Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ρύθμιση-ανάσα για ΦΠΑ και εισοδήματα


Του Μ. Χριστοδούλου

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για να μπούνε λεφτά στα άδεια κρατικά ταμεία ετοιμάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών· δεν αποκλείεται να επαναφερθούν και παλαιότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Κατά πληροφορίες, η νέα ρύθμιση σκοπεύει να πιάσει όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι από το 1995 και μετά «ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ στην Εφορία. Πρόκειται για περισσότερους από 300.000 μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζονται ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να βρει έσοδα που θα της εξασφαλίσουν φέτος μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, θα χαρίσει σε όσους ανταποκριθούν τα τσουχτερά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, με τα οποία μας τιμωρεί σήμερα η Εφορία.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των φόρων το Υπουργείο Οικονομικών θα διαγράφει όλα τα πρόστιμα των προσαυξήσεων, παρέχοντας μάλιστα επιπλέον έκπτωση 10%. Στην περίπτωση των δόσεων, η έκπτωση ψαλιδίζεται στο 5%, ενώ κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Αφετηρία της ρύθμισης θα αποτελέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σχετική διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να υποβάλουν χωρίς ιδιαίτερες κυρώσεις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου