Τέσσερα χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο “δίδυμος άνθρωπος” του διαδικτύου που δημιούργησε ένας Έλληνας της Αυστραλίας. Ο λόγος για το CyberTwin (κυβερνοδίδυμος) που αφού επισκέφθηκε τον Άρη, τώρα άλλαξε φύλο, έγινε “Κατερίνα” και έμαθε και …ελληνικά!
Δημιουργός του CyberTwin είναι ο ομογενής δρ. Γιάννης Ζάκος, από την “Χρυσή Ακτή” της Αυστραλίας και η συνεργάτιδά του Λιζ Κέϊπελ, (φωτ.) που νοιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι και ικανοποιημένοι από την πορεία και εξέλιξη του δημιουργήματός τους.
Ο ομογενής ισχυρίζεται ότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δημιουργήσουν το δίδυμό τους στο διαδίκτυο - που μπορεί άνετα να τους αντικαταστήσει και να μιλά στους φίλους τους, στους συναδέλφους τους, τους πελάτες τους και σ’ οποιονδήποτε επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί τους ηλεκτρονικά!
Κι όλα αυτά με μια γενναία επιχορήγηση ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων που έλαβε πριν τέσσερα χρόνια από την αυστραλιανή κυβέρνηση.
Με στόχο την εισχώρηση του CyberTwin στις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, ο Γιάννης Ζάκος και η συνεργάτιδά του Λιζ Κέϊπερ, έχουν ήδη πελάτες 1.000 εταιρίες από όλο τον κόσμο, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας στις οποίες με το νέο έτος, θα προστεθούν άλλες δύο ως “πρωτοχρονιάτικος μποναμάς”.
“Δεν απειλεί θέσεις εργασίας”
Σε ερώτηση αν η εξέλιξη του διδύμου κάνει να “τρίζουν” οι καρέκλες των εργαζόμενων ο ομογενής απαντά:
“Δεν θα το έλεγα. Αντίθετα, μ’ αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται ο άνθρωπος για να δράσει σε άλλους χώρους που δεν μπορεί να εισχωρήσει το δίδυμο. Να κάνει την επαναληπτική, μηχανική εργασία που κουράζει, ούτως ή άλλως, τον άνθρωπο. Ας μη ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή. Το CyberTwin μπορεί να εργάζεται πολύ αποδοτικά 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Ο υπάλληλος, για παράδειγμα, φεύγει στις 5 μ.μ. και βάζει στη θέση του το δίδυμο του να συνεχίσει τη δουλειά του”.
Η δημοτικότητα του δίδυμου εξαπλώνεται ραγδαία και αυτό οφείλεται, φυσικά, στις άριστες επιδόσεις του.
“Συγκρινόμενο με τον άνθρωπο, ο βαθμός της επιτυχίας του είναι 89%-95% όταν καλείται να δώσει πληροφορίες και να εξυπηρετήσει πελάτες, ενώ του υπαλλήλου είναι 81%. Απαντά άμεσα και με ακρίβεια. Συλλέγει σωρεία πληροφοριών τις οποίες αξιολογεί, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει πάρει”, τονίζει ο Γιάννης Ζάκος.
Εκτός, όμως, από το κομπιούτερ, όπου αρχικά τοποθετήθηκε, σήμερα ετοιμάζεται να “έλθει πολύ πιο κοντά στον άνθρωπο και να ενσωματωθεί, αν θέλεις, με αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από εκείνον, ώστε να τον εξυπηρετεί πληρέστερα. Έτσι, εντός των ημερών θα ενσωματωθεί στο κινητό τηλέφωνο. Πρόκειται για μια νέα επαναστατική εφαρμογή που θα ακολουθηθεί από άλλες, όπως είναι η παρουσία του μέσα στο αυτοκίνητο, να δίνει στον οδηγό πληροφορίες ή να του διαβάζει τα ηλεκτρονικά μηνύματα”.
Η παρουσία του μπορεί να επεκταθεί και στην κουζίνα, να μάς βοηθά την ώρα που ετοιμάζουμε το φαγητό, λέγοντάς μας, για παράδειγμα, τι υλικά χρειαζόμαστε για μια μακαρονάδα ή συναγρίδα αλά σπετσιώτα!
Από τις πιο πολύπλοκες, δηλαδή, μέχρι τις πιο απλές και καθημερινές δουλειές.Ο ίδιος θα τις χαρακτηρίσει “προχωρημένες και αποτελεσματικές εφαρμογές”.Τα άλματα που έχει κάνει ο Γιάννης Ζάκος στο χώρο της πληροφορικής, έχουν ήδη γίνει γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Κατερίνα του διαδικτύου μιλάει ελληνικά
Μετά την πρώτη δημοσίευση της εφεύρεσης του MyCyberTwins, που έκανε το γύρο του κόσμου, ο κ.Ζάκος πήρε πρόσκληση να λάβει μέρος στο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Αθήνα.
Έχοντας πάθος με την ελληνική γλώσσα, η ομιλία του αναφερόταν σ’ ένα CyberTwin, τον Κλάιβ, που θα μπορεί να βοηθά μ’ έναν “ζωντανό” και αποτελεσματικό τρόπο, εκείνους που θέλουν να εξασκηθούν σε μια ξένη γλώσσα.
“Ο Κλάιβ, έχει την ικανότητα να κάνει ανοιχτές, ενδιαφέρουσες συζητήσεις με άτομα πάνω σε διάφορα θέματα. Αυτό δίνει στους χρήστες την ευκαιρία να εξασκηθούν στη γλώσσα μ’ έναν τρόπο πιο “φυσικό” και πιο ζωντανό. Πειράματα που έγιναν μεταξύ του Κλάιβ και χρηστών, έδειξαν ότι ο Κλάιβ λειτουργεί με ακρίβεια και αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο εξάσκησης της γλώσσας”.
Στη συνέχεια, θα μιλήσει για το CyberTwin που ετοιμάζει τώρα, την Κατερίνα, η οποία μιλά μόνο ελληνικά… γνωρίζει, όμως, άπταιστα αγγλικά. Έτσι, όταν τής μιλάς αγγλικά σου απαντά ελληνικά.
Όραμά του, επίσης, είναι να καθιερωθεί ένα Διεθνές Βραβείο της Ελληνικής Γλώσσας στην Αυστραλία, όπου παιδιά από τα ελληνικά σχολεία θα διαγωνίζονται σε διάφορους τομείς της γλώσσας.
“Πιστεύω ότι θα είναι ένα κίνητρο για να θέλουν τα παιδιά ελληνικής καταγωγής να μάθουν τη γλώσσα και, μάλιστα, να διακριθούν σ’ αυτήν”, θα πει ο Γιάννης Ζάκος, ο οποίος, να σημειωθεί, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον κορυφαίων επιστημόνων στον κυβερνοχώρο, όπως είναι ο Γκόρντον Μπελ, o οποίος στο βιβλίο του “Total Recall”, αναφέρεται εκτενώς στο CyberTwin του Ζάκου.
Με ρίζες στο Γύθειο, από την πλευρά του πατέρα του, και στα Χανιά της Κρήτης, από την μητέρα του, έχει πάθος με την ελληνική γλώσσα και προγραμματίζει τρόπους - τι άλλο; - πρωτοποριακούς για να εμπνεύσει τις νέες γενιές να την αγαπήσουν να την μάθουν σωστά και να την χρησιμοποιούν. Αυτό όμως ανήκει σ’ ένα άλλο κεφάλαιο.
Τώρα έχουμε μπροστά μας τον “άλλο μας εαυτό που όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώνουμε μαζί του να τον εκπαιδεύσουμε, τόσο περισσότερο θα μοιάζει με μας”, θα πει ο Γιάννης Ζάκος για το “MyCyberTwin”
Ας μη φανταστεί όμως κανείς ότι πρόκειται για μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, διαβεβαιώνει ο ίδιος τονίζοντας ότι το “MyCyberTwin” μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα και να εκπαιδευτεί σχετικά εύκολα.
Εκτός του ότι μπορεί να μιλά εκ μέρους σας, χωρίς να είστε εκεί, συγχρόνως συλλέγει πληροφορίες όπως, για παράδειγμα, πού θα πάνε οι φίλοι σας το Σαββατοκύριακο, όταν πρόκειται για εταιρίες ποια άποψη έχουν οι άνθρωποι για κάποιο άτομο ή προϊόν για να αναφερθούμε σε ορισμένες από τις υπηρεσίες που προσφέρει, ενδεικτικά.
“Το δίδυμό”, λέει ο εφευρέτης του “βρίσκει απάντηση στα ερωτήματα των άλλων και απαντά με τον πιο ακριβή τρόπο. Μπορείτε να κάνετε ένα δίδυμο σε δέκα λεπτά, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να ξοδέψετε περισσότερο χρόνο αν στόχος σας είναι να έχετε ένα πιστό αντίγραφο του εαυτού σας. Θα χρειαστεί να το εκπαιδεύσετε να εκφράζεται όπως εσείς, να αφομοιώσει τις γνώσεις σας και να λειτουργεί εκ μέρους σας”.
Η νέα αυτή ανακάλυψη της πληροφορικής λειτουργεί 24 ώρες, εφτά μέρες την εβδομάδα, που σημαίνει ότι μπορείτε και ενώ κοιμάστε η τύχη σας να δουλεύει. Ο άλλος σας εαυτός να μιλά εκ μέρους σας, να εξυπηρετεί άτομα, να συλλέγει πληροφορίες, να πλουτίζει τις γνώσεις του.
Ο ομογενής επιστήμονας λέει ότι η εφεύρεσή του δεν απομακρύνει τους ανθρώπους. “Η ιδέα”, συνεχίζει, ” είναι ν’ ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας και γνωριμίας για, να μας φέρει σε άμεση επαφή με άτομα που δεν θα είχαμε ίσως την ευκαιρία να γνωρίσουμε στη ζωή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η φυσική μας επαφή με τους ανθρώπους θ’ αλλάξει. Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι, θα πρέπει να επιδιώξουμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ του χτες και του σήμερα, έχοντας πάντα ανοιχτό το μυαλό μας στο αύριο. Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε ότι όσο πιο άρτια πληροφορημένοι είμαστε, τόσο πιο ολοκληρωμένοι είμαστε σαν άτομα”.
Και ποιο ρόλο παίζει η ειλικρίνεια στην κατασκευή του διδύμου μας, του κλώνου μας; ο ίδιος εξηγεί: “Εξαρτάται αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα πιστό αντίτυπο του χαρακτήρα μας, του πραγματικού εαυτού μας, ή ένα άτομο που θα θέλαμε να είμαστε ιδανικά. Επίσης, κάνουμε το My CyberTwin για να διασκεδάσουμε ή για να μας εξυπηρετήσει σε μια σοβαρή βάση; Η επιλογή, σε τελευταία ανάλυση, είναι δική μας”.
Ο κ. Ζάκος έχει διδακτορικό στην Πληροφορική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Griffith της Κουηνσλάνδης.
Κέρδισε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του και επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου επί ενάμισι χρόνο μελέτησε τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του.
Αυτό το διάστημα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Griffith, στη Σχολή Πληροφορικής Τεχνολογίας, καθώς επίσης και μέλος της επιτροπής προγραμματισμού διεθνών συνεδρίων.
Πήγε και στον …Άρη
Υπενθυμίζουμε πως ο Φοίνικας (Phoenix), ο τελευταίος απεσταλμένος των ΗΠΑ στον πλανήτη Aρη, είχε φωνή και μάλιστα ‘ελληνική’ χάρη στον κ. Ζάκο. Η εφεύρεσή MyCyberTwin, βρέθηκε στον ‘Αρη, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα, να επιχειρήσει ένα κατατοπιστικό ταξίδι στο μακρινό πλανήτη. Το MyCyberTwin ήταν το δίδυμο του διαστημόπλοιου “Φοίνιξ” που βρέθηκε στον Άρη και από εκεί και απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις των ενδιαφερομένων αναφορικά με την αποστολή του διαστημόπλοιου.
“H εταιρία μου συνεργάστηκε με τη ΝΑSΑ - την Αμερικανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία - με αποτέλεσμα, το MyCyberTwin, ύστερα από ειδική εκπαίδευση στο Χιούστον, γίνει η “φωνή” του Φοίνικα” είπε ο ομογενής επιστήμονας.
(Πηγή: ana-mpa)
«Υπάρχουν 500.000 παιδιά που δεν μπορούμε να βρούμε»: Ο δήμαρχος της Νέας
Υόρκης Έρικ Άνταμς αφήνει τους αριστερούς δημοσιογράφους εμβρόντητους
-
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς έριξε μια βόμβα: η κυβέρνηση
Μπάιντεν έχει χάσει τα ίχνη 500.000 παιδιών μεταναστών που τοποθετήθηκαν σε
οικογένειε...
Πριν από 4 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου