Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 'ΠΑΓΩΜΑ' ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Αναταραχή έχει προκαλέσει στο εθνικό νόμισμα και τα κρατικά ομόλογα της Ουγγαρίας, η απόφαση του ΔΝΤ και της ΕΕ να «παγώσουν» το πρόγραμμα στήριξης της ουγγρικής οικονομίας...


ΔΝΤ και ΕΕ προειδοποίησαν ότι η Βουδαπέστη πρέπει να λάβει νέα, σκληρά μέτρα για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος.

Η αναστολή των συζητήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την Ουγγαρία σημαίνει ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλέπονται στο πλαίσιο του πακέτου των 25,1 δισ. δολαρίων, που χρησιμοποιούνται ως «δίχτυ ασφαλείας» μέχρι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας. «Σε ένα περιβάλλον όπου οι αγορές παρακολουθούν στενά τα κυβερνητικά ελλείμματα και τα επίπεδα του χρέους, οι στόχοι για το χρέος που είχαν ανακοινωθεί (3,8% του ΑΕΠ το 2010 και κάτω από το 3%, το 2011) παραμένουν το κατάλληλο "αγκυροβόλιο" για την απαραίτηση διαδικασία σύγκλισης και ελέγχου του χρέους και θα πρέπει να υπάρχει προσήλωση σε αυτούς, αλλά θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS) για τα ουγγρικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκε κατά 47,5 στις 370 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου. Το επιτόκιο στο 3ετές ομόλογο αναφοράς αυξήθηκε κατά 0,34% σε 7,24%. Την περασμένη εβδομάδα είχε αυξηθεί κατά 1,53%. Το φιορίνι υποχώρησε έως και 2,9% χαμηλότερα έναντι του ευρώ, για να ανακάμψει ελαφρά στη συνέχεια στα 288,74 φιορίνια ανά ευρώ.

Το τελευταίο τρίμηνο έχει διολισθήσει χαμηλότερα κατά 6,5% περίπου. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, πάντως, υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν ΔΝΤ και ΕΕ. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ουγγαρία το συντομότερο δυνατό μία από τις πιο ανταγωνιστικές και σταθερές χώρες της κεντρικής Ευρώπης», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ θα συνεχισθούν.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου