Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Υποχρεωτική άδεια επ'αόριστον στον σκιτσογράφο που έχει φιλοτεχνήσει αμφιλεγόμενο σκίτσο του Μωάμεθ

Υποχρεωτική άδεια επ'αόριστον έδωσε η εφημερίδα Jyllands-Posten "για λόγους ασφαλείας" στον Κουρτ Βέστεργκααρντ, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή του έπειτα από το αμφιλεγόμενο σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ που φιλοτέχνησε ο ίδιος και θεωρήθηκε άκρως προσβλητικό από πολλούς μουσουλμάνους.

"Πρόκειται για υποχρεωτικές διακοπές, είναι...
σα να με βγάζουν στη σύνταξη", δήλωσε σήμερα ο 75χρονος σκιτσογράφος στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η όρεξή του να συνεχίσει να εργάζεται παραμένει ακόρεστη.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής της εφημερίδας, ο Βέστεργκααρντ αναμένει εφεξής την προσεχή του "ακούσια" συνταξιοδότηση.

Η εφημερίδα του, η Jyllands-Posten επιτρέπει στους εργαζόμενούς της που έχουν περάσει τα 67 και την ηλικία συνταξιοδότησης να συνεργάζονται περιστασιακά, σημείωσε. Όμως η διεύθυνση της εφημερίδας προτίμησε, σύμφωνα με τον ίδιο, "για λόγους ασφαλείας" αυτός να σταματήσει τη δουλειά του.

"Λυπάμαι γι'αυτό. Έχω μετατραπεί σε ένα τρομερό φορτίο για να κουβαλάει κανείς και σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο", κατέληξε.

Ο Βέστεργκααρντ φιλοτέχνησε το πιο προσβλητικό κατά πολλούς μουσουλμάνους σκίτσο του Μωάμεθ, αυτό που τον απεικονίζει να έχει καλυμμένο το κεφάλι με ένα τουρμπάνι σε σχήμα βόμβας με αναμμένο το φυτίλι.

Το σκίτσο αυτό δημοσιεύτηκε μαζί με άλλα 11 του Μωάμεθ το Σεπτέμβριο του 2005 από την Jyllands-Posten, τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Δανίας. Η δημοσίευσή τους προκάλεσε στις αρχές του 2006 ένα κύμα διαμαρτυριών κατά της Δανίας στον μουσουλμανικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου