Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Για το ντόπινγκ...


Από τον Τηλέμαχο Μπούντζουκα
.
Θα προσπαθήσω να είμαι λιτός και να κατανοητός ώστε να ειπωθούνε μερικά πράγματα με το όνομα τους για το αντι ντόπινγκ κοντρόλ. Προφητικά ήτανε λόγια μου και τα γραφτά μου εδώ και πολλά χρόνια, για το παραμύθι του ντόπινγκ που μας πλασάρει ο παγκόσμιος αθλητισμός ,οι εταιρείες, η εκάστοτε κυβέρνηση, τα κόμματα ,οι συνομοσπονδίες ,οι προπονητές ,οι επιστήμονες ,τα αθλητικά σωματεία ,οι παράγοντες ,οι προπονητές, οι δημοσιογράφοι και λοιποί συγγενείς είναι όλοι αυτοί που κόπτονται να έχουνε τον τίτλο του υπερασπιστή του «καθαρού αθλητισμού» με θύματα τους αθλητές. Αν ρωτήσετε όλους τους παραπάνω γιατί υπάρχει το ντόπινγκ θα πάρετε δυο απαντήσεις (η πρώτη) και η πιο επικοινωνιακή είναι για την υγεία των αθλητών, (η δεύτερη) για να υπάρχει ισότιμος ανταγωνισμός και «καθαρά» μετάλλια.
Και οι δυο όμως μας λένε ψέματα, εγώ θα ανατρέξω σε...
κείμενα του επιστήμονα φαρμακολογίας και μέλος του ΕΣΚΑΝ κ. Κούβελα «ξέρομε ότι όλοι κάτι παίρνουνε» είπατε τίποτα; ΞΕΡΟΥΝΕ.
Πώς να το ερμηνεύσω εγώ; Ξέρομε λέει ,ΟΛΟΙ λέει, «δηλαδή όταν θέλομε αφήνουμε και παίρνουνε «όλοι» και όταν δεν θέλουμε κανείς;». Μας λέει ξεκάθαρα «Εμείς καθορίζουμε τι είναι ντόπα με τους δείκτες των ουσιών και τι όχι, γιατί εμείς σαν επιστήμονες κατασκευάζομε τα πάντα με θύμα πάντα το πειραματόζωο μας αθλητή-α.» Είναι προφανές ότι το παιγνίδι δεν παιζότανε ποτέ στα ίσια . Άλλο DNA ο Αφρικανός ,άλλο ο Ευρωπαίος, άλλο , ο Ασιάτης, άλλο ο Νότιο Αμερικανός , Άλλο ο Καυκάσιος, άλλο ο Κινέζος και μην βιαστεί να με πει κανείς ρατσιστή γιατί θα έχασε. δεν τα λέω εγώ αυτά.>« Ένα πελώριο ερωτηματικό δίπλα από τα τεστ της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ WADA, τα οποία ανιχνεύουν στα ούρα των ανδρών αθλητών τα στεροειδή, που τεχνητά βελτιώνουν το μυικό σύστημα, έβαλαν Ελβετοί επιστήμονες.
Όπως δήλωσαν, τα τεστ ουσιαστικά είναι άχρηστα, αφού αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους μια σημαντική παραλλαγή ενός γονιδίου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα τεστοστερόνης που εμφανίζονται στα δείγματα των ούρων. Όσοι αθλητές έχουν το συγκεκριμένο γονίδιο, είναι πολύ πιο απίθανο να περάσουν τα απαγορευτικά όρια που θέτει η WADA.Η παραλλαγή αυτή του γονιδίου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Ασιάτες, ενώ είναι σχεδόν ανύπαακτη στους Καυκάσιους ή τους Λατινοαμερικάνους. Το γεγονός αυτό δίνει εγγενές πλεονέκτημα στους Κινέζους, Ιάπωνες κ.α. αθλητές (ή όσους έχουν καταγωγή από αυτές τις χώρες, αλλά ζουν πλέον αλλού) έναντι των Ευρωπαίων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου