Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ «Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης τα κέντρα υποδοχής» (Αν δεν σας αρέσει να τους πάρετε σπίτι σας!!!)


ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ καταγγελίες κατά της Διοίκησης για την «τραγική και απαράδεκτη» κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, εξαπέλυσαν χθες ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, οι αντιπρόεδροι Δ. Βερβεσός και Θ. Σχοινάς, ο ταμίας Γ. Μπουλούκος, ο σύμβουλος Ν. Κανελλόπουλος και ο δικηγόρος Γιάννης Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει.

Με γνώμονα την παράλληλη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων των μεταναστών, οι οποίοι συχνά πληρώνουν τη σύγχυση που επικρατεί στη νομοθεσία μας, το προεδρείο του ΔΣΑ προτείνει κατ΄ αρχήν την ίδρυση ενιαίας κρατικής υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης για τον συντονισμό όλων των σχετικών υπηρεσιών, εστιάζοντας κυρίως στην αύξηση των σημείων παραλαβής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου.

Καθημερινά υποβάλλονται εκατοντάδες παρόμοια αιτήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εκκρεμεί η εξέταση 30.000 προσφυγών. Στο μεταξύ οι αστυνομικές αρχές εφοδιάζουν τους μετανάστες με κάρτες παραμονής και εργασίας που ισχύουν έως ότου πάρουν οριστική απάντηση στο αίτημά τους. Η διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής, διαρκεί περίπου πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι μετανάστες διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας. «Αυτό δεν οφείλεται στις διεθνείς συνθήκες, αλλά στην πολύ κακή λειτουργία της Διοίκησης», τόνισαν οι δικηγόροι. Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν για τη βελτίωση της κατάστασης είναι η λήψη μέριμνας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής Λαθρομεταναστών, ώστε να μην αποτελούν «στρατόπεδα συγκέντρωσης και αποθήκες ψυχών», καθώς και η χορήγηση της άδειας διαμονής στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών εντός ενός μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου