Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Κωλοχανείο η Ελλάς: και τώρα νομιμοποίηση ημιυπαίθριων!



Της Μαρίας Σεφέρου...
.
Τάδε απεργάζεται η περιβαλλοντολόγος μας κυρία Μπιρμπίλη:
«Στο πλαίσιο του διαχωρισμού της πλήρους παρανομίας από την εν μέρει παρανομία προβλέπεται η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων διαμερισμάτων, καθώς και των υπογείων και ισογείων πολυκατοικιών που άλλαξαν χρήση.»

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: σύμφωνα με το καινούργιο σοσιαλιστικό κανονικό δίκαιο του Ελλαδιστάν, υπάρχει η πλήρης παρανομία και υπάρχει η μερική παρανομία! Σήμερα το έμαθα κι εγώ, διαβάζοντας το σχετικό άρθρο στο in.gr, και έπαθα σοκ. Η μερική παρανομία ευλογείται και επιβραβεύεται στα φωναχτά, ενώ η πλήρης παρανομία επιβραβεύεται στα μουλωχτά, δια της σιωπηρής ανοχής. Όσοι μετατρέψατε σε κανονικά δωμάτια τους ημιυπαίθριους, όσοι φτιάξατε διαμερίσματα στις ταράτσες, όσοι κλείσατε τις πιλοτές και τις κάνατε γκαρσονιέρες ή δυάρια, όσοι μετατρέψατε τα υπόγεια γκαράζ σε διαμερίσματα, ημιπαρανομήσατε, γι΄αυτό χαίρετε και αγαλλιάστε διότι δικαιούστε να ανταμειφθείτε!

Κι όμως, Το Συμβούλιο Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί περί αυτού:
«Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών (πρόεδρος ο Μιχ. Βροντάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ν.Ρόζος), έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τον 1983, ανεξάρτητα αν αυτά είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε επίσης ότι τα αυθαίρετα μετά το 1983, που άρχισε η εφαρμογή του Ν.1337/1983 ("Νόμος Τρίτση"), έπρεπε κανονικά να είχαν κατεδαφιστεί. Δηλαδή, με άλλα λόγια λέει ότι κάθε μεταγενέστερη διάταξη, που εξαιρεί αυθαίρετα από την κατεδάφιση, είναι αντισυνταγματική.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος, τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και την πολεοδομική νομοθεσία, έκριναν ότι η διατήρηση των νέας γενεάς αυθαίρετων (μετά το 1983) έχει ως συνέπεια τη χειροτέρευση των όρων και συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, την νόθευση και ανατροπή των σχεδίων πόλης.
(…)
Η δημοσίευση της εν λόγω απόφασης συνδέεται άμεσα με τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.
Και αυτό, γιατί οι ημιυπαίθριοι χώροι εφόσον κτιστούν ή με οποιονδήποτε τρόπο μετατραπούν σε στεγασμένους χώρους (τζαμαρίες, ξυλοκατασκευές, κ.λπ.), αυτομάτως μετατρέπονται σε αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.»
(Πηγή in.gr – 24/10/2009)

Λοιπόν; Πού γράφει η κυρία Μπιρμπίλη την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας; Στα παλιά της τα παπούτσια, προφανώς… Πρόκειται για “εν μέρει παρανομία”, σου λέει! Εντάσσεται και τούτο στην πράσινη ηθική! Εμπρός γηγενείς του Ελλαδιστάν, αχόρταγοι κατασκευαστές και πονηρούληδες αγοραστές, προχωρήστε σε εν μέρει παρανομίες! Κλείστε κι εσείς ένα ημιυπαίθριο, μπορείτε! Αύριο μεθαύριο οπωσδήποτε θα νομιμοποιηθείτε! Κι όχι μόνο ημιυπαίθριο αλλά και υποστέγιο, καλύπτοντας την ταράτσα της πολυκατοικίας με αυθαίρετα δωμάτια ώστε να μην υπάρχει σπιθαμή για ηλιακούς θερμοσίφωνες, προς δόξαν της περίφημης πράσινης ενέργειας.

Ω, πόση αηδία νιώθω! Πόση αδικία νιώθω για λογαριασμό των προδομένων πολιτών που βαδίζουν με το σταυρό στο χέρι, προσπαθώντας να ζουν και να κινούνται μέσα στη νομιμότητα… Πώς την έλεγαν στο παρελθόν την Ελλάδα; Ψωροκώσταινα; Λάθος χαρακτηρισμός! Κωλοχανείο είναι το όνομα που της ταιριάζει. Κωλοχανείο είναι και φαίνεται. Ελλάς Ελλήνων παρανομούντων και ημιπαρανομούντων. Όλοι θα πάρετε. Στην κωλοδημοκρατία σαν τη δική μας οι παρανομούντες και ημιπαρανομούντες επιβραβεύονται, ενώ οι σεβόμενοι τους νόμους τιμωρούνται άγρια. Αυτοί θα παραμείνουν πάντα φτωχοί διότι διέπραξαν το έγκλημα να τηρούν τους νόμους. Το θεώρησαν αυτονόητο καθήκον τους, ξεχνώντας ότι στο Κωλοχανείο η Ελλάς η παρανομία είναι "αρετή".

Πολύ όμορφα αρχίζει ο καινούργιος χρόνος! Νάσαι καλά Μπιρμπίλω μου για το μποναμά που έστειλες στους θρασύτατους και αδίστακτους αυθαιρετούντες. Κι όσοι μείνατε παραπονεμένοι διότι δεν είχατε προβλέψει να κλείσετε κανονικά και με τοίχους ένα ημιυπαίθριο, ποτέ δεν είναι αργά! Φτιάξτε το τώρα, μπορείτε, αύριο μεθαύριο θα νομιμοποιηθείτε κι εσείς... Οι νομιμοποιήσεις έρχονται κατά γενιές. Και μετά θέλετε να πατάξετε τη φοροδιαφυγή, αχρείοι! Μα οι φοροδιαφεύγοντες απλά ημιπαρανομούν, διότι ένα μέρος του εισοδήματός τους το δηλώνουν. Γιατί λοιπόν να τιμωρηθούν; Δε λέτε ότι η εν μέρει παρανομία δεν είναι παρανομία αλλά εν δυνάμει νομιμότητα;

Από την άλλη, έχεις και τους συνυπεύθυνους του ΤΕΕ - κατασκευαστές γαρ οι περισσότεροι - να μας εμπαίζουν σοβαροφανώς. Να τι είχε πει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ , κ. Γιάννης Αλαβάνος, στις 12 Μαρτίου του 2009, όταν είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες καταδικάζοντας το νομοσχέδιο του Σουφλιά που τόλμησε να μιλήσει για ταχτοποίηση, επειδή αν πρότεινε νομιμοποίηση θα τον έτρωγαν ζωντανό. Τότε Ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου ωρύονταν καταγγέλλοντας τη ρύθμιση Σουφλιά ως εισπρακτικό μέτρο. Τώρα η νομιμοποίηση φαίνεται ότι δεν είναι εισπρακτικό αλλά πρασινοαναπτυξιακό! Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές!

«Οι ευθύνες για την αυθαίρετη δόμηση, ειδικότερα για την αύξηση του συντελεστή δόμησης με την κάλυψη των ημιυπαίθριων χώρων, γκαράζ, πιλοτής κλπ, ανήκουν, κατά κύριο λόγο, στο κράτος. Δευτερευόντως στους ιδιοκτήτες γης και κατασκευαστές που, μικρό μέρος τους αρχικά αξιοποίησαν κερδοσκοπικά το κλείσιμο των χώρων αυτών και, εκ των υστέρων γενικευμένα, καθώς ήθελαν να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στο πεδίο ενός σκληρού ανταγωνισμού. Ευθύνη, ωστόσο, φέρουν και οι αγοραστές που αποδέχονται να παρανομούν, εκμεταλλευόμενοι έναν μη νόμιμο χώρο στο ακίνητό τους.

(…) Η προσφυγή σε επιβολή προστίμων, μικρών, μεσαίων, μεγάλων, υπερβολικών, έχει αποτύχει. Κάθε διακήρυξη κατά της αυθαίρετης δόμησης, που στην πράξη περιορίζεται σε αυτό το μέτρο, είναι αποτυχημένη και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινός λαϊκισμός, το μέγεθος του οποίου είναι ανάλογο με το ύψος του προβλεπόμενου προστίμου. (….)


Το ΤΕΕ εδώ και δεκαετίες έχει διακηρύξει – και το επαναλαμβάνει σήμερα – ότι κάθε μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων, οποιασδήποτε τάξης ή μεγέθους, γεννά την επόμενη γενιά αυθαιρέτων, εκτός αν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα αποφάσεων που θα την αποτρέψουν».
( Γιάννης Αλαβάνος, Δελτίο Τύπου ΤΕΕ, 12 Μαΐου 2009)

Κρατείστε αυτό το τελευταίο: “κάθε μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων γεννά την επόμενη γενιά αυθαιρέτων”, διότι δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί και η βούληση που θα την αποτρέψουν... Έτσι έχει πορευτεί η Ελλάδα μετά την απελευθέρωσή της, κι έτσι θα πορεύεται και στο μέλλον: Παρανομία επί παρανομίας, αυθαιρεσία επί αυθαιρεσίας, λίγο εδώ, λίγο εκεί, μέχρι να καλυφθεί ολόκληρη η γη της από μπετόν μέσα στο οποίο θα κατοικούν ανθρωπόμορφα τέρατα που η καρδιά τους θα έχει γίνει μπετόν.
Δεν απέχουμε πολύ απ' αυτή την κατάντια...

Αχ πόσο λυπάμαι για το χρόνο και την ενέργεια που σπατάλησα για να γράφω άρθρα για τους ημιυπαίθριους…
Πρέπει να είμαι μαζοχίστρια και δεν το έχω πάρει χαμπάρι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου