Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

"ΕΚΡΗΞΗ" ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ...



Ρεπορτάζ : Τάκης Τερζής
(από το Έθνος)

Τα μικρομεσαία στρώματα πλήττει κυρίως η συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα και ιδιαίτερα η δράση των ληστρικών συμμοριών, που ξεπέρασε κάθε όριο τη χρονιά που πέρασε, με αποτέλεσμα ο αριθμός τωνληστειών να εκτοξευτεί στα ύψη και να σημειώσει δραματική αύξηση της τάξης του42%. Με εξαίρεση τις απαγωγές και άλλες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος, που... στοχεύουν σε άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, η πλειονότητα των αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας πλήττει τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας.
Εννέα ληστείες κατά μέσο όρο γίνονται καθημερινά στην Αττική και 12 σε ολόκληρη την επικράτεια, με τάσεις αυξητικές και θύματα συμπολίτες μας της διπλανής πόρτας. Ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών, βενζινοπώλες, μπακάληδες, περιπτερούχοι, ακόμα και κομμώτριες αποτελούν καθημερινά τα θύματα των συμμοριών. Παράλληλα, παρατηρείται μετάλλαξη του εγκλήματος, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχώς αυξανόμενη βία και τη συχνή χρήση όπλων.
Οι ληστείες μετά φόνου αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο, ενώ οι αιματηρές ληστείες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Οι ένοπλοι κακοποιοί πυροβολούν και τραυματίζουν τα θύματά τους για ασήμαντο λόγο, ενώ οι εισβολές ενόπλων σε σπίτια αποτελούν άλλο ένα χαρακτηριστικό της σύγχρονης πραγματικότητας.
Ηλικιωμένα άτομα, ανήμπορα να αντιδράσουν, βρίσκονται συχνότατα στο στόχαστρο αδίστακτων και ανάλγητων κακοποιών, που στοχεύουν στο «κομπόδεμα» ή στην πενιχρή σύνταξή τους, ενώ πολλές φορές τα θύματα καταλήγουν σε νοσοκομεία, ύστερα από τη βίαιη συμπεριφορά των δραστών.
Ανήλικοι μαθητές πέφτουν καθημερινά θύματα ληστειών στον δρόμο, την ώρα που γυρνούν στα σπίτια τους από το σχολείο, το φροντιστήριο ή από χώρους άθλησης, με δράστες ενηλίκους ή παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, οπλισμένα ενίοτε με μαχαίρια, που αρπάζουν το χαρτζιλίκι τους και τα κινητά τους τηλέφωνα.
Μετανάστες
Θύματα ληστειών πέφτουν ακόμα και οικονομικοί μετανάστες, με δράστες συνήθως ομοεθνείς τους, που τους αρπάζουν τα μικρά τους κεφάλαια που απέκτησαν με τεράστιες θυσίες.
Για πρώτη φορά στα χρονικά ληστρικές συμμορίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα νησιά, παρά το γεγονός ότι η διαφυγή δεν είναι εύκολη, καθώς και σε μικρές πόλεις, χωριά και κωμοπόλεις.
Εχουν παρατηρηθεί μάλιστα φαινόμενα όπου ιδιοκτήτες σπιτιών, οι οποίοι βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές στην επαρχία, τα εγκαταλείπουν από τον φόβο μήπως πέσουν θύματα ληστρικών συμμοριών και μετακομίζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ώστε να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Μέτρα
Τα πρώτα μέτρα για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, όπως είναι ο αστυνομικός της γειτονιάς και η δημιουργία πρότυπων αστυνομικών τμημάτων σε περιοχές με σοβαρά προβλήματα εγκληματικότητας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.
Παράλληλα, μπαίνουν σε εφαρμογή σχέδια δράσης με βάση την καθημερινή παρακολούθηση της εγκληματικότητας σε κάθε περιοχή, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος police on line.
Επίσης, εγκαινιάστηκαν επαφές με συναρμόδιους φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της από κοινού αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπόσχεται βαθμολογικά και οικονομικά κίνητρα για τους αστυνομικούς που θα έχουν επιτυχίες στη μάχη με το έγκλημα. Το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα αργήσει να φανεί, όταν υλοποιηθούν πλήρως τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Οι «προτιμήσεις» των συμμοριών
Οι ληστρικές συμμορίες πολλαπλασιάζονται πλέον σαν μανιτάρια. Ενώ δεν είναι λίγες οι σπείρες που έχουν πέσει στα χέρια των διωκτικών αρχών και συνεχίζουν να πέφτουν σχεδόν κάθε εβδομάδα, οι ληστείες αυξάνονται συνεχώς αντί να μειώνονται.
Δράστες ληστειών είναι άτομα κάθε λογής, ντόπιοι και ξένοι. Από επαγγελματίες του είδους ή έγκλειστους στις φυλακές, που επωφελούνται από την άδεια που λαμβάνουν για να συνεχίσουν την παράνομη δράση τους, έως εξαρτημένα από ναρκωτικά άτομα και καταχρεωμένους σε τράπεζες δανειολήπτες.
Το νέο χαρακτηριστικό των ληστειών, που σημειώνονται καθημερινά, είναι ότι οι δράστες δεν επιλέγουν στόχους με βάση τα κέρδη που θα αποκομίσουν, αλλά με βάση την ευκολία κινήσεων και διαφυγής.
Οι τράπεζες δεν έχουν πλέον το αποκλειστικό... προνόμιο να δέχονται καθημερινά επισκέψεις ληστρικών συμμοριών.
Τα μέτρα ασφάλειας μάλιστα που έχουν λάβει αρκετές έχουν αποτρέψει τους ληστές, οι οποίοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα συνοικιακά σούπερ μάρκετ και σε άλλες επιχειρήσεις, όπου τα μέτρα ασφάλειας είναι από στοιχειώδη έως ανύπαρκτα.
Εκτός από τα σούπερ μάρκετ, στο στόχαστρο ληστών βρίσκονται καθημερινά μπακάλικα της γειτονιάς, περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, άτομα στον δρόμο, καταστήματα ηλεκτρονικών, καταστήματα ανταλλακτικών, ντιλίβερι, ταβέρνες και γενικώς κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που θα μπορούσε να τους αποφέρει μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν γίνει δύο και τρεις φορές στόχος ληστών.

1 σχόλιο:

  1. Τον τελευταίο καιρό έχουμε περίπου 12 ληστείες την ημέρα.
    Είναι οι περισσότερο σοβαρές.
    Το ημερήσιο σύνολο ληστειών(τσαντάδηκες κ.λ.π.)
    διαρρήξεων και κλοπών ξεπερνάει τις 50!
    Συνήθεις στόχοι-θύματα είναι επαγγελματίες μεροκαματιάρηδες και συνταξιούχοι.
    Δηλαδή η εύκολη λεία.
    ΄Εχουμε και τράπεζες βεβαίως.
    Επίσης έχουμε σε καθημερινή βάση καμμένα αυτοκίνητα με γκαζάκια
    και συχνά τελευταία βομβιστικές ενέργειες ή απειλές για τοποθετήσεις
    βομβών που συνήθως δεν σκάνε αλλά δεν παύουν να τρομοκρατούν τους Πολίτες.
    Οι ληστές αρχίζουν να κατηγοριοποιούνται σε επαγγελματίες-οργανωμένους
    που χτυπάνε πλούσιους στόχους όπως τράπεζες μεγάλα κοσμηματοπωλεία,
    σε αυτούς που χρωστάνε και φτάνουν σε απόγνωση, σε αυτούς που πεινάνε
    στην κυριολεξία, στους άνεργους νέους οι οποίοι συνήθως σπάνε από
    εκδίκηση και λεηλατούν καμμιά φορά και στους αναρχικούς οι οποίοι
    κάνουν ότι κάνουν για να "αλλάξουν" την Κοινωνία.
    Οι έχοντες και κατέχοντες σε αυτή την Χώρα είναι άκρως προστατευμένοι
    από όλα αυτά γιατί έχουν την δυνατότητα ιδιωτικών "στρατών" αλλά
    και την μέριμνα της Πολιτείας.
    Είναι οι περίφημοι VIP στόχοι που φυλάσσονται και θα φυλάσσονται
    με οποιοδήποτε κόμμα στην Εξουσία.
    Αλλοίμονο ....για τους λαϊκούς στόχους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή