Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Κόκκινη κάρτα στην παιδική εκμετάλλευση εν όψει Μουντιάλ



Σε λήψη μέτρων για την πρόληψη και ελάττωση πιθανών κρουσμάτων κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παράνομης διακίνησης και εμπορίας παιδιών επιχειρεί η UNICEF σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς εν όψει της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2010 στη Νότιο Αφρική.

Βασική πρωτοβουλία αποτελεί η δημιουργία Χώρων Φιλικών προς τα Παιδιά σε συνεργασία με τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα παιχνίδια σε Σαντόν, Σοβέτο, Νελσπρουίτ, Πορτ Ελίζαμπεθ και στους ειδικούς χώρους Φιλάθλων της FIFA.

Οι χώροι αυτοί, που θα λειτουργούν δωρεάν για τις οικογένειες από τις 11 Ιουνίου και θα δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούν τους αγώνες σε μεγάλες οθόνες, αναμένεται να προσελκύσουν από 10 έως 40 χιλιάδες ανθρώπους σε καθημερινή βάση.

Υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων εθελοντών, τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν με ασφάλεια στους χώρους αυτούς, να παρακολουθούν τους αγώνες και να έχουν ειδική βοήθεια σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της UNICEF, πρόκειται να αξιοποιηθεί το πασίγνωστο από το ποδόσφαιρο σύμβολο της κόκκινης κάρτας για μια πανεθνική εκστρατεία στη Νότιο Αφρική για την προστασία των παιδιών. Το σύμβολο αυτό είχε υιοθετηθεί πρώτα από την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας ως σύμβολο κατά της παιδικής εργασίας.

Η εκστρατεία που φέρει την ονομασία “Κόκκινη Κάρτα στην Παιδική Εκμετάλλευση” γίνεται μετά από τη σύναψη συνεργασίας της UNICEF Νοτίου Αφρικής με μεγάλη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια νέους κάτω των 18 ετών.

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά ετησίως στη Νότιο Αφρική και σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης μέσα από κυκλώματα παιδικής εργασίας, εμπορικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παράνομης εμπορίας και διακίνησης παιδιών και παιδικής πορνογραφίας.

Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο τη μετάδοση μηνυμάτων και πληροφοριών σχετικά με το trafficking, την παιδική εργασία και άλλες μορφές παιδικής εκμετάλλευσης, με χρήσιμες συμβουλές οδηγίες και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και όλα αυτά χωρίς καμία χρέωση.

Οι χρήστες του δικτύου αυτού που υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια μπορούν ήδη να κατεβάσουν στα κινητά τους ειδικά γραφικά και λογότυπα που δείχνουν την υποστήριξή τους στην προστασία των παιδιών και να το διαδώσουν και σε άλλους. Παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες αφίσες της εκστρατείας, φυλλάδια, διαφημιστικό και ενημερωτικό υλικό, διανέμονται σε παιδιά, γονείς, κοινότητες και επισκέπτες της χώρας, μειώνοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά.

Σε περίπτωση που επιθυμεί κάποιος να συνεισφέρει στα προγράμματα που διεξάγει η UNICEF για τα παιδιά στην Αφρική μπορεί να το κάνει στον αριθμό λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας: 169/480023-04. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-72 55 555 ή 6944-65 37 99


cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου