Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Η καθολική εκκλησία αντιμέτωπη με το πολιτικό Ισλάμ


Η Καθολική Εκκλησία άρχισε τις δικές της προετοιμασίες για να αντιμετωπίσει το πολιτικό Ισλάμ. Ο Πάπας Βενέδικτος XVI συγκαλεί Σύνοδο για την Μέση Ανατολή με σκοπό την ενίσχυση των Χριστιανών της διασποράς.
Η τύχη δεκαεπτά εκατομμυρίων Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια είναι Καθολικοί, προβληματίζει τον Πάπα. Για τον λόγο αυτό συγκαλεί το προσεχές φθινόπωρο, στην Ρώμη, από 10 έως 24 Οκτωβρίου, τους 150 Επισκόπους των δεκαεπτά κρατών της ευρύτερης περιοχής, σε μία «ειδική Σύνοδο».
Ήδη το Βατικανό έθεσε προ ημερών σε κυκλοφορία, το πρώτο ενημερωτικό έγγραφο, τα ”lineamenta” (διαθέσιμη γλώσσα: γαλλικά) που αποτελείται από τριάντα σελίδες, των θεμάτων που θα συζητηθούν.
Μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει επίσημο έγγραφο της Καθολικής Εκκλησίας στο οποίο να εκφράζονται με τόση σαφήνεια και χωρίς περιστροφές, οι δυσκολίες που δημιουργούνται από την άνοδο του Ισλάμ. Το πνεύμα που επικρατεί είναι δεδομένο: τα ακραία ρεύματα αποτελούν απειλή για όλους και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού.
Με την άνοδο του ισλαμικού ολοκληρωτισμού, οι επιπτώσεις εις βάρος όλων των Χριστιανών αυξάνουν σε όλα τα μέρη. Ειδική αναφορά γίνεται για τις διώξεις ή κακομεταχείριση των Χριστιανών στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και στην Τουρκία. Στο ίδιο έγγραφο γίνεται μνεία για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Χριστιανών μεταναστών που προέρχονται από τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Πακιστάν και εργάζονται στην περιοχή του Κόλπου.
Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει την Σύνοδο είναι οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους. Δεδομένου ότι στο Ισλάμ δεν υφίσταται διαχωρισμός, οι Χριστιανοί στα μουσουλμανικά κράτη αντιμετωπίζονται ως «μη πολίτες». Επίσης θα δοθεί μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της συνειδήσεως, οι οποίες είναι «άγνωστες» στην μουσουλμανική νοοτροπία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου