Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Απομονώθηκε στέλεχος του ιού


Στέλεχος του ιού της νέας γρίπης απομόνωσαν βρετανοί επιστήμονες, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εμβολίου σε μεγάλη κλίμακα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (HPA), την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το στέλεχος του ιού είναι διαθέσιμο στις φαρμακοβιομηχανίες και σε άλλα εργαστήρια που ασχολούνται με την καταπολέμηση της γρίπης και αποτελεί ένα «κρίσιμο βήμα για την παραγωγή ενός εμβολίου σε μεγάλη κλίμακα».

Η HPA, η οποία είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που ασχολείται με την παρακολούθηση μολυσματικών νόσων, αναφέρει ότι η εξέλιξη οφείλεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Βιολογικών Προτύπων και Ελέγχου (NIBSC) --ένα επιστημονικό εργαστήριο που ανήκει στο δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στο μεταξύ, παραμένει η ανησυχία για την εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης, καθώς νέα κρούσματα αναφέρονται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ρουμανία

Δύο νέα κρούσματα της νέας γρίπης Α (H1N1) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Ίον Μπάζακ.

Πρόκειται για τον πατέρα της 30χρονης γυναίκας, η οποία μολύνθηκε από τον ιό της νέας γρίπης και την ανήλικη κόρη της ηλικίας 14 μηνών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο πατέρας και η ανήλικη κόρη της 30χρονης γυναίκας βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, απομονωμένοι σε ειδικούς θαλάμους, σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου.

Η 30χρονη που νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο «Matei Bals» του Βουκουρεστίου πήρε την Τετάρτη εξιτήριο, ωστόσο οι θεράποντες ιατροί έκριναν πως πρέπει να επιστρέψει για να τεθεί - μαζί με την άλλη ανήλικη κόρη της, ηλικίας 3 ετών - υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στο μεταξύ, 40 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με την 30χρονη γυναίκα, η οποία μολύνθηκε από τον ιό της νέας γρίπης Α (H1N1), υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις.

Σλοβακία

Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης Α (H1N1), επιβεβαίωσαν οι αρχές στη Σλοβακία.

Όπως ανέφερε, ο σλοβάκος υπουργός Υγείας, Ρίτσαρντ Ρασί, στους δημοσιογράφους πρόκειται για ένα 37χρονο που είχε ταξιδεύσει στις ΗΠΑ.

«Ο ασθενής νοσηλεύεται στην Μπρατισλάβα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαιώνουν ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Α(Η1Ν1). Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεν έχει υψηλό πυρετό ούτε άλλα συμπτώματα», ανέφερε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Ιβάν Ρόβνι, ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών Υγείας, κανένας από τους άλλους Σλοβάκους που ήταν στο ίδιο αεροπλάνο με τον 37χρονο δεν παρουσιάζει τα συμπτώματα της γρίπης.
Hellenic Bysiness

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου