Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ


ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Μετά την Ολυμπιακή, την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, τα Λιμάνια, την Υγεία και την Παιδεία, τώρα και οι δρόμοι παραδίδονται από τις κυβερνήσεις στις διαθέσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Οι εθνικοί δρόμοι «παραχωρούνται», σε κοινοπραξίες πολυεθνικών εταιριών, σε ληστρικές μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες μεσω αποικιοκρατικών συμβάσεων. Οι εν λόγω συμβάσεις επιτρέπουν στις εταιρείες: 1ον) Να τοποθετούν διόδια μετωπικά και πλευρικά όπου και όσα θέλουν, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα συγκοινωνιακά προβλήματα που δημιουργούνται και 2ον) Να αυξάνουν κάθε χρόνο τις τιμές των διοδίων. Οι φορολογούμενοι πολίτες που έχουν ήδη χρυσοπληρώσει τους εθνικούς δρόμους μέσω των τελών κυκλοφορίας, φόρων στα καύσιμα, τελών κατά την εισαγωγή των αυτοκινήτων, την άμεση και έμμεση φορολογία και μέχρι πρόσφατα μέσω του αντιτίμου των διοδίων που ανήκαν στο κράτος (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας), καλούνται για άλλη μια φορά να βάλουν το χέρι στην τσεπη μας. Το ξεζούμισμα του εισοδήματός των πολιτών και των εργαζομένων γίνεται, πλέον, με κάθε τρόπο και μέσο. Το ήδη υποβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων πέφτει ακόμα χαμηλότερα από τα νέα διόδια. Επιπλέον, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των πολιτών καταστρατηγούνται, με αυτόν τον τρόπο, με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του ξεπουλήματος των δημοσίων αγαθών και της καταστροφής του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους. Οι μπάρες των ιδιωτικών εταιριών στα διόδια αφενός παραβιάζουν την ελευθερία και δη την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών που προστατεύεται απόλυτα από το Σύνταγμα και αφετέρου επιτείνουν το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των επακόλουθων εκπεμπόμενων ρύπων.

Όμως, η κοινή πρακτική των εταιρειών να βάζουν μπάρες και διόδια παντού, αρκεί να εισπράττουν και να κερδίζουν, έχει κινητοποιήσει, εδώ και 4 μήνες, πολίτες και εργαζομένους ολόκληρης της χώρας από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, που αρνούμενοι να δεχτούνε τη πολιτική της εκχώρησης του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου σε ιδιωτικές εταιρείες, συσπειρώνονται, οργανώνονται, αγωνίζονται ενάντια στη πολιτική της εξαθλίωσης των εργαζομένων και του πλουτισμού μιας μικρής ολιγαρχίας κεφαλαιοκρατών.

Στην Δυτική Αττική, οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Η πρωτοβουλία “ελεύθεροι δρόμοι-ελεύθεροι χώροι” για όλους αποτελεί μια κίνηση πολιτών από περιοχές της δυτ. Αττικής που συνενώθηκαν στη βάση των κοινών τους προβλημάτων με στόχο την από κοινού αντιμετώπισή τους. Με την πεποίθηση ότι οι μπάρες που μας κατεβάζουν στα διόδια απαιτώντας να πληρώσουμε, δεν είναι οι μόνες στη ζωή μας αλλά και ότι η Ιερά Οδός διασχίζει τα κοινά μας προβλήματά κατευθυνθήκαμε σε μια προσπάθεια συνολικότερης θεώρησης των επιθέσεων που δέχεται κάθε εργαζόμενος και κάτοικος της Δυτ. Αττικής στην καθημερινότητά του, στο βιωτικό του επίπεδο, ως άμεση προέκταση των επιθέσεων που δέχεται σε πολιτικό/οικονομικό επίπεδο.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση αυτών των περιοχών αποτελεί ένα ουσιωδώς πολιτικό πρόβλημα, και μόνο ως τέτοιο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αυτή την ήδη δραματική εικόνα της ρύπανσης του περιβάλλοντος με την ασύστολη και απάνθρωπη δραστηριότητα της βαριάς βιομηχανίας, καθώς και της καταστροφής των τελευταίων πνευμόνων της Αττικής (βλ. Όρος Αιγάλεω), έρχεται να συμπληρώσει το ξεπούλημα των εθνικών μας δρόμων, η καταστρατήγηση του δημόσιου και ελεύθερου χώρου. Ένα απλός περίπατος στην ακτογραμμή Σκαραμαγκά – Ασπροπύργου - Ελευσίνας αρκεί για να συνειδητοποιήσουμε αυτήν την απογοητευτική εικόνα, η οποία συμπληρώνεται-κι εδώ είναι η κοροϊδία - με μια μπάρα από τον “ΤΙΤΑΝ” στον παραλιακό δρόμο της Ελευσίνας, στα πλαίσια ενός δημόσιου κατά τ' άλλα δρόμου, που καμία ευφάνταστη μεταμοντέρνα αισθητική αξιοποίησης βιομηχανικών κτιρίων δεν μπορεί να εξομαλύνει. Στο βαθμό, όμως, που γνωρίζουμε τα δικαιώματα μας, τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, καμία μπάρα δεν μπορεί να μας εμποδίσει, να κάνουμε τους δρόμους που παράνομα καταπατούνται και πάλη κτήμα των πολιτών Ελλήνων και Μεταναστών.

Αυτή η πρωτοβουλία συναντά και χαιρετίζει κάθε κίνημα πολιτών που αναπτύχθηκε στο κέντρο και τις περιφέρειες της Αθήνας μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, διεκδικώντας ελεύθερους χώρους για όλους και αντιδρώντας στην καταπάτησή τους. Αποτελεί κομμάτι του κινήματος που παλεύει καθημερινά για την κατάργηση των διοδίων και κάθε “φραγμού” που τεχνηέντως ορθώνεται από τα καπιταλιστικά και αστικά κόμματα της χώρας σε πλήρη συντονισμό με τα συμφέροντα του επιχειρηματικού ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου.

- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

- ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΣΙΚΟΔΡΟΜΟΥΣ

- ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ -ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
- ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ “ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ” ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου