Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας ζητεί συγγνώμη από τα θύματα της παιδεραστίας.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη από αυτούς που έπεσαν θύματα παιδεραστίας από ιερείς, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πάπα Βενέδικτο.

"Μπορώ να επαναλάβω σήμερα από τη Ρώμη τη συγγνώμη που ...
εξέφρασα και πριν από δύο εβδομάδες", δήλωσε ο Ρόμπερτ Τσόλιτς, προκαθήμενος της γερμανικής επισκοπικής συνόδου σε συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανική Καθολική Εκκλησία παίρνει μέτρα για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στα θύματα και για την πρόληψη μιας επανάληψης του φαινομένου και διερευνά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, προσέθεσε ο Τσόλιτς.

"Ο Πάπας έκρινε θετικά τα μέτρα που υιοθέτησε η γερμανική επισκοπική σύνοδος", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ αυτών βρίσκεται και "ο διορισμός ενός επισκόπου" που θα αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η Γερμανική Καθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει από τον Ιανουάριο μία σειρά από κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και άσκηση βίας, κυρίως σε βάρος παιδιών σε σχολεία και οικοτροφεία τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Τα σκάνδαλα αυτά αφορούν 19 από τις 27 καθολικές επισκοπές της Γερμανίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έγιναν γνωστές περισσότερες από 100 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σε ιδρύματα Καθολικών στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνδέεται με την χορωδία του Ρέγκενσμπουργκ, την οποία διηύθυνε ο αδελφός του Πάπα από το 1964 ως το 1994.

Παράλληλα σήμερα και η Παιδική Χορωδία Αρρένων της Βιένης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πιθανότητα μέλη της να κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τους επόπτες τους στο παρελθόν.

Η ανακοίνωση από την ιστορική χορωδία γίνεται μετά τις καταγγελίες σε αυστριακή εφημερίδα από δύο πρώην μέλη της χορωδίας που έχουν τώρα ενηλικιωθεί, με τις οποίες διευρύνθηκε το σκάνδαλο για κρούσματα ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς στην Αυστρία, στο οποίο περιλαμβάνονται κρούσματα παιδεραστίας από καθολικούς ιερείς.

Η Παιδική Χορωδία Αρρένων της Βιένης δεν συνδέεται με την Εκκλησία, αλλά αποτελεί ένα πολιτιστικό σύμβολο της Αυστρίας.

"Η Παιδική Χορωδία Αρρένων δεν μπορεί να προβεί σε συγκεκριμένες δηλώσεις για κατηγορίες που αφορούν υποθέσεις από τις οποίες έχουν περάσει δεκαετίες. Μολονότι όμως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με σαφήνεια το θέμα αυτό, γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις κακοποιήσης", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Παιδική Χορωδία Αρρένων, η οποία ιδρύθηκε το 1498 και απαρτίζεται από 100 αγόρια ηλικίας 10-14 ετών, τα οποία δίνουν περίπου 300 παραστάσεις διεθνώς σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου