊλάνδη η κυβέρνηση εγκατέστησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ συσκευές θερμικής ανίχνευσης θερμοκρασίας σώματος ως ένα προληπτικό μέτρο κατά της διάδοσης της γρίπης των χοίρων που έχει μέχρι τώρα προκαλέσει το θάνατο 103 ανθρώπων στο Μεξικό.

«Μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Σε αφύπνιση οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία

Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούν να εντοπίσουν εκατοντάδες επιβάτες πο&upsi
Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου