Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

Αγριο κυνήγι για επαγγελματίες...Αγριο φοροκυνηγητό σε 1,1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και εμπoροβιοτέχνες εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών, για να «συλλάβει» τον προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει.
Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στην κοινή γνώμη αλλά ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι εξαιρέσεις στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο να διορθώσει τις αρχικές διατάξεις που δημιουργούσαν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση συντηρεί τις φορολογικές ανισότητες.
«Με το νομοσχέδιο αυτό...
απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου και προσέθεσε ότι «εισάγουμε άμεσα τον λογιστικό προσδιορισμό για όλους τους επαγγελματίες και τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος ώστε να περιορίσουμε και να ελέγξουμε φαινόμενα όπως αυτά που διατυπώνονται από δήθεν άπορους που διαθέτουν και συντηρούν αυτοκίνητα, βίλες, κότερα, πισίνες κ.λπ.».

Να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα το πρωί που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο πιθανολογούνται διορθώσεις σε τεκμήρια και ΦΠΑ.

Μετά τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν για τις αδικίες σε βάρος των μισθωτών, ο υπουργός ανακοίνωσε χθες ότι:

1. Ο λογιστικός προσδιορισμός για όσους τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων θα γίνει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010. Για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες (λαϊκές αγορές, περίπτερα και ταξί), οι ταμειακές μηχανές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου, ενώ για το πρώτο εξάμηνο το τεκμαρτό εισόδημα για τους ταξιτζήδες θα αυξηθεί κατά 50%.

Αυτό σημαίνει ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές παντού και θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων όλοι οι επαγγελματίες που απολάμβαναν μέχρι σήμερα φορολόγηση με ειδικό τρόπο και σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών θα έπαιρναν νέα περίοδο χάριτος έως το 2011. Ετσι, οδηγοί ταξί και φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επαγγελματίες ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ, που μέχρι σήμερα φορολογούνται με ιδιαιτέρως χαμηλά τεκμαρτά εισοδήματα, θα υποχρεωθούν όχι μόνο να κόβουν αποδείξεις, αλλά και να φορολογούνται με βάση τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα βιβλία εσόδων - εξόδων τους.

2. Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται στο μέτωπο των τεκμηρίων. Για τις κατοικίες, δεδομένου ότι με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς ένα ακίνητο στην Εκάλη και ένα ακίνητο ίδιων τετραγωνικών στο Αιγάλεω είχαν το ίδιο τεκμήριο, στην τελική ρύθμιση, θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα όπου τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού, αλλά θα αυξάνονται για τις περιοχές με τις πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, ενδεχομένως άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για τα αυτοκίνητα, μέχρι την τελευταία στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τεκμήρια να υπολογίζονται με τον κυβισμό και με την παλαιότητα. Με τα νέα τεκμήρια, τα οποία θα είναι μαχητά, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «συλλάβει» όλους τους φορολογουμένους, κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι, ενώ διάγουν πολυτελή βίο, δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα «φτώχειας». Τα τεκμήρια δεν αφορούν ανέργους και συνταξιούχους.

3. Επιβάλλεται ΦΠΑ παντού, ακόμη και στους δικηγόρους. Εξαιρούνται οι γιατροί λόγω Κοινοτικής Οδηγίας.

4. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει επιτόπου και άμεσα καταβλητέα (εντός 10 ημερών) πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.

5. Θα μπαίνει λουκέτο για επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις.

6. Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

7. Θα κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου που έχουν όμως οικονομική επιφάνεια.

8. Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου για επώνυμη φοροδιαφυγή και ομάδα ελέγχου των πρακτικών τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών.

9. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται απώλεια του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

10. Αναδιοργανώνεται η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων με τη δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα, τη λεγόμενη «επώνυμη φοροδιαφυγή».

Αποζημιώσεις
Φορολογία με κλίμακα

Με κλίμακα θα φορολογούνται και οι αποζημιώσεις. Σύμφωνα με πρόβλεψη που περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, αποζημίωση έως 30.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Από 30.000 έως και 60.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 20%. Από 60.000 μέχρι και τις 150.000 ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει στο 30% και για πάνω από 150.000 φθάνει στο 40%. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών. Επίσης, στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή κινήτρων, με στόχο την περιβαλλοντική προστασία, όπως φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.

Μαρία Βουργάνα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου