Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Τον άφησαν ελεύθερο...





ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΑ

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και ο Αγγελέτος Κανάς

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους είναι από σήμερα ο πρώην κοινοτάρχης Κιμώλου και εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ, Αγγελέτος Κανάς.

Μετά την αποφυλάκιση των Χρ. Τσιγαρίδα και Ειρήνης Αθανασάκη, ήταν η σειρά του τρίτου κατά σειρά κατηγορούμενου να φύγει ελεύθερος από τον Κορυδαλλό (στις φυλακές παραμένει μόνον ο Κ. Αγαπίου). Οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής 25ετούς κάθειρξης, που του έχει επιβληθεί και διέταξαν την απελευθέρωσή του με εγγύηση 3.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, που τον χαρακτήριζε «άτομο επικίνδυνο», οι δικαστές υιοθέτησαν τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε το αίτημά του για άμεση αποφυλάκιση.

Πυρήνας των επιχειρημάτων του πρώην κοινοτάρχη Κιμώλου ήταν η ύπαρξη δύο αντιφατικών αποφάσεων που αφορούν το πρόσωπό του (και των συγκατηγορούμενών του) σχετικά με ενέργειες, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει ο ΕΛΑ. Δύο διαφορετικές συνθέσεις δικαστηρίων, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις:

Ενοχοι-αθώοι

* Στο πρώτο δικαστήριο (πρόεδρος Ελισάβετ Μπρίλλη), οι κατηγορούμενοι (Κανάς, Αγαπίου, Τσιγαρίδας, Αθανασάκη) είχαν κριθεί ένοχοι με βάση την «αρχή της συλλογικής ευθύνης». Ενώ όμως έχουν περάσει 17 μήνες από την αυλαία της δίκης, το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ενώ εκκρεμεί το εφετείο: «Πρόκειται για μια νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη απόφαση, γι' αυτό και δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί», υποστήριξε χθες ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Αλ. Κούγιας.

* Λίγους μήνες αργότερα, ένα δεύτερο δικαστήριο, στο οποίο παραπέμφθηκαν μεσούσης της προηγούμενης δίκης, για άλλες ενέργειες του ΕΛΑ, αθώωσε κατά πλειοψηφία τους τέσσερις κατηγορουμένους, κρίνοντας ότι τα στοιχεία που προέκυψαν από την πολύμηνη διαδικασία (ίδια ακριβώς με της προηγούμενης δίκης) δεν μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε καταδικαστική απόφαση. Πρόεδρος εκείνου του δικαστηρίου ήταν ο σημερινός προϊστάμενος του Εφετείου, Ι. Τέντες.

Η Κυριακίδου

Κοινό στοιχείο και των δύο υποθέσεων ήταν η κατάθεση της Σοφίας Κυριακίδου, «μιας γυναίκας που με μισεί και έχει κλονισμένη υγεία», όπως είπε ο Αγγ. Κανάς. Τα λεγόμενά της αμφισβητήθηκαν έντονα, μόνο όμως το δεύτερο δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της.

«Από την πρώτη στιγμή υποστήριξα την αθωότητά μου. Μοναδική αιτιολογία για τη σύλληψή μου, η προσπάθεια των αρχών να δείξουν ότι εξάρθρωσαν την τρομοκρατία λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι' αυτό επιλέχθηκε μια γυναίκα με κλονισμένη υγεία, που σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική και την χωρίς καμία αιτία ομολογία Τσιγαρίδα, κατασκεύασαν αυτή την υπόθεση σε βάρος μου», υποστηρίζει ο Αγγ. Κανάς.

Μάρτυρες εξετάστηκαν η αδελφή του (μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργεί στο οικογενειακό του περιβάλλον η κράτησή του) και ο δημοσιογράφος Στ. Βορίνας, ο οποίος με έγγραφα «απέδειξε ότι οι αρχές γνώριζαν πολύ καιρό πριν ότι ο Κανάς δεν είναι ο Τζορτζ του ΕΛΑ».

Ο συνήγορός του υπενθύμισε ότι ο πρώην κοινοτάρχης είχε εμφανιστεί αυτοβούλως στις αρχές, όταν αναφέρθηκε στον Τύπο το όνομά του, καθώς επίσης και ότι όταν μετά τη λήξη του 18μήνου (σ.σ.: ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης) αφέθηκε ελεύθερος (παραμονή Ολυμπιακών Αγώνων), δεν είχε προκαλέσει κανένα απολύτως πρόβλημα στην έννομη τάξη, και μάλιστα είχε παρακολουθήσει τη δίκη μέχρι τέλους.

Ο δικηγόρος, μετά την έκδοση της απόφασης, δήλωσε στην «Ε»:

«Αποδεικνύεται πως οι αθώοι άνθρωποι, έστω και αν ταλαιπωρούνται για λίγο, τελικά δικαιώνονται».ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 4/4/2006

Αυτός είναι ο πρώην σύζυγος της Κυριακίδου δηλαδή
του στόχου του ΕΛΑ
που φύλαγε ο άτυχος αστυνομικός.
Η Δικαιοσύνη τον άφησε ελεύθερο.
Αθηναίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου