Τη χρηματοδότηση των επιδομάτων πτωχοκομείου από τα κέρδη των επιχειρήσεων επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να νομιμοποιήσει την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων


Τα όρια του εμπαιγμού αγγίζουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη χορήγηση σε περίπου 2,5 εκατ. δικαιούχους, του αποκαλούμενου «Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Επίδομα, το οποίο, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών, θα χρηματοδοτηθεί από την επιβολή έκτακτης εισφοράς, σε ένα μικρό δείγμα από 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, καθώς και την έκτακτη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας 600.000 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, το συνολικό ποσό του επιδόματος που θα μοιραστούν 2.547.500 χαμηλόμισθοι, άνεργοι, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, αυτοί που λαμβάνουν ΕΚΑΣ κλπ., ανέρχεται στο 1,068 δισ. ευρώ. Μια απλή διαίρεση του ποσού του επιδόματος διά του αριθμού των δικαιούχων, μας δείχνει ότι κατά μέσο όρο κάθε δικαιούχος θα λάβει 419 ευρώ! Και αυτά μάλιστα σε δύο δόσεις. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι στις περιπτώσεις των μισθωτών το επίδομα δεν αφορά μεμονωμένα άτομα, αλλά ολόκληρα νοικοκυριά με παιδιά, τότε η κατά κεφαλήν «ενίσχυση» είναι αισθητά κάτω από 1 ευρώ τη μέρα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα και η δεύτερη εντός του 2010...

Αυτή είναι η περίφημη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των αδυνάτων, που είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. «Αναδιανομή» που αντιστοιχεί σε μια ελεημοσύνη, ένα κουλούρι όλο κι όλο την ημέρα. Μια «αναδιανομή», που γίνεται με τις ευχές του ΣΕΒ, λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί ως μεθοδευμένη εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

Με 870 εκατ. ευρώ που προσδοκούν να εισπράξουν από τις επιχειρήσεις, και 180 εκατ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, για να τα μοιράσουν στη συνέχεια σε ...λιανά, στις πιο εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, επιχειρούν να διαγράψουν από τη μνήμη του ελληνικού λαού, την εγκληματική πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Μια πολιτική, η οποία οδήγησε σε μία τεραστίων διαστάσεων συσσώρευση πλούτου, στα χέρια μιας χούφτας μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων και στην εξάπλωση και διεύρυνση της φτώχειας, στην ελληνική κοινωνία.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Το 1 δισ. αυτό της «αναδιανομής» θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη νέα επέλαση σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, με βάση σχέδιο το οποίο έχει ήδη επεξεργαστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συμφωνία με την ΕΕ. Ηδη, ανακοινώθηκαν οι νέες τσουχτερές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, οι οποίες είχαν επιβληθεί στο όνομα της ...πράσινης ανάπτυξης, η οποία, όμως, αναβάλλεται επ' αόριστον... Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό, προωθείται η επιβολή εισοδηματικής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, ενώ αυξάνονται και πάλι οι επαχθείς έμμεσοι φόροι σε πετρελαιοειδή, ποτά, τσιγάρα. Και είμαστε μόνο στην αρχή...

Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δίκαιη αναδιανομή», η οποία θα χρηματοδοτηθεί από «μία εισφορά κοινωνικής ευθύνης»! Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι ευχάριστο ότι υπήρξε και αποδοχή από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ της έκτακτης εισφοράς για τις επιχειρήσεις». Σε ερώτηση του «Ρ» σε τι διαφοροποιείται το επίδομα αλληλεγγύης από το επίδομα θέρμανσης, ισχυρίστηκε ότι το επίδομα αλληλεγγύης δίνεται σε περισσότερους δικαιούχους, αλλά πάντως ξεκαθάρισε ότι επίδομα θέρμανσης δε θα δοθεί.

Τα μέτρα

Οι δικαιούχοι του επιδόματος πτωχοκομείου χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αφορά οικογένειες με παιδιά, με εισόδημα από μισθούς και αγροτική δραστηριότητα, οι οποίες επιδοτούνται με βάση το συνολικό ύψος του οικογενειακού εισοδήματος που δηλώθηκε το 2008. Ειδικότερα (σε παρένθεση ο αριθμός των οικογενειών):

Οικογένεια με ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 700 ευρώ (197.500).

Με δύο παιδιά και εισόδημα έως 15.500 ευρώ επίδομα 800 ευρώ (194.500).

Με τρία παιδιά και εισόδημα έως 17.000 ευρώ επίδομα 1.000 ευρώ (39.500).

Με τέσσερα παιδιά και εισόδημα έως 18.500 ευρώ επίδομα 1.100 ευρώ (9.000).

Με πέντε παιδιά και εισόδημα έως 20.000 ευρώ επίδομα 1.200 ευρώ (2.500).

Με έξι παιδιά και εισόδημα έως 21.500 ευρώ επίδομα 1.300 ευρώ (1.500).

Το σύνολο των παραπάνω οικογενειών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι 444.500.

Η δεύτερη ομάδα αφορά:

850.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ.

360.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

170.000 που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, γήρατος, αναπηρίας και δε λαμβάνουν ΕΚΑΣ.

185.000 άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

13.000 νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα.

25.000 απροστάτευτα παιδιά.

100.000 οικονομικά αδύνατοι (άποροι) δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου.

400.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα λάβουν επίδομα 300 ευρώ και οι υπόλοιπες 400... Συνολικά, οι δικαιούχοι της δεύτερης αυτής ομάδας ανέρχονται σε 2.103.000 και θα μοιραστούν 720,2 εκατ. ευρώ.

Η εισφορά πρόκληση της ...κοινωνίας

Η εισφορά, η οποία επιβάλλεται σε 300 επιχειρήσεις με βάση τα αποτελέσματα του 2008, και την οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «εισφορά κοινωνικής ευθύνης» του κεφαλαίου κλιμακώνεται ως ακολούθως:

  • Οσες έχουν κέρδη έως 5 εκατ. ευρώ απαλλάσσονται.
  • Επιχειρήσεις με κέρδη μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ, φορολογούνται με συντελεστή 5% επί των κερδών.
  • Επιχειρήσεις με κέρδη μεταξύ 10 και 25 εκατ. ευρώ, φορολογούνται με συντελεστή 7% επί των κερδών.
  • Επιχειρήσεις με κέρδη μεγαλύτερα των 25 εκατ. ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.

Τέλος, η εισφορά για τα ακίνητα φυσικών προσώπων διαμορφώνεται ως εξής: Τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 600 χιλ .ευρώ, απαλλάσσονται από το φόρο. Για ακίνητα αξίας 600 - 1 εκατ. ευρώ επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 0,2%, για αξία μεταξύ 1 έως 4 εκατ. ευρώ επιβάλλεται φόρος 0,4% και για αξία μεγαλύτερη των 4 εκατ. ευρώ ο φόρος ανέρχεται στο 0,6%. Δε φορολογούνται τα εκκλησιαστικά ακίνητα με εμπορική χρήση, ενώ σε αυτά που φορολογούνται ο φόρος μειώνεται κατά 50%.




Η πραγματικότητα για την «έκτακτη εισφορά»


Σαν «αναδιανομή του πλούτου» επιχείρησε να εμφανίσει η κυβέρνηση τη χορήγηση των ψίχουλων του «επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης» στα πλέον φτωχά τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, σε συνδυασμό με την «έκτακτη εισφορά» που επέβαλε στις υπερκερδοφόρες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιδίωξαν να παρουσιάσουν τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες σαν «ευαίσθητους κοινωνικούς εταίρους» που συνεισφέρουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Οτι πριν οι 300 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας συνηγορήσουν στο να δώσουν το ποσό του 1 δισ. ευρώ, είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν ότι θα το πάρουν πίσω πολλαπλάσια, είτε μέσω των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, είτε μέσω επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών. Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αλλά και του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ αποτελούν την πιο ισχυρή απόδειξη. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι:
  • Δε θα αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.
  • Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή.
  • Θα μειώσει τη φορολογία κεφαλαίου στο 20%, μέχρι το 2014.
  • Θα προσφέρει οικονομικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Θα παράσχει κίνητρα πρόσληψης νέων, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, για τέσσερα χρόνια.
  • Θα δημιουργήσει στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 50.000 θέσεις «stage» (ανασφάλιστης εργασίας). Προσφέροντας στους κεφαλαιοκράτες πάμφθηνο και αναλώσιμο εργατικό προσωπικό, χωρίς το παραμικρό εργατικό δικαίωμα.
  • Θα διευρύνει τα προγράμματα «μαθητείας και διά βίου εκπαίδευσης». Στο όνομα της «επανακατάρτισης» προσφέρει νεανικά εργατικά χέρια, απαλλάσσοντας την εργοδοσία από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτά είχαν εξασφαλίσει βιομήχανοι και τραπεζίτες πριν συμφωνήσουν με την κυβέρνηση στην έκτακτη εισφορά. Εξάλλου, το 1 δισ. ευρώ που θα βγάλουν από τα θησαυροφυλάκιά τους, είναι μόνο το 1/50 από τα 50 δισ. που εισέπραξαν σε ζεστό χρήμα, μέσω επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό - τα χρήματα του ελληνικού λαού δηλαδή - στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης! Χρήμα που τους πρόσφερε η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ευλογίες και τις ευχές του ΠΑΣΟΚ, που τόνιζε την ανάγκη να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να ενισχυθεί η «πραγματική οικονομία» προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.
Η αστική τάξη «προσφέρει» σήμερα, με αντάλλαγμα να εισπράξει ακόμα περισσότερα κέρδη από τη «ληστεία» του λαϊκού εισοδήματος το επόμενο διάστημα. Μια «ληστεία» που μόνο την οκταετία (2000-2008) απέφερε στις 300 εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο αστρονομικά κέρδη πάνω 60 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης, στο όνομα της οποίας τσακίζονται σήμερα τα εργασιακά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα, οι ίδιες εταιρείες είχαν κέρδη 10 δισ. ευρώ! Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία σήμερα η κυβέρνηση, με την προπαγανδιστική μάλιστα βοήθεια του ΣΕΒ (!), προσπαθεί να παρουσιάσει με το κεφάλι κάτω, για να θολώσει τα νερά, να δημιουργήσει αυταπάτες και φρούδες αναμονές στους εργαζόμενους για τη βαθιά ταξική πολιτική της.
ΠΗΓΗ
Π.Θ.