Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τι θέλουν οι βούλγαροι στη Μακεδονία;



Θερμό παρασκήνιο από την συνάντηση των αγροτών με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό. Ενοχλημένη εμφανίζεται η Αθήνα. Δυσαρεστημένη εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά με την προσπάθεια του Βούλγαρου πρωθυπουργού να περάσει τα σύνορα και να συναντηθεί με τους έλληνες αγρότες επι ελληνικού εδάφους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν επαφές από τουλάχιστον 2 υπουργούς και από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου με τον Βούλγαρο ομόλογό του και ζητήθηκε να μην γίνει η συνάντηση επί ελληνικού εδάφους. Τελικά η συνάντηση του κ. Μπορίσοφ έγινε στον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Κούλατα με ενιαμελή επιτροπή ελλήνων αγροτών που έχουν αποκλείσει τον Προμαχώνα. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υποδέχθηκε τους αγρότες σε θερμό κλίμα και είπε χαρακτηριστικά "με ζητήσατε και ήρθα". Στη συνέχεια ο κ. Μπορίσοφ ζήτησε από τους αγρότες "στο όνομα της ελληνοβουλγαρικής φιλίας" να ανοίξουν τα σύνορα κι εκείνοι αποφάσισαν σε μία ένδειξη καλής θέλησης να ανοίξουν την συνοριακή διάβαση. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά πριν τις 21:00 έκλεισαν το τελωνείο ενώ είχαν δηλώσει πως θα ξανακλείσει στις 22:00, υποστηρίζοντας ότι έχουν περάσει όλες οι νταλίκες.


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε στους αγρότες ότι πριν ξεκινήσει από την Σόφια μίλησε τόσο με τον Γ. Παπανδρέου όσο και με τον Α. Σαμαρά που δεν ήταν αντίθετοι στην πραγματοποίηση της συνάντησης. Το ίδιο επισημαίνει σε ανακοίνωση του και το γραφείο του πρωθυπουργού. "Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την πρόθεση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και τον προέτρεψε, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών που έχουν κλείσει τη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, επί βουλγαρικού εδάφους, για να τους εξηγήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα του από τις αγροτικές κινητοποιήσεις" αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή απηύθυνε πρόσκληση στους αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής για διάλογο στο υπουργείο, κάτι που έγινε αποδεκτό από τους αγρότες και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 15:00.
Μιλώντας στο NewsIt ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής, Σπύρος Τσικρίκας έκανε λόγο για μέγα σφάλμα της υπουργού χαρακτηρίζοντας επιλεκτική την πρόσκλησή της μιας και δεν κλήθηκαν οι αγρότες από όλα τα μπλόκα στον συγκεκριμένο διάλογο.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου