Η ηγεσία των Σκοπίων επενδύει πολιτικά στο ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα, προκειμένου να καταλογιστούν οι ευθύνες για τη διαφαινόμενη παράταση του αδιεξόδου στην κυβέρνηση Παπανδρέου, που επιχειρείται να εμφανιστεί ως απρόθυμη για συμβιβασμό λόγω του εκρηκτικού οικονομικού προβλήματος. Το συμπέρασμα αυτό εξάγουν αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι καθώς μετά τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Α. Μιλοσόσκι, χθες ήταν ο πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβάνοφ, που -σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Nova Makedonija”- έκανε τέτοιου περιεχομένου αναφορές στα εσωτερικά της Ελλάδας. Ο κ. Γκ. Ιβάνοφ, σε ερώτηση για το τι περιμένει το επόμενο διάστημα σε σχέση με το πρόβλημα της ονομασίας, απάντησε ως εξής: “Αναμένουμε η Ελλάδα να απεμπλακεί σταδιακά από τα ανοικτά ζητήματα που έχει, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή δέχεται ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να λύσει το κυπριακό ζήτημα. Δεν ξέρω εάν μπορούν να αναλώσουν ενέργεια σε περισσότερα μέτωπα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και πρέπει να βρει τρόπο για την υπέρβασή της”. Μια μέρα πριν ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, σε δική του συνέντευξη, είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα επιδιώξει συμβιβασμό προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα οικονομικά με το εθνικό θέμα.
Αυτές οι παρεμβάσεις δημιουργούν την εντύπωση σε ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων αναπροσαρμόζει την τακτική της, με κεντρική επιδίωξη να εκθέσει την ελληνική πλευρά στο ευρωπαϊκό ακροατήριο ως απρόθυμη για λύση λόγω εσωτερικών προβλημάτων.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επέμεινε στο ζήτημα της ταυτότητας, λέγοντας ότι “με την ανεξαρτητοποίηση της ʽΜακεδονίαςʼ κανείς πλέον δεν μπορεί να πει πως δεν υπάρχει μακεδονική ταυτότητα”. Και πρόσθεσε: “Εμείς έχουμε και διασπορά με ʽμακεδονικήʼ εθνική ταυτότητα. Δηλαδή, το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνον αυτού του κράτους. Υπάρχουν άτομα που καθημερινά διαβάζουν, παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα και επικοινωνούν στη ʽμακεδονικήʼ γλώσσα. Αυτή η χώρα φέρει την ευθύνη της διαφύλαξης αυτής της εθνικής ταυτότητας. Επειδή, όμως, έχουμε εισέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πρέπει να εντάξουμε εκ νέου αυτήν τη θεματική στο πλαίσιο του ψηφίσματος του ΟΗΕ”.
"ΟΠΩΣ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ"
Υποστήριξε μάλιστα ότι “σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις είναι το ʽΔημοκρατία της Μακεδονίαςʼ”, επικαλούμενος το γεγονός ότι “η Ιρλανδία κατονομάζεται ως Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ το τμήμα που βρίσκεται στη Βρετανία κατονομάζεται ως Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπάρχει σύγχυση”. Κατά τον κ. Ιβάνοφ, δεν υπάρχει σύγχυση και σχετικά με τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. “Συνέβη μήπως κάποια επιστολή προς τη ʽΔημοκρατία της Μακεδονίαςʼ να φθάσει κατά λάθος σε κάποια περιοχή της Ελλάδας;”, αναρωτήθηκε με ειρωνική διάθεση.
Μακεδονία
Μητσοτάκης για Τραμπ: Δεν βλέπω αλλαγές στο πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα
-
*Υπομονή μέχρι να καθίσει η σκόνη και να φανεί «τι από όλα αυτά που λέει ο
Αμερικανός Πρόεδρος εντάσσεται στο πλαίσιο μια ρητορικής καμπάνιας και τι
θα υλ...
Πριν από 36 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου