Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ρωσικός συναγερμός για τους Ρatriot



Η Ρωσία ενισχύει τον στόλο της στη Βαλτική ως απάντηση στα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Ρatriot στην Πολωνία. Ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε ανωνύμως στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RΙΑ ότι «τα επίγεια, υποθαλάσσια και εναέρια στοιχεία του στόλου της Βαλτικής θα ενισχυθούν», παρά το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιμένει πως η κίνηση δεν συνδέεται με τους Ρatriot. Μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων για εγκατάσταση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας υπέγραψαν τον Νοέμβριο συμφωνία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη αμερικανικών συμβατικών πυραύλων στο έδαφος της Πολωνίας που είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας ανακοίνωσε προ ημερών ότι μια συστοιχία πυραύλων Ρatriot πρόκειται να εγκατασταθεί στα περίχωρα της πόλης Μοράγκ, η οποία βρίσκεται στη Βόρεια Πολωνία, όχι μακριά από τις ακτές της Βαλτικής και σχεδόν απέναντι από τον θύλακο του Καλίνινγκραντ που ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Από πλευράς ρωσικού πολεμικού ναυτικού δεν έγινε σχόλιο για την απόφαση του Κρεμλίνου όσον αφορά την αναβάθμιση του ρόλου του στόλου της Βαλτικής. Υψηλά ιστάμενη πηγή του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι τα σχέδια των Ρώσων δεν δημιουργούν ιδιαίτερες ανησυχίες.

Οπως είπε ο αξιωματούχος ανωνύμως, «τα σχετικά με τους Ρatriot οι Ρώσοι τα γνωρίζουν από διετίας και πλέον. Επομένως δεν έχουμε κανέναν λόγο να απαντήσουμε σε ανεπίσημα σχόλια». Ο στόλος της Βαλτικής ναυλοχεί στο Καλίνινγκραντ, το δυτικότατο άκρο του ρωσικού εδάφους, το οποίο συνορεύει μόνο με την Ευρωπαϊκή Ενωση από τότε που η Πολωνία και η Λιθουανία εντάχθηκαν στην ΕΕ. Μια δεύτερη βάση του είναι στο Κρόνσταντ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Περιλαμβάνει πλοία επιφανείας, ντιζελοκίνητα υποβρύχια, μοίρα πολεμικής αεροπορίας και βοηθητικά σωστικά σκάφη. Ναυαρχίδα είναι το καταδρομικό «Ναστοϊτσίβι», που μπήκε στην ενεργό υπηρεσία το 1993.
Πολλοί Πολωνοί ακόμη και σήμερα βλέπουν τη Μόσχα ως απειλή, η οποία ενισχύθηκε το 2008 μετά τον πόλεμο στη Γεωργία. Από ρωσικής πλευράς είναι έντονες οι καταγγελίες για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής και έχουν διατυπωθεί απειλές για αντίποινα σε οποιαδήποτε απόπειρα διατάραξης της ισορροπίας των εξοπλισμών κατά μήκος των συνόρων με τις χώρεςμέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό είχε γίνει με το αρχικό σχέδιο της «ασπίδας» που απέσυρε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε απειλήσει τότε ότι θα εγκαταστήσει πυραύλους Ισκάντερ στο Καλίνινγκραντ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου