Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

«Δυο γαϊδάροι μπίζνες έκαναν σε ξένο αχυρώνα»

Αόρατες μπίζνες, συμβάσεις κοπανιστού αέρα και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στου Φιλοπάππου. Μια απίστευτη ιστορία στο παράλληλο σύμπαν της κερδοσκοπίας συμβαίνει στο πάρκινγκ δίπλα στο εστιατόριο του Διονύσου από το καλοκαίρι, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Έθνος». Απ’ ότι φαίνεται η ανικανότητα(;) της Εφορίας Ακροπόλεως και του Δήμου Αθηναίων έχει μετατρέψει το λόφο σε “Ελ Ντοράντο” ευκαιριών και αστραπιαίου πλουτισμού κάποιων.

Τι έχει γίνει:

Η ΕΤΑ, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (με μοναδικό μέτοχο το κράτος) διαθέτει τη διαχείριση -όχι την ιδιοκτησία- του κτιρίου όπου λειτουργεί το εστιατόριο του Διονύσου στου Φιλοπάππου. Μια μέρα πέρυσι, στα ξαφνικά, θυμήθηκε ότι το κτίριο έχει δίπλα και ένα πάρκινγκ στο οποίο αποβιβάζουν τα τουριστικά πούλμαν. Αποφάσισε λοιπόν ότι πενήντα χρόνια από την ύπαρξη του, το πάρκινγκ αυτό έπρεπε να γίνει οργανωμένο. “Μικρή λεπτομέρεια” ότι το πάρκινγκ ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και είναι μέρος του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, ευθύνης της Εφορείας Ακροπόλεως. Η ΕΤΑ λοιπόν έστησε ένα διαγωνισμό για τη διαχείριση ενός χώρου που ΔΕΝ της ανήκει! Δηλαδή πούλησε αέρα κοπανιστό! Έφτιαξέ έναν περίεργο διαγωνισμό και μια περίεργη σύμβαση που το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η ταχύτητα με την οποία δημόσιο χρήμα περνά στα χέρια ιδιώτη επιχειρηματία.

Η σύμβαση:

Eίναι εξάμηνη και λήγει στο τέλος του 2009 και αφορά τη διαχείριση πάρκινγκ 150 τετραγωνικών μέτρων! Αφού υπογραφεί, ο ιδιώτης θα πρέπει να συστήσει εταιρεία για να αναλάβει την εκτέλεση της. Αν δεν το πράξει η σύμβαση θα υπογραφεί προσωπικά με αυτόν! Ο ιδιώτης παίρνει συνολικά το ποσό των 130.000 ευρώ συν το ΦΠΑ. Επιπλέον 10.000 για τον εξοπλισμό. Η ΕΤΑ αποφασίζει επίσης την κατασκευή φυλακίου αξίας 22.950 ευρώ.
Θα απασχολούνται έξι άτομα σε δύο εξάωρες βάρδιες και αν διαπιστωθεί ότι χρειάζονται παραπάνω ,τα έξοδα θα επιβαρύνουν την ΕΤΑ με 17 ευρώ ανά ώρα. Μήπως από την τσέπη της τα βάζει;

FylakioΤο αυθαίρετο κουβούκλιο στο πάρκινγκ του Διονύσου, συμπτωματικά με φόντο το αυθαίρετο πωλητήριο αρχαίων ομοιωμάτων. Παράδεισος κρατικής αυθαιρεσίας του Φιλοπάππου…

Δηλαδή ένας ιδιώτης αναλαμβάνει συμβαλλόμενος με την ΕΤΑ, αντί 130.000 ευρώ να διαχειριστεί ένα χώρο μόλις 150τ.μ. που δεν ανήκει σε κανέναν από τους συμβαλλόμενους!

Επιπλέον ο ιδιώτης θα πάρει στα χέρια του μέσα στις πρώτες 10 μέρες, αθροιστικά περίπου 90.000 ευρώ, πριν προλάβει καλά καλά να αναλάβει την δουλεία. Τρεις μήνες μετά (τέλη Σεπτεμβρίου 09) θα πάρει άλλες 39.000. Και στο τέλος θα πάρει το μικρό υπόλοιπο του ποσού …αν δεν έχει εξαφανιστεί μέχρι τότε. Το τι κερδίζει ο ιδιώτης είναι φανερό. Το για ποιό λόγο συνολικά 160.000 ευρώ του φορολογούμενου πολίτη γλιστράνε με ταχυδακτυλουργικό τρόπο στις τσέπες ιδιώτη παραμένει άγνωστο …ή όχι και τόσο; Το γιατί το κάνει η ΕΤΑ το αφήνουμε στην κρίση σας.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό άρθρο της εφημερίδας.

Και τι έκαναν οι πραγματικοί αρμόδιοι για το χώρο;

Το πάρκινγκ είναι μέρος των 13 στρεμμάτων που ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων και τα οποία κατά ένα περίεργο τρόπο ο δήμος από τη δεκαετία του 50 που απαλλοτριώθηκαν δεν τα έχει εγγράψει στην περιουσία του. Όμως όχι μόνο ξέρει ότι του ανήκουν αλλά τα έχει δηλώσει μαζί με όλο το Φιλοπάππου στο κτηματολόγιο. Και συχνά πυκνά συγχαίρει και τον εαυτό του γι’ αυτό… Τι έκανε λοιπόν ο δήμος για να υπερασπιστεί την περιουσία του από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια; Το πιο πιθανό είναι ότι ο Δήμος είχε μαύρα μεσάνυχτα. Στο βαθμό που δεν παίζει να χτίσει κανένα εμπορικό κέντρο, αδιαφορεί για τον χώρο.

13-stremmataH κίτρινη διακεκομμένη γραμμή ορίζει τα 13 στρέμματα που απαλλοτριώθηκαν τη δεκαετία του 50 για πάρκο και πλατεία και ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων.

Από την άλλη η Εφορία Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ) θα έπρεπε το λιγότερο να έχει δει ότι ένα κουβούκλιο ξεφύτρωσε εντός του χώρου ευθύνης της. Θα έπρεπε να ελέγξει πως και γιατί έγινε αυτό και αν υπήρχε η απαραίτητη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η απαραίτητη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Όμως η Α’ ΕΠΚΑ και οι υπεύθυνες για του Φιλοπάππου αρχαιολόγοι ήταν πολύ απασχολημένες με το να παραπέμπουν τους κατοίκους στον εισαγγελέα για δεντροφυτεύσεις και να ξανά «ανακαλύπτουν» και βαφτίζουν ήδη γνωστές σπηλιές του λόφου. Που χρόνος για να παρατηρήσουν τις αυθαιρεσίες εντός του αρχαιολογικού χώρου ευθύνης τους…; Ή κατά μια άλλη εκδοχή τις είδαν, αλλά ακολούθησαν τη δοκιμασμένη από παλιότερα τακτική τους «στρίβειν δια του κυβερνητικού ενδιαφέροντος». Δηλαδή προστασία αρχαιολογικών χώρων ως το όριο που δεν θίγει υψηλά συμφέροντα αλλά μόνο τους πολίτες.

Τελικά οι δύο γάιδαροι έκαναν μεν μπίζνες σε ξένο αχυρώνα και με ξένο χρήμα, αλλά τo έκαναν επειδή οι άλλοι δύο γάιδαροι που έχουν ιδιοκτησία ο ένας και ευθύνη ο άλλος έκαναν πως δεν βλέπουν. Είχαν «σοβαρότερες» ασχολίες… Αν είχαν κάνει τη δουλειά τους, ο φορολογούμενος πολίτης θα είχε γλιτώσει τα 160.000 ευρώ που τώρα πέταξαν…

Εύγε λοιπόν και στα ΕΤΑ, το Δήμο Aθηναίων και την Α’ ΕΠΚΑ. Όταν μετά θα μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη φροντίδα του λόφου και τη συντήρηση των έργων Πικιώνη θα ξέρουμε τουλάχιστον το γιατί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου