Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

"Πλησιάζει επιτέλους η ημερομηνία που θα μπορούμε να βγούμε για ένα ποτό χωρίς να βρωμοκοπάμε τσιγαρίλας …."



"Σε ειδικά διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται το κάπνισμα από 1ης Ιουλίου, σε όσα καταστήματα, μπαρ ή εστιατόρια είναι πάνω από 70 τ.μ. Οι εσωτερικοί αυτοί χώροι θα απομονώνονται από το υπόλοιπο κατάστημα με ξεχωριστή, εσωτερική είσοδο και πιθανότατα γυάλινα χωρίσματα ορισμένου ύψους, ανάλογα...



με την κατά περίπτωση αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ δεν θα είναι επιτρεπτό να υπερβούν το 40% της επιφάνειας του κάθε καταστήματος. Την πρόταση αυτή παρουσίασε χθες στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή κατά του Καπνίσματος «Σπύρος Δοξιάδης- Γιώργος Γεννηματάς» για τα νέα μέτρα μερικής απαγόρευσης του καπνίσματος ο εισηγητής και συντάκτης του νόμου κ. Πολ. Αδαμίδης. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια τοποθέτηση, η επιφάνεια του καταστήματος όταν υπερβαίνει τα 70 τ.μ. θα υπολογίζεται χωρίς την κουζίνα, τους αποθηκευτικούς χώρους ή άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες μπαρ ή χώρων εστίασης κάτω των 70 τ.μ. έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν ως τα τέλη Ιουνίου αν ο χώρος τους θα απευθύνεται σε καπνιστές ή μη καπνιστές πελάτες.

Στην ίδια ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης τα συγκεντρωτικά συμπεράσματα δημοσκόπησης για την αποδοχή των μέτρων από την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Κάπα Research, οι Ελληνες εμφανίζονται ένθερμοι υποστηρικτές των νέων αντικαπνιστικών μέτρων, ανεξάρτητα από το αν καπνίζουν ή όχι. Ετσι, το 67% των καπνιστών και το 95% των μη καπνιστών τάσσονται υπέρ των μέτρων απαγόρευσης στους δημόσιους χώρους. Μάλιστα, στο σύνολό τους οι δύο κατηγορίες και σε ποσοστό 72% θεωρούν τα μέτρα ανεπαρκή και υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να αυστηροποιηθούν άμεσα.



Η ίδια έρευνα αποδεικνύει την παγίωση ορισμένων εσφαλμένων αντιλήψεων στον πληθυσμό των καπνιστών. Για παράδειγμα, το 9,7% υποστηρίζει ότι τα... γονίδιά του θα το προστατέψουν από τις βλαβερές συνέπειες και το 71,5% θεωρεί το κάπνισμα καταπραϋντικό παράγοντα στην καθημερινότητα. Παράλληλα, το 23,3% λέει ότι όσα ακούγονται για τις βλάβες στην υγεία από τον καπνό είναι απλές υπερβολές της επιστημονικής κοινότητας."

5 σχόλια:

  1. Άντε να ξεβρωμίσουμε! Όχι μόνο από τον καπνό αλλά και από τα παραμύθια που πουλάνε στα παιδάκια. Έχει συμφέρον η επιστημονική κοινότητα να τους λέει υπερβολές.. 20.000 έλληνες το χρόνο σκοτώνει, πάρτε το χαμπάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μετα απο 3600 και βάλε μερες σταματησα αυτη τηντρελα αισθάνομαι περηφημα.Ευχαριστω τον θεο που μου έδωσε την δύναμη να σταματησω εδώ και τρια χρονια.Για τα παιδια μου ρε γαμωτο μόνο για αυτά εγώ ότι ζημιά ηταν να κάνω την έκανα θεε μου τι βλακεία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο σου!! Και διπλα μπραβο σου που βοηθας μεσα από το blog σου να ξυπνήσουν οι Ελληνες που καπνιζουν πιο πολλοι απ’ οσο κοιμουνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι καλό να ακούγονται κάποιες αλήθειες...καπνιστές και μη καπνιστές επιθυμουν τα αντικαπνιστικά μέτρα...όσο και κάποιοι επιθυμούν να μας πείσουν για το αντίθετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ligotero kapnisma simainei kalyteri poiotita zwis gia olous mas....

    ΑπάντησηΔιαγραφή