11/2/2010
Ονομάστηκε «Βούλγαρος Εσκομπάρ» και «φαντομάς της κοιλάδας του Στρυμόνα». Η απόδρασή του από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας το 1998 είχε προκαλέσει σάλο, ενώ έκτοτε το όνομά του φιγουράρει σε όλες σχεδόν τις αστυνομικές αναφορές για εμπόριο ηρωίνης στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.
O Ογκνιάν Ατανάσοφ, 47 ετών σήμερα, συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βουλγαρία έπειτα πολλά χρόνια στην παρανομία και οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν αρχίσει μία ακόμη προσπάθεια για την έκδοσή του στη χώρα μας. Σύμφωνα πάντως με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν οι Βούλγαροι αρνηθούν εκ νέου την έκδοσή του, επικαλούμενοι μια σειρά από νομικές προφάσεις. Ο Ατανάσοφ, το πρόσωπο του οποίου παραμένει άγνωστο αφού δεν έχει δημοσιευθεί φωτογραφία του, στοίχειωσε για πολλά χρόνια τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της χώρας μας, γράφτηκε για πρώτη φορά στα κατάστιχα της Αστυνομίας τον Αύγουστο του 1995 όταν συνελήφθη με 2 κιλά ηρωίνης στην αγροτική περιοχή Αμπελάκια Ωραιοκάστρου Σερρών.
Επεισόδια στη δίκη
Τον Οκτώβριο του 1996 δικάστηκε για εισαγωγή και εμπόριο ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Συγγενείς του στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα προκάλεσαν επεισόδια, καταγγέλλοντας ότι ο Ατανάσοφ είχε πληρώσει τότε 40 εκατομμύρια δραχμές σε έναν αστυνομικό κι έναν δικηγόρο με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβούσαν δικαστές και πολιτικοί ώστε να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο δικαστήριο. Οι καταγγελίες είχαν προκαλέσει τότε κατεπείγουσα έρευνα του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα τα δύο πρόσωπα να καθήσουν στο εδώλιο.
Το «σίριαλ Ατανάσοφ» έμελλε να γίνει γνωστό μετά τη δευτεροβάθμια δίκη του, το 1998. Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης μείωσε την ποινή του σε κάθειρξη 18 ετών, λαμβάνοντας υπόψη έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης για χρήση ευνοϊκής διάταξης του νόμου περί ναρκωτικών, με το σκεπτικό ότι ο Ατανάσοφ είχε συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την εξιχνίαση άλλων υποθέσεων.
«Η αλήθεια είναι πως μετά τη σύλληψη Ατανάσοφ, η Ασφάλεια σημείωσε πολλές επιτυχίες στα ναρκωτικά, ιδίως στον άξονα Προμαχώνας- Σέρρες- Θεσσαλονίκη», θυμάται αξιωματικός που συμμετείχε στις επιχειρήσεις.
Σκανδαλώδης μεταγωγή
Ο Ογκνιάν Ατανάσοφ μετήχθη στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, γεγονός που σχολιάστηκε παρασκηνιακά έντονα σε σωφρονιστικούς και δικαστικούς κύκλους.
Η απόδραση αποδείχθηκε ζήτημα χρόνου. Ο Βούλγαρος δραπέτευσε τον Νοέμβριο του 1998 με τη βοήθεια συνεργών του, οι οποίοι και τον οδήγησαν στη χώρα του από περάσματα της μεθορίου.
ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Για πρώτη φορά συνελήφθη το 1995 με 2Ϊ κιλά ηρωίνης στην αγροτική περιοχή Αμπελάκια Ωραιοκάστρου Σερρών
Έγινε θρύλος του εγκλήματος στα Βαλκάνια
Η ΦΗΜΗ που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα του Ατανάσοφ εξαπλώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Όλα αυτά τα χρόνια τού καταλογίσθηκαν αγορές πολυτελών ακινήτων στη Χαλκιδική, εξοχικών σε τουριστικά θέρετρα της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, στενές επαφές του ακόμη και με πολιτικούς της χώρας του. Η Αστυνομία από την άλλη έσπευσε ουκ ολίγες φορές να ανακοινώσει ότι βρίσκεται στα ίχνη του. Πάντοτε όμως ο Ατανάσοφ ξεγλιστρούσε με τη βοήθεια πιστών συνεργών του από τα περάσματα της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, που γνωρίζει όσο λίγοι.
«Την τελευταία δεκαετία δεν υπάρχει υπόθεση ναρκωτικών στα σύνορα, που να μην αποτελέσει αφορμή ώστε να αρχίσει έρευνα για τη δράση του Ατανάσοφ. Κατά μία έννοια έγινε θρύλος του εγκλήματος στα Βαλκάνια», λέει απόστρατος αξιωματικός. Όπως λέει, δεν ήταν το «μεγαλύτερο ψάρι», όμως σίγουρα βρισκόταν ψηλά στην ιεραρχία των εμπόρων ναρκωτικών. Εξάλλου, πολλοί κακοποιοί τον θεωρούσαν «καμένο» μετά τα γεγονότα στην Κασσάνδρα και απέφευγαν να συνεργαστούν μαζί του.
Τον Απρίλιο του 2008 ο Ατανάσοφ συνελήφθη ξανά στη Βουλγαρία βάσει των ενταλμάτων των ελληνικών αρχών. Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης έφτασαν απαντητικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το αίτημα έκδοσης δεν μπορούσε να υλοποιηθεί λόγω νομικών κωλυμάτων.
Μετά την προχθεσινή σύλληψή του, σήμερα πρόκειται να σταλεί στη Σόφια μεταφρασμένο στα βουλγαρικά το ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει οι ελληνικές αρχές.
Στο αρχείο οι έρευνες για την απόδραση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ φιάσκο του Ογκνιάν Ατανάσοφ το 1998 είχαν παραγγελθεί δύο εισαγγελικές έρευνες. Η μία αφορούσε τις ενδεχόμενες ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων για τη μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας και η δεύτερη για τις συνθήκες απόδρασης. Ο φάκελος της πρώτης στάλθηκε στην Αθήνα με άγνωστη έως σήμερα τύχη, ενώ η δεύτερη έρευνα κατέληξε στο αρχείο.
TA NEA
"Είχα έναν παλιόφιλο
τα ίχνη του έχω χάσει
σ'ένα στέκι απόμερο
το στέκι του Θανάση
τα ίχνη του έχω χάσει
σ'ένα στέκι απόμερο
το στέκι του Θανάση
Πού 'σαι Θανάση
Πού 'σαι Θανάση
Ηθελα να σ'αντάμωνα .."
Οι Βούλγαροι έπιασαν αυτό το μπουμπουκομπούμπουκο αλλά απέρριψαν Πού 'σαι Θανάση
Ηθελα να σ'αντάμωνα .."
την αίτησή μας για έκδοση.............
Ευτυχώς για την Κυβέρνηση γιατί όλα τα έχουν ένας νέος ιπτάμενος
Παλαιοκώστας τους έλειπε....
Τυχερούλη Καστανίδη!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου