Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του ελληνόκτητου τάνκερ


«Αθήνα: Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του ελληνόκτητου σούπερ τάνκερ «Μaran Centaurus», που κατελήφθη από Σομαλούς πειρατές την Κυριακή. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, με ανακοίνωσή της, καθησυχάζει ότι όλοι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους. Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι διαπραγματεύσεις κινδύνευσαν να τιναχθούν στον αέρα το πρωί της Δευτέρας, όταν οι ένοπλοι πειρατές αντιλήφθηκαν ότι σε μικρή απόσταση από το τάνκερ είχε σπεύσει η ελληνική φρεγάτα «Αδρίας». Το «Μaran Centaurus» είχε αποπλεύσει από το Κουβέιτ φορτωμένο με 300.000 τόνους αργού πετρελαίου με προορισμό τη Νέα Ορλεάνη.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Μaran Τankers Μanagement Ιnc», με ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας, σημειώνει πως όλα τα μέλη του πληρώματος (9 Έλληνες, 16 Φιλιππινέζοι, 2 Ουκρανοί και ένας Ρουμάνος) είναι καλά στην υγεία τους.
«Δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, ζητάμε την κατανόηση και τον σεβασμό όλων, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη οι λεπτές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των πειρατών, για την άμεση κι ασφαλή απελευθέρωση του πληρώματος, το οποίο και δεν θέλουμε να διακινδυνεύσει περισσότερο...», δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» η εκπρόσωπος της εταιρείας, διαβεβαιώνοντας πως για το συμβάν κινητοποιήθηκαν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες.
Από απόσταση 15 ναυτικών μιλίων -και μέσω ραντάρ- παρακολουθεί το «Μaran Centaurus» η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας». Είχε προηγηθεί αυστηρή προειδοποίηση των πειρατών προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία, για διακοπή των διαπραγματεύσεων στην περίπτωση που δεν απομακρυνόταν, καθώς στην πρώτη φάση της παρακολούθησης το «Αδρίας» είχε πλησιάσει σε απόσταση μόλις 5 ναυτικών μιλίων.
Αμέσως η ελληνική φρεγάτα, που ειδοποιήθηκε από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού, έμεινε πίσω, στα 15 ναυτικά μίλια. Έκτοτε συνεχίζει από την απόσταση αυτή την παρακολούθηση, μέσω ραντάρ. Το βράδυ της Δευτέρας το «Μaran Centaurus» βρισκόταν σε απόσταση 460 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Σομαλίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών της ευρωπαϊκής αποστολής Αtalanta, στην οποία συμμετέχει η ελληνική φρεγάτα, ίσως κατευθύνεται σε ένα από τα τρία λιμάνια (Χόμπι, Έιλ και Χαραρντίρε), που συνήθως χρησιμοποιούν οι πειρατές, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.

Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου