Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση



Δευτέρα, 19 Ιούλιος 2010 11:55:48 πμ
Την Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο πέρα από αλλαγές στην εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει λύση και στα προβλήματα των ασφαλισμένων με χαρτοφυλάκια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, που έκλεισαν πέρυσι το Σεπτέμβριο και φέτος το Φεβρουάριο με αποφάσεις της εποπτικής αρχής

Ωστόσο το νομοσχέδιο προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των ασφαλιστικών τόσο γιατί δημιουργείται Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής με εισφορά που μπορεί να φθάσει και το 1,5% επί των ασφαλίστρων, άλλα και για την αναδρομική του ισχύ σε σχέση με την κάλυψη και των ανοιγμάτων των ασφαλιστικών που έκλεισαν.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου η κάλυψη του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής φθάνει έως το ποσό των 30.000 ευρώ ανά ασφαλισμένο για όλα τα συμβόλαια ζωής, ενώ ειδικά για τις αποζημιώσεις θανάτου, ανικανότητας από ατύχημα και παροχής σύνταξης, η κάλυψη αυξάνεται έως το ποσό των 60.000 ευρώ ανά ασφαλισμένο από 50.000 ευρώ.

Για τους ασφαλισμένους των Ασπίς και Commercial Value, προβλέπει η ικανοποίηση των απαιτήσεών τους από 75%-80% Θέτει όμως ως προϋπόθεση την πώληση του χαρτοφυλακίου σε άλλη ή άλλες εταιρείες, στις οποίες θα μεταβιβαστούν και τα περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών.

Στο μεταξύ με ανοικτή του επιστολή στο αρμόδιο υφυπουργό Φιλίπο Σαχινίδη ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣΠΡΟΝΟΙΑ αναφέρει μεταξύ άλλων

«Ο Σύλλογός μας αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας πρότεινε λύση μέσω της οποίας η συνδρομή της πολιτείας στην λύση του προβλήματος θα γίνει μετά από 7-10 χρόνια.
Η λογική της διαγραφής –delete- της αυτονόητης ευθύνης της πολιτείας προσβάλλει βάναυσα όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες. Επίσης έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή κοινή οικονομική λογική όπως εκφράζεται και από τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του κου Barnier.
Σας παρακαλούμε ιδιαιτέρως να σκύψετε με προσοχή πάνω στο εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα και να δώσετε την δίκαιη λύση που απαιτείται, προκειμένου να μην υποστούν περισσότερη ταλαιπωρία οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και να σταματήσει το αιματοκύλισμα του θεσμού, ο οποίος σύρεται άδικα και βάναυσα, την στιγμή που θα μπορούσε να γίνει ένας κύριος μοχλός ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και της μακροχρόνιας ευημερίας των πολιτών της χώρας μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου