Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Σχόλια στη Βουλγαρία για τη στάση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ

ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

Η ιδέα διοργάνωσης δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της ονομασίας "Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονία", την οποία προβάλλει τελευταία ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν είναι τίποτε άλλο παρά απόπειρα του Νίκολα Γκρούεφσκι να βρει πολιτικό "άλλοθι" για την αδιαλλαξία του, ώστε να αποφύγει την ευθύνη σε περίπτωση νέας αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς.

Με αυτό το χαρακτηριστικό τρόπο σχολίασε η δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας, ΒΝΤ, τις επανειλημμένες "μεταβολές" στις θέσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της χώρας.

Επικαλούμενος πολιτικούς παράγοντες των Σκοπίων, ο ανταποκριτής του ΒΝΤ, Κόστα Φίλιποφ, επισήμανε τις έντονες αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ, που ανάγκασαν, όπως είπε, τον κ. Γκρούεφσκι να αναγγείλει ότι περιμένει άλλη πρόταση εκ μέρους του κ. Νίμιτς, κατά την αναμενόμενη επίσκεψη του Αμερικανού μεσολαβητή, στα Σκόπια, τον ερχόμενο Μάιο.

Ως σχόλιο στο θέμα αυτό, στο οποίο αποδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και άλλα μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας, ο Βούλγαρος ανταποκριτής ανέφερε την εκτίμηση του γνωστού πολιτικού των Σκοπίων, Στόγιαν Άντοφ, ότι δεν υπάρχει νόημα να γίνεται δημοψήφισμα για μια πρόταση που έρχεται από το εξωτερικό.

Κατά την εκτίμηση του κ. Άντοφ, στην οποία αναφέρθηκε στη σημερινή ειδησεογραφία του το κανάλι ΒΝΤ, ο σωστός και λογικός τρόπος είναι, ο ίδιος ο κ. Γκρούεφσκι να πει τι ακριβώς προτείνει και τότε να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για τη σχετική πρόταση, αν το επιθυμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου