Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Επαγρύπνηση για τη νέα γρίπη συνιστά η ΠΟΥ


Η νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων) μπορεί να υποχωρήσει πριν ξανακάνει την εμφάνισή της με πρωτοφανή δριμύτητα, προειδοποιεί η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν σε συνέντευξή της που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times. "Αν το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό Α (Η1Ν1) δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στον κόσμο, ένα δεύτερο κύμα του ιού μπορεί να ξεσπάσει πλήττοντας με μεγάλη "εκδικητικότητα", τόνισε.
Το Μεξικό -όπου τα κρούσματα της γρίπης ανέρχονται πλέον στα 590- ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι από αύριο σχολεία και επιχειρήσεις, ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν δήλωσε χθες ότι ο Π.Ο.Υ δεν σκοπεύει να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού, τουλάχιστον όχι όσο οι συνθήκες παραμένουν ως έχουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η απειλή έχει παρέλθει?

Ελπίδες
«Ελπίζουμε ότι ο ιός θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία. Εάν όχι, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα μεγάλο ξέσπασμα», υποστηρίζει η γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ, Μάργκαρετ Τσαν, τονίζοντας ότι «οι ιοί της γρίπης είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτοι και παραπλανητικοί. Δεν πρέπει να είμαστε υπέρμετρα αισιόδοξοι. Δεν πρέπει να δώσουμε στον ιό H1N1 τη δυνατότητα να διασταυρωθεί με άλλους ιούς».
Η Τσαν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του συναγερμού στο 6 -το ανώτερο επίπεδο που δείχνει πανδημία- σπεύδει όμως να επισημάνει ότι «το επίπεδο 6 δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.
Είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, ειδάλλως όταν ανακοινώσουμε την αύξηση του συναγερμού θα προκληθεί ασκόπως πανικός». Σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού ενδέχεται να παίξουν οι καιρικές συνθήκες, με το νότιο ημισφαίριο να εισέρχεται στον χειμώνα, εποχή έξαρσης της γρίπης.
Ηδη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί ότι η γρίπη των χοίρων θα προσβάλει περισσότερους από 200 εκατ. Ευρωπαίους, το 40%-50% του συνολικού πληθυσμού.
Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός Η1Ν1 είναι τόσο επικίνδυνος όσο ο ιός της γρίπης του 1918 που είχε προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους, συμφωνούν η Τσαν και ο Ανγκους Νίκολ, επικεφαλής του προγράμματος εναντίον της γρίπης του ECDC. «Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η εποχική γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο περίπου 40.000 θανάτους στην Ε.Ε.», δηλώνει ο δρ Νίκολ.
Ενόσω οι ειδικοί προσπαθούν να αξιολογήσουν το μέγεθος του προβλήματος, τα κρούσματα του ιού παγκοσμίως συνεχίζουν να αυξάνονται. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 1.003 σε 20 χώρες, με τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο να έχει επιβεβαιωθεί σε έξι χώρες.
Σε 30 πολιτείες
Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 226 και εξαπλώθηκαν σε 30 πολιτείες, ενώ η Κολομβία και το Ελ Σαλβαδόρ προστέθηκαν στη λίστα των πληγέντων κρατών. Η Πορτογαλία επιβεβαίωσε χθες το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων, η Τουρκία πάντως διαβεβαίωσε ότι ο θάνατος ενός άνδρα σε νοσοκομείο της Αττάλειας δεν οφείλεται στη γρίπη.
Το Μεξικό εμφανίζεται έτοιμο να άρει την καραντίνα στην πρωτεύουσα, καθώς τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί -κάτι που δεν συμβαίνει ωστόσο στην Κίνα, η οποία κρατά σε καραντίνα περίπου 70 Μεξικανούς υπηκόους που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα της γρίπης.
Ο Μεξικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «μεροληπτικά μέτρα» που λαμβάνουν κάποιες χώρες «είτε από άγνοια είτε από παραπληροφόρηση», αποφεύγοντας πάντως να κατονομάσει την Κίνα. Ηδη πάντως το Μεξικό ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει στην Κίνα αεροσκάφος για να παραλάβει τους υπηκόους του.
Πλήγμα
Χθες περισσότερες από 20 χώρες αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος, μεταξύ αυτών Ρωσία, Κίνα και Ινδονησία. Οι χώρες που πλήττονται από την απόφαση είναι μεταξύ άλλων η Ισπανία, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ. Το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος υπολογίζεται σε 26 δισ. δολ. ετησίως.
Hellenic Business

2 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία για τον Παγκόσμιο Οργανισμο Υγείας (ΠΟΥ) και το Codex Alimentarius στο ντοκυμαντέρ "Esoteric Agenda" 37o λεπτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον έχει το "Εsoteric Agenda" ένα δοκυμαντέρ που αναφέρεται στον ΠΟΥ και στο codex alimentarius , 37ο λεπτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή