Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Αμερικανικό "κατηγορώ" για Χάλκη

Καταπέλτης για την Τουρκία είναι η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κεφάλαιο περί θρησκευτικών ελευθεριών. Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο απειλείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει σε αυτό το τουρκικό κράτος, ενώ γίνεται αναφορά και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης....
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση λόγω των περιορισμών, ο μειούμενος πληθυσμός της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αποτελούμενης από 2.500 άτομα, δεν μπορεί να διατηρήσει τον θεσμό.

Σημειώνεται και πάλι ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη, αλλά μόνο την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης κοινότητας, καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η χρήση του όρου "οικουμενικός" από τον Πατριάρχη δεν θα έπρεπε να αποτελεί θέμα ρυθμιζόμενο από το κράτος.

Επαναλαμβάνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιδιώκει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και επισημαίνεται πως το Δεκέμβριο του 2008 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέτρεψε θεωρήσεις βίζας διάρκειας ενός έτους για ξένους κληρικούς που υπηρετούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την Πέμπτη (11/3) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση τον αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης και υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο επί των Βουκουφικών υποθέσεων Μπουλέντ Αρίντς, στο πλαίσιο προγεύματος που παρέθεσε ο δεύτερος, το μεσημέρι της Πέμπτης, στους θρησκευτικούς ηγέτες και τους εκπροσώπους των μη Μουσουλμανικών Κοινοτήτων της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ.Αρίντς επανέλαβε ότι βούληση της Κυβέρνησης Ερντογάν είναι να επαναλειτουργήσει η Θεολογική της Χάλκης.
http://www.cosmo.gr/News/USA/266074.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου