Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Βιαιότητες Τσάμηδων κατά του βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε


Aναιτιολόγητη και αδικαιολόγητη επίθεση, εναντίον του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε έκαναν, μέσα στην Αλβανική Βουλή, οι δύο Τσάμηδες βουλευτές του νεοσύστατου Τσάμικου κόμματος.
Παρ' ότι κανείς από τους παρόντες υπουργούς και βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος δεν αντέδρασε, ο κ. Ντούλες αντιμετώπισε με ψυχραιμία το συμβάν και απέτρεψε με την συμπεριφορά του τα χειρότερα...
Πάντως η κρατική Αλβανική τηλεόραση διέκοψε την ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης, προκειμένου να μην καταγραφεί η επίθεση στον Μειονοτικό βουλευτή. Προηγήθηκε έντονος διάλογος, όπου οι δύο Τσάμηδες βουλευτές κατηγόρησαν με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς τον Βαγγέλη Ντούλε.
Αιτία αποτέλεσε η θέση του ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, όταν αναμοχλεύονται ανύπαρκτα θέματα, όπως το Τσάμικο".
Ο βουλευτής Ταχίρ "όρμησε" σαν μαινόμενος ταύρος, ακολουθούμενος από το συνάδελφό του, εναντίον του κ. Ντούλε, ο ο οποίος δεν αντέδρασε στην πρόκληση.
Οι Τσάμηδες αποτελούν την αιχμή της επιθετικής πολιτικής της Αλβανίας εναντίον της χώρας μας.
Σήμερα, οι Τσάμηδες, είναι εγκατεστημένοι στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Αυλώνος, Βερατίου, Τιράνων και κυρίως στην Κονίσπολη.
Ιδιαίτερα εχθρική είναι η στάση των Τσάμηδων προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά γεγονότα:
  • Την ημέρα της ενθρονίσεως του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου, οι Τσάμηδες πρωτοστάτησαν σε επεισόδια και ανθελληνικές εκδηλώσεις, πλαισιώνοντας τον εθνικιστή Αλβανό βουλευτή Uran Butka.
  • Στους Αγίους Σαράντα, έριξαν με πυροβολισμούς το σταυρό της στέγης του ιερού ναού του Αγίου Χαραλάμπους.• Έκαψαν το ναό του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Μετόχι.
  • Βεβήλωσαν το ναό της Αναστάσεως Εξαμιλίων, καταστρέφοντας τις εικόνες και αφοδεύοντας ομαδικά στο δάπεδο του ναού.
  • Πρωτοστατούν σε καταπατήσεις εκκλησιαστικών περιουσιών. Συγκεκριμένα Τσάμηδες και Λιάπηδες από την Αυλώνα έκτισαν αυθαίρετα σπίτια σε ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Τσούκας Αγίων Σαράντα. Χωρίς την έγκριση της Εκκλησίας ιδιοποίησαν οικόπεδα της Ιεράς Μονής των Αγίων Σαράντα στην περιοχή Γκιάστα.
  • Πρόσφατα εκδόθηκε στην Αλβανία ένα δίτομο έργο 1.600 σελίδων του Αλμπέρτ Κοτίνι που αναφέρεται στις περίφημες διεκδικήσεις για την Τσαμουριά. Επίσης καθιέρωσαν την 24η Ιουνίου ως «ημέρα γενοκτονίας των Τσάμηδων από τους Έλληνες».
proinoslogos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου