Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Επείγον: Λιαστή ντομάτα με ηπατίτιδα Α

Διαστάσεις και στη χώρα μας παίρνει η υπόθεση «άρρωστης» λιαστής ντομάτας, την οποία τουρκική εταιρία εξήγαγε σε χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Την περασμένη εβδομάδα κατασχέθηκαν στη Γαλλία ποσότητες ντομάτας μολυσμένες με τον ιό της ηπατίτιδας Α΄ και αμέσως σήμανε συναγερμός σε όλες τις ευρωπαικές χώρες, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία είναι εξαγωγέας και τροφοδοτεί και άλλες αγορές της Ε.Ε...

Σήμερα Λαρισαίος μεταποιητής ειδοποίησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας (τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς στο Τελωνείο βρίσκονταν προς εκτελωνισμό παλέτα με ποσότητα 1 τόνου λιαστής ντομάτας από τη συγκεκριμένη εταιρία. Κ ινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Ν.Α. και όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Κων. Σπανούλης, αν και η ποσότητα δεν προέρχεται από την ίδια μολυσμένη παρτίδα, ελήφθη δείγμα το οποίο απεστάλη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για τον απαραίτητο έλεγχο. Εννοείται ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχει μολυνθεί από τον ιό, ή παρουσιάζει συγκέντρωση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, θα κατασχεθεί.

Οι λιαστές ντομάτες προέλευσης Τουρκίας, διανεμήθηκαν από τον Οκτώβριο έως το τέλος Ιανουαρίου από την εταιρεία με την ονομασία “Αλώνια”.

Στη Γαλλία έχουν προσβληθεί 55 άτομα και νοσηλεύθηκαν 27. Η ηπατίτιδα Α είναι μία ιογενής ασθένεια και εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε μέσω των διακινητών της ντομάτας. Μπορεί να προκαλέσει πυρετό, γαστρεντερίτιδα και ίκτερο στους ηλικιωμένους, καθώς και βλάβες στο συκώτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου