Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

H Τουρκία και η Αλβανία οι κύριες πηγές ναρκωτικών στην Ελλάδα




H Τουρκία παραμένει η κύρια πηγή εισαγωγής ηρωίνης στην Ελλάδα, ενώ η Αλβανία κατέχει τη δεύτερη θέση ως χώρα προέλευσης κάθε είδους ναρκωτικών, αλλά έχει την πρωτιά και με διαφορά, στην προμήθεια ακατέργαστης κάνναβης στη χώρα. Το 41.51% της συνολικής ποσότητας ηρωίνης που κατασχέθηκε το 2008 στην Ελλάδα προήλθε από την Τουρκία. Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση του ΣΟΔΝ «η Τουρκία βρίσκεται στον κεντρικό άξονα της Βαλκανικής οδού διέλευσης και η ηρωίνη είτε εισάγεται απ ευθείας από την Τουρκία, είτε προωθείται βορειότερα προς τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ για να καταλήξει στη χώρα μας μέσω της Αλβανίας». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ) για το 2008 που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, το 10.22% της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητας ηρωίνης, το 8.7% της ποσότητας κοκαΐνης και το 69.32% της ακατέργαστης κάνναβης είχαν προέλευση την Αλβανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης μεταφέρεται με μικρά πλοία και κότερα από τα παράλια της Τουρκίας σε ερημικά φυσικά λιμάνια μικρών νησιών του Αιγαίου η ακόμη και σε μικρά εμπορικά και αλιευτικά, από τη Μαύρη Θάλασσα και είτε μεταφορτώνεται σε άλλα ιδιωτικά σκάφη που καταλήγουν σε λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας, είτε επανασυσκευάζονται στην ξηρά και μεταφέρονται από τα νησιά με Ι.Χ. και φορτηγά, ανάμεσα σε εμπορεύματα ή με επιβάτες "βαποράκια"



Κοκαΐνη στα λιμάνια και αλβανική μαφία
Σε ότι αφορά την κοκαΐνη, οι διωκτικές αρχές επισημαίνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο εξαιτίας των εκτεταμένων ακτογραμμών και του μεγάλου αριθμού λιμανιών μέσω των οποίων διακινείται μεγάλος αριθμός κοντέινερ. Από την επεξεργασία των δεδομένων επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα ότι οι Αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κάνναβης. Αντίστοιχα, οι Ελληνικές εγκληματικές οργανώσεις παραμένουν ενεργές συνεργαζόμενες με προμηθευτές από την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.


Έξι τόνοι ακατέργαστο χασίς πέρυσι
Επίσης, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις κατασχεθείσες ποσότητες Khat (229,703 κιλά έναντι 10,607 κιλών) και ηρεμιστικών χαπιών (27,58% δηλαδή 68417 δισκία και 398 γραμμάρια σε σκόνη έναντι 53.625 δισκίων και 0,261 γραμμαρίων σε σκόνη), πάντα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ακόμη, αύξηση παρατηρείται και στις υποθέσεις εντοπισμού και εκρίζωσης φυτειών ινδικής κάνναβης κατά 35,80% δηλαδή 23.916 εκριζωθέντα δενδρύλλια έναντι 17.611 του προηγούμενου έτους.


Από το Αφγανιστάν στα Βαλκάνια
Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Παγκόσμια παράνομη καλλιέργεια οπίου. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του INCB για το 2008, η πραγματική παραγωγή οπίου μειώθηκε κατά 6% από 8.200 τόνους το 2007 σε 7.700 τόνους το 2008. Επίσης, η παράνομη καλλιέργεια οπίου στο Αφγανιστάν μειώθηκε από τα 193.000 εκτάρια το 2007, επίπεδο ρεκόρ, στα 157.000 εκτάρια το 2008. Η περιφέρεια των Βαλκανίων παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον αφού εξελίσσεται ως ένα από τα κύρια κέντρα διακίνησης ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών από το Αφγανιστάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι 70% περίπου της ηρωίνης στην Ευρώπη διακινείται μέσω της Βαλκανικής οδού (Αφγανιστάν – Πακιστάν – Ιράν – Τουρκία – Βαλκανικές χώρες – Δυτική Ευρώπη).

ixnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου