Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Έκθεση του National Geographic για το Άγιο Όρος στη Πρεσβεία και προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας



Έκθεση του National Geographic για το Άγιο Όρος στη Πρεσβεία και προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας
Στη κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Πρεσβείας από 400 και πλέον επισκέπτες, πραγματοποιήθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης του National Geographic για το ʽΑγιο Όρος με τίτλο: “Called to The Holy Mountain: Mount Athos.”.
Οι φωτογραφίες αυτές προήλθαν από το ομώνυμο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο εν λόγω περιοδικό τον περασμένο Δεκέμβριο και σε ειδικό αφιέρωμα της ελληνικής έκδοσης.
Το κοινό εκτός από το θαυμασμό του για τις εξαιρετικές φωτογραφίες της έκθεσης, παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις του συγγραφέα κ. Robert Draper και του φωτογράφοu κ. Travis Dove για τον μοναστικό βίο του Αγίου Όρους.
Η έκθεση σήμανε την έναρξη μίας σειράς πολιτιστικών, επιστημονικών και ιστορικών συνεργασιών με τον μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό μορφωτικό οργανισμό του κόσμου η ίδρυση του οποίου χρονολογείται από το 1888.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα προγράμματα του National Geographic διαδίδονται και παρακολουθούνται μέσω των φορέων και ΜΜΕ που διαθέτει παγκοσμίως, σε 370 εκ. αποδέκτες μηνιαίως.
Εν τη απουσία του Πρέσβη κ. Βασίλη Κασκαρέλη για υπηρεσιακούς λόγους στη Νέα Υόρκη, την εκδήλωση προλόγισαν ο Πρεσβευτής Σύμβουλος κ. Ιωάννης Βράϊλας που αναφέρθηκε στην ιστορική και θρησκευτική σημασία του Αγίου ʽΟρους και η κα. Ζωή Κοσμίδου, Εμπειρ. Πρεσβευτής Σύμβουλος Αʼ για πολιτιστικά θέματα, που είχε την ιδέα της έκθεσης και την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στην μέχρι τούδε εποικοδομητική συνεργασία της Πρεσβείας με το National Geographic αλλά και στις πρόσφορες προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του National Geographic κ. Terry Garcia που επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του οργανισμού του για τη υλοποίηση σημαντικών πολιτιστικών προγραμμάτων με τη χώρα μας. Τα προγράμματα αυτά επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει μετά την οριστικοποίησή τους με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Διευθυντές και το προσωπικό των περισσοτέρων Τμημάτων του National Geographic και του νέου μουσείου του, καθώς και πλήθος κόσμου από τον πολιτιστικό, νομικό, επιχειρηματικό, πανεπιστημιακό, οικονομικό και διπλωματικό κόσμο της Ουάσιγκτον.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και εκπρόσωποι του Αμερικανικού Κογκρέσου, State Department και Διεθνών Οργανισμών οι οποίοι εξέφρασαν ευνοϊκά σχόλια για την εκδήλωση και τη χώρα μας καθώς και για την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας με το National Geographic ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη με τα οικονομικά και άλλα θετικά οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου