Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Περί ευθυνών, μικρών και μεγάλων

Αφού καταλαγιάσουν οι φλόγες, αφού αποτιμηθούν οι ζημιές, θα μιλήσουμε για όλα. Αυτή τη στιγμή που ο καθένας λέει το χοντρό του και το μακρύ του, θέλω να περιγράψω μια συνηθισμένη ιστορία κρατικής αυθερεσίας, που δείχνει περίτρανα το πως λειτουργεί το Ελληνικό Κράτος και οι αξιωματούχοι του. Και που κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί το Κράτος και θα λειτουργεί, γιατί κανείς-και δυστυχώς ούτε ο Καραμανλής-δεν μπορεί να βάλει τάξη.
Ένας φίλος μου κάνει το "αγροτικό" του σε μια Δημόσια υπηρεσία στην Πελοπόνησσο. Φυσικά, νοικιάζει διαμέρισμα το οποίο πληρώνει, αν και το Ελληνικό Κράτος τον υποχρεώνει να κάνει 4 χρόνια μακριά από τον τόπο διαμονής του. Φεύγει Παρασκευή απόγευμα από εκεί, έρχεται στην Αθήνα, κι επιστρέφει στην πόλη αυτή Κυριακή απόγευμα. Φυσικά, ιδίοις εξόδοις.
Για τον προϊστάμενό του, ο οποίος είναι στη θέση αυτή από το 2006, η "εργάσιμη" εβδομάδα είναι κάπως...μικρότερη και πιο...φτηνή. Τελειώνει Πέμπτη απόγευμα, ο προϊστάμενος φεύγει από εκεί, χρεώνοντας την Παρασκευή ως οδιπορικά, κι επιστρέφει.....Δευτέρα απόγευμα, χρεώνοντας και την Δευτέρα ως οδιπορικά. Καθώς λοιπόν η "εργάσιμη" εβδομάδα για τον κ. προϊστάμενο περιορίζεται σε μόλις 3 μέρες (Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη), έχει μετατρέψει το γραφείο του σε...διαμέρισμα. Ε, μιην πληρώνει τσάμπα ενοίκιο για 12 μόλις μέρες το μήνα παραμονής στην επαρχία.
Το φαινόμενο του "κ. προϊσταμένου" είναι χαρακτηριστικό. Δεν έχει κομματικές ταμπέλες και αυτό το ξέρουμε όλοι. Σήμερα είναι νεοδημοκράτης, θα μπορούσε να είναι πασόκος. Το θέμα είναι όμως ότι κανείς δεν τον ελέγχει αυτόν τον άνθρωπο. Βρίσκει και τα κάνει! Και μετά λέμε "φταίει ο Κωστάκης" ή "φταίει ο Γιωργάκης". Λες και μπορεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός να ξέρι τι κάνει ο οποιοσδήποτε "κ. προϊστάμενος".
Υπάρχουν όμως, ή τουλάχιστον πρέπει να υπάρχουν, κι άλλοι πιο πάνω από τον κ. προϊστάμενο. Αυτοί τι κάνουν; Τίποτα. Γιατί σου λέει "σιγά μην βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα". Γιατί πιό δύσκολο στην Ελλάδα είναι να εφαρμόσεις τον Νόμο, παρά να τον παραβιάσεις. Κι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.
Κάπως έτσι λοιπόν, λειτουργούν τα πάντα. Και στις πυρκαγιές τα ίδια. Και δεν μας φταίει κανείς Καραμανλής και κανείς πολιτικός. Εμείς φταίμε.

Διάβασε όλη την ανάρτηση...

Επιστροφή στην περίληψη...
Η ανάρτηση εκφράζει τις απόψεις και το ύφος του Μάρκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου