Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Μεντβέντιεφ: Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε άνοδο, είναι συνεργασία στρατηγικών εταίρων



Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε άνοδο, είναι συνεργασία στρατηγικών εταίρων, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ στη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Η Μόσχα και η Αγκυρα είναι γείτονες και από το πόσο στενές είναι οι θέσεις τους εξαρτάται το μικροκλίμα σε όλη την περιοχή. Σημαντική θέση στη συνεργασία των δύο χωρών κατέχει η ενέργεια, στον τομέα της οποίας τα δυο μέρη ήδη εργάζονται για την εκπόνηση μεγάλων κοινών σχεδίων. Ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με το ρώσο ηγέτη, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα και η Αγκυρα ακόμα δεν έχουν αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και πρέπει να πραγματοποιήσουν πολύ σημαντικά βήματα για την κατασκευή της ενεργειακής υποδομής. Εννοείται η συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο «Σαμψούντα-Ντζεϊχάν».

Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού άρχισε το 2007 και η παράδοση του προγραμματίζεται για το 2011. Σήμερα και η Ρωσία προσχωρεί στην κατασκευή αυτού του πετρελαιαγωγού. Οι σχέσεις στον τομέα της ενέργειας μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό αναπτύσσονται ορμητικά, - σημείωσε σε συνέντευξη στη "Φωνή της Ρωσίας" ο Διευθυντής του Ιδρύματος εθνικής ενεργειακής ασφάλειας Κωνσταντίν Σίμονοφ:

«Πριν κυριολεκτικά δυο χρόνια η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονταν σε στάδιο μόνιμων διενέξεων. Π.χ., η Αγκυρα συνεχώς εμπόδιζε τη διάπλευση μέσα από το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια των δεξαμενοπλοίων μας που μετέφεραν πετρέλαιο. Στην πρόταση της Ρωσίας να κατασκευαστεί πετρελαιαγωγός στις ακτές η Τουρκία απαντούσε αρνητικά επικαλούμενη οικολογικές σκοπιμότητες. Η τουρκική κυβέρνηση, οι εμπειρογνώμονες έλεγαν μόνιμα ότι πρέπει να αναπτύσσονται οι προμήθειες στην Ευρώπη από το έδαφος της Κ. Ασίας, ότι η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Όμως το 2009 η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Επι του παρόντος βλέπουμε ότι η Τουρκία θεωρείται από τη ρωσική ηγεσία ως ένας από τους εταίρους προτεραιότητας. Ακόμα και ο αγωγός φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» θα περνά μέσα από το έδαφος της Τουρκίας. Δημιουργήθηκε θέμα όχι μόνο συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου. Όντως τον πετρελαιαγωγό «Σαμσούν-Τζεϊχάν» τον χρειάζεται η τουρκική πλευρά. Και σε μεγαλύτερο βαθμό ενδιαφέρει την Τουρκία από την άποψη της διεύρυνσης της διαμετακόμισης στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους. Γιατί εκεί δεν σχεδιάζονται μόνο ρωσικές προμήθειες πετρελαίου. Κατ΄αρχήν, η διεύρυνση των προμηθειών μέσω της Μαύρης θάλασσας δεν είναι το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό πρόβλημα μας. Πολύ περισσότερο που η συμμετοχή μας στο σχέδιο «Σαμψούντα-Ντζεϊχάν» ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή άλλου μεγάλου σχεδίου, για το οποίο η Ρωσία έχει κάνει πολλές δηλώσεις. Εννοώ τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Σήμερα προβάλλει το ερώτημα, αν χρειάζεται να συμμετάσχει η χώρα μας και στα δυο αυτά σχέδια. Γι΄αυτό στο σχέδιο «Σαμψούντα-Ντζεϊχάν» ακριβώς υπερέχει η πολιτική συνιστώσα. Η Τουρκία θεωρείται από τη Ρωσία ως στρατηγικός εταίρος στα ζητήματα της διαμετακόμισης. Γι΄αυτό κάνουμε βήματα ανταπόκρισης προς την Αγκυρα.
Η ενεργειακή συνεργασία της Μόσχας και της Αγκυρας ήταν το κεντρικό ζήτημα και στη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με το ρώσο ομόλογο του Β. Πούτιν. Και η υπόθεση δεν θα περιοριστεί μόνο στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού. Όπως έχει γνωστοποιηθεί, η ρωσική εταιρία «Στροϊτρανσγκαζ» διεξάγει συνομιλίες για τη συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση της τουρκικής εταιρίας διανομής φυσικού αερίου. Εκτος αυτού, η «Γκαζπρόμ», η οποία προμηθεύει φυσικό αέριο στην Τουρκία, είναι πρόθυμη να εξασφαλίσει επιπρόσθετους όγκους «γαλάζιου καυσίμου». Και ο ρωσικός όμιλος «Σιλοβίε μασίνι» εξετάζει τη δυνατότητα συμμετοχής στην κατασκευή 4 μεγάλων θερμοηλεκτρικών σταθμών.

ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου