Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Σε νέο ρεκόρ το κόστος ασφάλισης του ελληνικού κρατικού χρέους



www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=176975

Όπως επισημαίνει το Business World, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας ανήλθε σε νέο επίπεδο ρεκόρ χθες, καθώς οι φόβοι για υποχρεωτικές πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων και η αβέβαιη μοίρα της ευρωπαϊκής οικονομίας συνέχισαν να σκιάζουν τις αγορές ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Έτσι, οι 5ετείς τίτλοι ασφάλισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων (credit default swaps) τιμολογούνταν χθες στις 1075 μονάδες βάσης έναντι 934 μονάδων της προηγούμενης μέρας σύμφωνα με στοιχεία της ειδικής στα στοιχεία αυτά εταιρίας CMA DataVision.

Αυτό σημαίνει πως το ετήσιο κόστος ασφάλισης ελληνικού κρατικού χρέους 10 εκατ. ευρώ αυξήθηκε περαιτέρω κατά 141.000 ευρώ φθάνοντας το 1,075 εκατομμύρια.

Η CMA δήλωσε πως η τιμή αυτή ισοδυναμεί με 67% πιθανότητα χρεοκοπίας για την χώρα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Με την αύξηση, δε, αυτή η Ελλάδα ξεπέρασε την Αργεντινή καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά τη Βενεζουέλα στον πίνακα των πιο επικίνδυνων να χρεοκοπήσουν χωρών σε όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί πως η πίεση στα ελληνικά ομόλογα συνεχίσθηκε χθες με το σπρεντ στα δεκαετή έναντι των γερμανικών bunds να φθάνει τις 791 μονάδες πριν κλείσει στις 783 μονάδες.

Φαίνεται πως παρά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών (βλ. τελευταία δηλώσεις Χριστοδούλου σε ΟΔΔΗΧ) και ευρωπαϊκών αρχών πως δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι προσδοκίες παραμένουν για το ενδεχόμενο αυτό στο προσεχές μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου