Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

«Στην Ακρόπολη νιώθεις Ελληνας»................Μια παρέα Ελληνοαμερικανών φοιτητών περιγράφει τις εμπειρίες από την επίσκεψή της στη χώρα
Της Μαργαριτας Πουρναρα
Μπροστά στους κίονες του Ερεχθείου, μια παρέα εικοσάχρονων Ελληνοαμερικανών φωτογραφίζεται με τη δέουσα υπερηφάνεια που αρμόζει στην πρώτη τους επίσκεψη στην Ακρόπολη. Η αναμνηστική λήψη θα αναρτηθεί στο Facebook, θα μπει σε κοιτώνες κολεγίου στο Κονέκτικατ, στο σαλόνι του πατρικού σπιτιού στην Αριζόνα ή στη Βοστώνη, θα σταλεί στους συγγενείς στην Τρίπολη, τη Χίο, την Κεφαλονιά.
Θα θυμίζει το ταξίδι στην Ελλάδα, τη χώρα του παππού και της γιαγιάς ή κάποιων μακρινών προγόνων που δεν είναι πια στη ζωή, αλλά κληροδότησαν ένα δυσπρόφερτο επίθετο και την αγάπη για μια μικρή γωνιά του κόσμου με αρχέγονη ιστορία.
Heritage GreeceΗ νέα γενιά των Ελληνοαμερικανών κάνει πια αισθητή την παρουσία της, διεκδικώντας τη γνωριμία με την ελληνική κληρονομιά αλλά και το σύγχρονό μας πρόσωπο. Η Αλεξάνδρα από το Σαν Ντιέγκο, ο Αντονι από το Μαϊάμι, η Σίνθια από το Τέξας, ο Τσάρλι από την Αλάσκα και 11 ακόμα συνομήλικοί τους φοιτητές Κολεγίων στην Αμερική, ήρθαν πριν από λίγο καιρό εδώ χάρις σε μια υποτροφία που τους προσφέρει το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας - Deree και χρηματοδοτεί η οργάνωση National Hellenic Society.
Η παραμονή διήρκεσε δύο ολόκληρες εβδομάδες, με μαθήματα στο κάμπους του Κολεγίου, ξενάγηση σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους (από Δελφούς μέχρι Σούνιο), συνάντηση με πρόσωπα της δημόσιας ζωής μαζί βέβαια με μια μικρή βόλτα στη Μύκονο και βραδινές εξόδους σε αθηναϊκά νάιτ κλαμπ. Για τα παιδιά αυτά, έχει τεράστια σημασία να ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία της Ελλάδας, να δουν, να ακούσουν, να αισθανθούν τι είναι αυτό που τους δένει με τον τόπο καταγωγής των δικών τους. Μπορεί κάλλιστα να είναι μια πανέμορφη παραλία στις Κυκλάδες που να συγκινήσει τόσο όσο μια επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 17/7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου