Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Πρώτα τους διώχναμε τους Κινέζους, τώρα τους παρακαλάμε


Όχι ότι μας κάνει και τόση εντύπωση το πώς χειριστήκαμε τους κινέζους επενδυτές. Έχουμε πια συνηθίσει να γλείφουμε εκεί που πριν φτύναμε. Και η περίπτωση της επένδυσης των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά είναι χαρακτηριστική. Η σημερινή κυβέρνηση πριν τις εκλογές έλεγε ότι η επένδυση της Κίνας δεν είναι καλή για τη χώρα και ότι θα την τροποποιήσει μόλις έρθει στην εξουσία.
Χτες και προχτές, όλη η κυβέρνηση (και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας) ευχαριστούσε τον πρόεδρο της Cosco, τον καπεταν Wei, για την γενναιόδωρη επένδυση του και για την πρόθεση του να κάνει την Πειραιά το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου και – σχεδόν γονατιστά – τον παρακαλούσε να επενδύσει όχι μόνο σε άλλα Ελληνικά λιμάνια (βλέπε Θεσσαλονίκη) άλλα και σε άλλους τομείς της Ελληνικής οικονομίας.
Και για να μη ξεχνάμε:
Η Κινεζική επένδυση – που εμείς την κοιτούσαμε στα δόντια – είναι η πιο ωφέλιμη για την Ελλάδα επένδυση από το 2o Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα αφού:
- θα πάρουμε σχεδόν 1 δις ευρώ ενοίκια χωρίς να πουλήσουμε τίποτα (αφού μόνο νοικιάζουμε 2 προβλήτες του λιμανιού) και όσο οι Κινέζοι θα αυξάνουν την κίνηση τόσο περισσότερα λεφτά θα μας δίνουν.
- Ο Πειραιάς μέχρι το 2015 θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αφού θα διακινεί σχεδόν 4 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια το χρόνο. Για να γίνει αυτό οι Κινέζοι θα επενδύσουν άλλα 550 εκ. ευρώ.
- Μέσω της Ελλάδας θα διακινείται το μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορίου μεταξύ Ασίας και ανατολικής Ευρώπης.
- Η επένδυση αυτή ανοίγει το δρόμο για πληθώρα κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας σε όλους τους τομείς.
Ας ελπίσουμε ότι οι Κινέζοι είναι η τελευταίοι επενδυτές στους οποίους προσφέραμε το γνωστό Σκοτσέζικο ντους στο οποίο υποβάλλουμε όλους τους ξένους επενδυτές στο πλαίσιο της μέχρι τώρα(;) γνωστής Ελληνικής επενδυτικής φιλοξενίας.
ΠΕΤΡΟΣ ΔΙΠΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου