Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ήπειρος: Πόρτα για τα ναρκωικά της Αλβανίας.




Η Ήπειρος αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας και συγκεκριμένα από τη γειτονική Αλβανία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών.

Το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών παρουσιάζει τη 10η κατά σειρά έκδοση της ετήσιας έκθεσής του. Οι (4) Διωκτικές Αρχές, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση των ναρκωτικών στη Χώρα μας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Τελωνεία και Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) συνέβαλαν ουσιαστικά...

στην προσπάθεια αυτή παρέχοντας πλούσιο, πρωτογενές υλικό τόσο με τη δραστηριότητά τους στις κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών όσο και με την παροχή πληροφοριών.
Επίσης, διαπίστωση αποτελεί η αύξηση των ληστειών κατά 185, 71%, αφού το 2009 έγιναν 20 ληστείες, σε σχέση με τις 8 που έγιναν το 2008. Δηλαδή η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη πανελλαδικά, από τη στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα, κατά μέσο όρο, υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 41%.

Όσον αφορά τις κλοπές αυτοκινήτων, όλο το 2009, είχαμε 230 δηλωμένες σε όλη την Ήπειρο, δηλαδή 38 περισσότερες από το 2008.
Η ετήσια έκθεση δεν αποτελεί απλά μία καταγραφή της παγκόσμιας κατάστασης των ναρκωτικών με έμφαση στην Ελληνική πραγματικότητα. Είναι κυρίως η απεικόνιση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις (4) συναρμόδιες Αρχές, το αποτέλεσμα των οποίων, εκφραζόμενο σε αριθμητικά δεδομένα συλλήψεων και των κατασχέσεων μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι η συνεργασία τόσο μεταξύ τους, αλλά και με αλλοδαπές Υπηρεσίες μέσω του Σ.Ο.Δ.Ν. είναι υποδειγματική.
Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο, η βελτίωση δηλαδή του επιπέδου συνεργασίας των Διωκτικών Αρχών σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα των αρχών επιβολής του νόμου στη σύγκρουσή τους με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις εγκληματικές οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά.
Ο στόχος αυτός υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας με την ύπαρξη και λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών.

Ως προς τις χώρες προέλευσης η Αλβανία εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προέλευσης ναρκωτικών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το αναφερθέν έτος, είχαν προέλευση την Αλβανία: το 10,22% της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητα ηρωίνης (45,196 κιλά), το 8,70% της κοκαΐνης (5,320 κιλά) και το 69,32% της ακατέργαστης κάνναβης (3.212,280 κιλά).
Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η χώρα από την οποία κυρίως εισάγεται σημαντική ποσότητα ηρωίνης στην Ελλάδα. Το 41,51% (183,508 κιλά) της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητας ηρωίνης που κατασχέθηκε στη Χώρα μας το έτος 2008 προέρχεται από Τουρκία.
Αυτό συμβαίνει διότι η Τουρκία βρίσκεται στον κεντρικό άξονα της Βαλκανικής οδού διέλευσης και η ηρωίνη είτε εισάγεται απ' ευθείας από την Τουρκία είτε προωθείται βορειότερα προς τη Βουλγαρία και τη Π.Γ.Δ.Μ. για να καταλήξει τελικά στη χώρα μας μέσω της Αλβανίας.
Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Αλβανίας την έχει καταστήσει σημαντικό κέντρο μεταφοράς ηρωίνης σε όλη την Ευρώπη.
Όσον αφορά την κοκαΐνη, η χώρα μας λόγω του ότι διαθέτει εκτεταμένη ακτογραμμή και πολυάριθμα νησιά, καθώς και σημαντικούς λιμένες μέσω των οποίων διακινείται μεγάλος αριθμός κοντέινερ, φορτηγών διεθνών μεταφορών (TIR) έχει αυξημένο κίνδυνο να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο, γεγονός το οποίο, είναι σε γνώση των αρχών που λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα.

Στην παρουσίαση των διαπιστώσεων από τα στοιχεία για τα ναρκωτικά του 2008, που έκανε ο πρόεδρος του ΣOΔN, υποστράτηγος Aδαμάντιος Σταματάκης, υπογραμμίζεται:
«H χώρα μας, με εκτεταμένη ακτογραμμή, πολυάριθμα νησιά, με μεγάλους και σημαντικούς λιμένες μέσω των οποίων διακινείται μεγάλος αριθμός κοντέινερ, φορτηγά διεθνών μεταφορών (TIR), είναι δυνατόν να αποτελέσει στόχο των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων, προκειμένου να τη μετατρέψουν σε διαμετακομιστικό κέντρο».
» H κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2008, από το γεγονός ότι η διακίνηση κοκαΐνης μέσω της Δυτικής Αφρικής έχει περιοριστεί σημαντικά, λόγω των αποτρεπτικών μέτρων που λαμβάνει η διεθνής κοινότητα. Σύμφωνα με τη EUROPOL, τα διεθνή εγκληματικά δίκτυα διακίνησης προσανατολίζονται πλέον προς την Ανατολική Αφρική με πιθανή χρήση και μεγάλων λιμανιών της Βαλκανικής Χερσονήσου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα».

Η καταπολέμηση των ναρκωτικών παραμένει στην κορυφή των στόχων της Ελληνικής πολιτείας, αντικείμενο έντονων συζητήσεων, ερευνών αλλά και δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, οι Διωκτικές Αρχές της χώρας μας, εκπόνησαν και εφαρμόζουν τα νέα τετραετή σχέδια δράσης τους (2009-2012), πλήρως εναρμονισμένα στις οδηγίες της Στρατηγικής της Ε.Ε για τα ναρκωτικά. Βασικά στοιχεία των σχεδίων παρατίθενται στην έκθεση του Σ.Ο.Δ.Ν.
Οι Αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κάνναβης στη χώρα μας. Η δράση τους κυρίως στη χώρα μας παρατηρείται σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, όπου ολιγομελείς ομάδες τους έχουν αναλάβει την πώληση σε Έλληνες διακινητές.
Οι Ελληνικές εγκληματικές οργανώσεις παραμένουν ενεργές συνεργαζόμενες με προμηθευτές από την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Τα ανωτέρω συμπεράσματα αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Σ.ΟΔ.Ν. για το 2008.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των (21) μεγάλων υποθέσεων ηρωίνης του 2008, οι συλληφθέντες δράστες ήταν υπήκοοι Αλβανίας (15/21) ενώ οι Έλληνες συμμετείχαν σε ποσοστό (4/21).

Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου