Κυριακή 31 Μαΐου 2009

31 ΜΑΙΟΥ 1954 - Γεννήθηκε ο Θωμάς Μαύρος, Έλληνας βετεράνος ποδοσφαιριστής


Ένα σύνθημα που δονεί ακόμα και σήμερα τις καρδιές των Ενωσιτών είναι το ''Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεος''! Ποδοσφαιριστής που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος στην εποχή του τόσο που ακόμα λατρεύεται μέχρι σήμερα! Ο Μαύρος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας σκόρερ και κατέχει την πρώτη θέση στον πίνακα των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών με 260 γκολ με δεύτερο τον Κριστόφ Βαζέχα (ΠΑΟ) με 244 γκολ και τρίτο τον άλλο μεγάλο ΑΕΚτζη Μίμη Παπαϊωάννου με 233 γκολ!

Πήρε δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, βγήκε 4 φορές πρώτος σκόρερ και μάλιστα το 1979 με 31 γκολ αναδείχτηκε 2ος σκόρερ στην Ευρώπη και πήρε το ασημένιο παπούτσι, μια διάκριση που δεν έχει συμβεί ποτέ σε Έλληνα ποδοσφαιριστή.
Παρά το ότι είχε προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού (τον ήθελε η Κόσμος της Νέας Υόρκης την περίοδο που έπαιζε εκεί ο Πελέ, η Βερόνα το 1983 και η Νάπολι το 1980 λίγο πριν πάει ο Μαραντόνα) δεν έκανε το βήμα για την οικογένεια του.

Παρόλα αυτά η αναγνώριση δεν του έλειψε και αυτό φάνηκε με την κλήση του (18/8/81) στην Μεικτή Ευρώπης όπως και στις 22/6/1984 (στην Νέα Υόρκη) που ήλθε η Παγκόσμια αναγνώριση αυτού του σπουδαίου επιθετικού όταν κλήθηκε να παίξει στην Μικτή Κόσμου με όλη την ελίτ της εποχής (Μπεκενπάουερ, Κρολ, Σίλτον, Κιγκαν, Κέμπες, Σάντσες, Ροστό, Νεεσκενς, Μαγκατ κλπ) όπου και αποθεώθηκε από περίπου 20.000 Ελληνες που παραβρεθηκαν στο γήπεδο!

Αξιοσημείωτα είναι ότι στις 17/1/1971 έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου (1-0 τον Πιερικό) και παράλληλα είναι ο νεότερος παίχτης που έπαιξε στην κατηγορία, αλλά και ο πιο νέος σκόρερ με τη Εθνική Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου