Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Το απίστευτο πλιάτσικο με την ολυμπιακή κληρονομιά

Ωραία τα εγκαίνεια του Μουσείου της Ακρόπολης. Ομως, υπάρχουν κι άλλα μουσεία που είναι αμφίβολο αν ανοίξουν ποτέ. Οπως το μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πάνε πέντε χρόνια από τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης, και ό,τι έχει απομείνει από τον ολυμπιακό εξοπλισμό που κόστισε 140 εκατ. ευρώ φυλάσσεται σε αποθήκες και... αργοπεθαίνει. Ακόμη και οι στολές των χορευτών...

Αλλα αντικείμενα πρόλαβαν και σώθηκαν, γιατί συντηρήθηκαν -θα μπουν στο μουσείο όταν και όποτε τελειώσει- και άλλα σκορπίστηκαν από δω κι από κει.

Δυστυχώς, η μεταολυμπιακή περίοδος δεν διαθέτει την αίγλη του παρελθόντος. Πίσω από σκόνες και λάσπες, προσπαθεί να «επιζήσει» ό,τι απέμεινε από κείνη την παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού.

*Η «Κ.Ε.» επισκέφθηκε τις αποθήκες όπου βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από το 2004, μπήκε σε σπίτια «συλλεκτών», έψαξε στο Ιντερνετ για «στολές του κουτιού» και σήμερα «γιορτάζει» την 5η επέτειο των Αγώνων του 2004.

Πωλούνται στο Ιντερνετ

Ο γεν. γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού, Κ. Μπούρας, ήταν ο άνθρωπος που πήρε την πρωτοβουλία να μας δώσει άδεια να επισκεφθούμε τους χώρους.

Ο Κ. Μπούρας, ο οποίος ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες, οραματίζεται ένα Ολυμπιακό Μουσείο ανοιχτό στο κοινό, που θα παρέχει πολλές δυνατότητες. Αγωνιά και για το μουσείο, αλλά και για την κατάσταση που παρέλαβε και προσπαθεί να συμμαζέψει.

Η ιστορία είναι καθ' όλα... ελληνική. Μετά τη λήξη των Αγώνων, μέρος του εξοπλισμού μεταφέρθηκε στις αποθήκες του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο. Μεταξύ άλλων, αντικείμενα που πλέον έχουν συλλεκτική αξία, όπως στολές εθελοντών, δάδες, μετάλλια συμμετοχής κ.λπ.

Εκείνη την περίοδο η φύλαξη δεν ήταν και η ασφαλέστερη. Χαρακτηριστική η περίπτωση «αγοραστή» που μπήκε στην αποθήκη πολλές φορές (!) για να «συλλέξει» αντικείμενα! Κάποια από αυτά εμφανίστηκαν αργότερα σε δημοπρασίες στο Ιντερνετ (ebay) και κάποια άλλα πουλήθηκαν χέρι με χέρι. Μεγάλο παζάρι έγινε και με τις δάδες των Ουμπιακών Αγώνων (από ξύλο ελιάς και μέταλλο), που σχεδίασε ο Κ. Βαρώτσος. Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση κατόχου δάδας από την Ξάνθη που την πουλάει αντί 4.500 ευρώ!

*Στελέχη της πρώην Οργανωτικής Επιτροπής θέλησαν να υποβαθμίσουν το θέμα λέγοντας πως αυτλα συμβαίνουν μετά από κάθε Ολυμπιάδα και ότι πρόκειται για μεταπώληση και όχι για πλιάτσικο.

Ακόμη και όταν μέρος του εξοπλισμού μεταφέρθηκε αργότερα στο υπόγειο του IBC, του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου, πληροφορίες θέλουν να έκαναν φτερά πολλά αντικείμενα που ανήκαν στην Οργανωτική Επιτροπή.

Ενας πωλητής στο Ιντερνετ, από τη Νέα Σμύρνη, πουλάει στολές εθελοντών. Η αγγελία: «Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων πωλούνται στολές, αυθεντικές, συλλεκτικές (γυναικεία και αντρικά μεγέθη) στη συσκευασία τους καινούρια, περιλαμβάνουν ρολόι swatch, καπέλο, t-shirt και παντελόνι Adidas».

Βέβαια, από την αρχή οι άνθρωποι της οργανωτικής επιτροπής διαβεβαίωναν πως δεν βγαίνει τίποτα από τις αποθήκες του IBC δίχως δελτίο αποστολής (και αιτιολογία πού θα χρησιμοποιηθεί και για ποιον σκοπό). «Ακόμη και η Αγγελοπούλου να πάρει κάτι, θα υπογράψει δελτίο», έλεγαν.

Τα κινέζικα pins

Χαρακτηριστική η περίπτωση μοναδικών συλλεκτικών pins που βρέθηκαν στις αποθήκες και προορίζονταν να δοθούν στο τέλος των αγώνων. Ομως, το εμπόρευμα από την Κίνα έφτασε με καθυστέρηση και τα pins δεν δόθηκαν. Κοσμούν πλέον τις ιδιωτικές συλλογές (και είναι σπάνια, αφού δεν κυκλοφόρησαν).

*Τον Δεκέμβριο του 2004, η οργανωτική επιτροπή, σε μια μάλλον κλειστή αγοραπωλησία, διέθεσε ορισμένα αντικείμενα (Ιωλκού και Φιλικής Εταιρείας στη Ν. Ιωνία).

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής Γ. Σγουρός, όχι μόνον επιβεβαιώνει τη δραματική αυτή μεταολυμπιακή εξέλιξη, αλλά ζητά δημόσιο απολογισμό, κάτι που όπως μας είπε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

*Την ίδια ώρα το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) -το μόνο που ανήκει στο επίσημο δίκτυο της ΔΟΕ- διαθέτει σημαντικά εκθέματα που δάνεισαν οι ίδιοι οι αθλητές ή και έλληνες συλλέκτες. Πολλές φορές οι άνθρωποι του μουσείου ζήτησαν επίσημα ολυμπιακά κειμήλια, αλλά δεν τους δόθηκε τίποτα παρά μόνον η επιστολή ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από τον ΣΕΓΑΣ.

«Εμείς δεν πήραμε»

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο Κ. Μπούρας, σημαντική ποσότητα αντικειμένων και εξοπλισμού πήγε σε ομοσπονδίες και δήμους. Αλλά ο Γ. Σγουρός όταν τον ρωτήσαμε αν η Αρση Βαρών πήρε πράγματα, απάντησε «Οχι μόνο δεν πήραμε, αλλά μας πήρανε και ό,τι είχαμε».

*Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, αν και ο δήμος του είναι ολυμπιακός και μάλιστα στα όριά του βρίσκεται το ΟΑΚΑ, δεν έχει πάρει απολύτως τίποτα, όπως μας είπε.

*Αλλά και ο Γ. Ψαρέλλης, γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου, μέλος του δ.σ. της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και competition manager του Τρίαθλου για την ΕΟΕ, όταν είχε ζητήσει επισήμως πράγματα για διοργάνωση τριάθλου, το αίτημά του δεν είχε βρει ανταπόκριση.

«Για ένα άθλημα δρόμου, όπως το τρίαθλο, η ποδηλασία ή ο μαραθώνιος, ο αθλητικός εξοπλισμός αυτός θα ήταν το οξυγόνο που θα εξασφάλιζε την ανάπτυξή του. Δυστυχώς δεν βρέθηκαν ποτέ ούτε τα βασικά και εξειδικευμένα υλικά. Οι περίεργες αποφάσεις προμήθειάς τους βαρύνουν την οργανωτική επιτροπή του Αθήνα 2004, αφού φαίνεται ότι κάποιοι έπαιζαν για τον εαυτό τους και η άστοχη διάθεσή τους βαρύνει το υπουργείο Πολιτισμού».

Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου