Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΑΤΤΙΚΗ : ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ...


Ρεπορτάζ : Μάχη Τράτσα
(από το Βήμα της Κυριακής)

Η Αθήνα, μια μεσογειακή παραθαλάσσια μητρόπολη, γυρίζει την πλάτη στο συγκριτικό της πλεονέκτημα, τη μοναδική ακτογραμμή της. Την ώρα που όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα αναζητούν διεξόδους από τον πυκνό αστικό ιστό, στην ελληνική πρωτεύουσα η...
ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες αποτελεί ακόμη το ζητούμενο. Αν και η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ικανοποιητική, οι Αθηναίοι για να τα απολαύσουν θα πρέπει είτε να καταβάλουν «χαράτσι» για την είσοδό τους στις ιδιωτικές πλαζ - το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλό- είτε να... υπερπηδήσουν συρματοπλέγματα, κάγκελα και τοίχους για να προσεγγίσουν την παραλία. Μετά το συμβολικό γκρέμισμα της «Φαντασίας» στον Αγιο Κοσμά, το υπουργείο Περιβάλλοντος υπόσχεται ότι ως τις 20 του μηνός θα έχει ρίξει τις περιφράξεις κατά μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων, από την πρώην «Φαντασία» ως το Ακρωτήρι και από εκεί ως τον Ιππόκαμπο. Παραμένουν ωστόσο δεκάδες χιλιόμετρα απροσπέλαστων ακτών, τα νερά των θαλασσών των οποίων χιλιάδες κάτοικοι ή επισκέπτες της πρωτεύουσας δεν μπορούν να χαρούν. Οι θάλασσες της Αττικής είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό κατάλληλες για κολύμβηση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2008) του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οποία αποστέλλονται στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, η ποιότητα της θάλασσας ακολουθεί τις υποχρεωτικές παραμέτρους τις οποίες θέτει η κοινοτική νομοθεσία. Ωστόσο, από την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων παρακολουθούνται συστηματικά κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς και ορισμένες περιοχές όπου είτε απαγορεύεται η κολύμβηση είτε τα παράκτια νερά δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις.
Υπάρχουν όμως στην Αττική και ακτές στις οποίες το κολύμπι απαγορεύεται. Με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας (18.6.2009) αρκετές παραλίες δεν ενδείκνυνται για κολύμβηση. Ετσι, δεν επιτρέπονται οι βουτιές και οι απλωτές σε αρκετά λιμανάκια του Πειραιά (Σκαφάκι, Σταυρός, κ.ά.), σε όλη την ακτογραμμή από τον Πειραιά ως το Πέραμα και από τον Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου, σε σημεία της Ραφήνας, του Λαυρίου κτλ. «Στα συγκεκριμένα σημεία του Πειραιά πράγματι απαγορεύεται το κολύμπι. Η κατάσταση παραμένει σταθερή και εφέτος» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας. Ακόμη, οι αρμόδιοι της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας συστήνουν στους πολίτες να μη βάζουν ούτε το... πόδι τους σε περιοχές όπου εκβάλλουν αγωγοί βιολογικού καθαρισμού λυμάτων (σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν) και αγωγοί ομβρίων υδάτων (σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν).
Μπαρμπούνια στην... Ελευσίνα!
Ακόμη πάντως και στον ταλαιπωρημένο και επιβαρημένο από την κίνηση των πλοίων κόλπο της Ελευσίνας,τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αργή μεν, αλλά αισθητή βελτίωση της ποιότητας των υδάτων. Σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις, μειώνονται σταδιακά οι συγκεντρώσεις νιτρικών, νιτρωδών και αμμωνίας,ενώ αυξάνεται η διαφάνεια και το διαλυμένο οξυγόνο.Επίσης έχουν αυξηθεί οι ποσότητες και τα είδη των αλιευμάτων (μπαρμπούνια,κουτσομούρες κτλ.),ενώ από το 1993 δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά ομαδικών θανάτων ψαριών.Σύμφωνα με τον νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Α.Αρκουδάρη, η μικροβιολογική ποιότητα των υδάτων στις παραλίες του κόλπου Ελευσίνας,όπως έδειξαν πρόσφατες μετρήσεις,είναι ικανοποιητική.Οι συγκεντρώσεις των παθογόνων μικροοργανισμών είναι εντός των επιτρεπτών και επιθυμητών ορίων της νομοθεσίας.Στο μέλλον η ποιότητα των νερών στον κόλπο της Ελευσίνας εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η Ψυττάλεια και ότι θα ελέγχονται οι βιομηχανίες (ιδιαίτερα αυτές που έχουν ως τελικό αποδέκτη το ρέμα Αγίου Γεωργίου στον Ασπρόπυργο).
Οπου φυσάει ο άνεμος...
Οι βοριάδες,όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Θ. Κολυδάς, εμφανίζονται συχνότερα στον Σαρωνικό τους καλοκαιρινούς μήνες.«Κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επικρατούνοι άνεμοι του βόρειου τομέα (βορειοδυτικοί, βόρειοι και βορειοανατολικοί) το 50% με 55% των ημερών και σε αυτό συμβάλλει η επίδραση των μελτεμιών στο Λεκανοπέδιο» επισημαίνει ο μετεωρολόγος.Η συχνότητα εμφάνισης βοριάδων είναι μεγαλύτερη στις ανατολικές ακτές του Σαρωνικού (από τον Αλιμο ως και το Σούνιο) όπου η τραμουντάνα «εξαφανίζει» την επιφανειακή ρύπανση από τις ακτές. Απνοια επικρατεί κατά το 20% με 23% των ημερών του θέρους.Οι νοτιάδες,αν και είναι σπανιότεροι το καλοκαίρι (15% με 20% των ημερών),είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί για τους κολυμβητές,διότι φέρνουν σκουπίδια αλλά και απόβλητα πλοίων τα οποία απορρίπτουν ασυνείδητοι καπετάνιοι.Ειδικότερα για τον Σαρωνικό,οι νοτιοδυτικοί άνεμοι επηρεάζουν τις παραλίες από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά (από τον Αλιμο ως την Ανάβυσσο) και οι νότιοι άνεμοι τα νερά της θάλασσας από την Ελευσίνα ως τον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου