Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Στην Κούβα ασθενείς ψυχιατρικού νοσοκομείου πέθαναν από το κρύο...



Είκοσι έξι ασθενείς σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην Αβάνα έχασαν τη ζωή τους λόγω του άσχημου καιρού ο οποίος επικράτησε αυτή την εβδομάδα, επιβεβαίωσαν οι αρχές της Κούβας χθες Παρασκευή.

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας ανέφερε σε ανακοινωθέν του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ότι οι θάνατοι οφείλονταν στις ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που έπεσαν κάτω των 10° Κελσίου.

Οι ασθενείς --όλοι τους ηλικιωμένοι-- υπέφεραν από ..

ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση και πέθαναν από φυσικά αίτια, όμως κατά πληροφορίες η αμέλεια και η έλλειψη των αναγκαίων εφοδίων στο νοσοκομείο ενδέχεται να συνέβαλαν στους θανάτους.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει έρευνα για τους θανάτους και θα υπάρξουν ποινικές συνέπειες σε βάρος όσων βρεθούν ευθύνες. Εντοπίστηκαν "διάφορες ανεπάρκειες" στα μέτρα που είχε λάβει το νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση ακολούθησε έκθεση της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κούβα την Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ελισάρδο Σάντσες υποστήριξε ότι η ευθύνη για τους θανάτους των ασθενών βαρύνει αποκλειστικά το νοσοκομείο, διότι δεν τους παρείχε επαρκή τροφή, κουβέρτες και ζεστά ρούχα.

Η Κούβα παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε όλους. Η Αβάνα παραδέχεται ότι το σύστημα υγείας στη χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, και επιρρίπτει μέρος της ευθύνης στο εμπάργκο των ΗΠΑ, το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εισαγωγή φαρμάκων, εξοπλισμού κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου