Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Κατά ριπάς οι αυξήσεις στον ΦΠΑ



ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=181955

Ενα μονο μερος του αρθρου το οποιο ειναι γιγαντιαιο,οπως και τα προβληματα της αγορας!

ΟΥΤΕ ΜΙΑ, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά τέσσερις αυξήσεις ΦΠΑ δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μνημονίου, καθιστώντας την Ελλάδα (παρά το χαμηλό εισόδημα της οικονομίας και των πολιτών) ένα από τα πλέον ανάλγητα, κοινωνικά, κράτη της ΕΕ.

Οι δύο αυξήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οδηγώντας τον χαμηλό συντελεστή στο 11% και τον υψηλό στο 23%.

Επεται όμως και συνέχεια. Εως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ποια βασικά αγαθά και υπηρεσίες θα «μετακομίσουν» από το 11% στο 23% από τον Ιανουάριο του 2011. Την τρόικα δεν την ενδιαφέρουν ποια θα είναι, αρκεί να αποτελούν το 30% των ειδών που σήμερα φορολογούνται με 11%. Αλλωστε τον Ιανουάριο του 2012 όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, με την πλήρη κατάργηση του συντελεστή 11%, τουλάχιστον για όσα χρόνια θα επιτηρείται η ελληνική οικονομία.

Επιβαρύνσεις

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα επιβαρυνθούν σημαντικά σε βασικά είδη διατροφής όπως αλεύρι, γάλα, ψωμί, σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ιατρικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σε όλα δηλαδή τα αγαθά και τις υπηρεσίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 11%.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι πρόκειται για μία «υποχρέωση» που όμως παράλληλα συνιστά μεγάλη αδικία. Κι αυτό γιατί οι ίδιες οι επιτηρήτριες χώρες της Ελλάδας έχουν επιλέξει μειωμένους συντελεστές (ακόμη και στο 5%) για βασικά είδη.

Οπως εξηγούν, στη Γερμανία όπου ο κανονικός συντελεστής βρίσκεται στο 19% επιβάλλεται ΦΠΑ μόνο 7% στα τρόφιμα. Στη Γαλλία είναι ακόμη πιο χαμηλός, στο 5,5%, ενώ το ψωμί στη γειτονική Ιταλία φορολογείται μόνο με 4%. Σε όλα τα τρόφιμα στην Ισπανία ισχύει συντελεστής 4%, στην Κύπρο 5% και 8,5% στη Σλοβενία.

Πέρα από τα τρόφιμα, οι αποκλίσεις και οι «αδικίες» υπάρχουν και σε άλλα είδη, που επιβαρύνουν πολύ τη τσέπη του νοικοκυριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στην Ελλάδα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου φορολογούνται με 21%, στη Βρετανία ο συντελεστής είναι μόνο 5%, το ίδιο και στην Πορτογαλία. Στα πιο πολλά κράτη εξαιρούνται του ΦΠΑ οι ιατρικές και οι κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στη Σουηδία, στη Φιλανδία, στη Βρετανία και στη Μάλτα).

Στη Βρετανία εξαίρεση έχουν λάβει ακόμη και τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, τα βασικά είδη διατροφής, η ύδρευση.

Μειωμένους συντελεστές (5%) επιβάλλουν η Βρετανία και η Πορτογαλία στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο.

Στον τουρισμό, οι «ανταγωνίστριες» χώρες Πορτογαλία και Ισπανία επιβάλλουν συντελεστή 5% και 7% αντίστοιχα στα ξενοδοχεία (η Ισπανία και στα εστιατόρια, ενώ η Γαλλία φορολογεί με 5,5% τις υπηρεσίες αυτού του είδους).
Πάρτι ανατιμήσεων

Αυξήσεις διαρκείας που μπορεί να ωθήσουν τον τιμάριθμο σε επίπεδα άνω του 6% (από 5,2% τον Ιούνιο) αναμένεται ότι θα προκαλέσει το νέο κύμα «αναπροσαρμογών» των τιμών με αφορμή τη νέα αύξηση των ειδικών φόρων.

Οι αυξήσεις δεν θα γίνουν ταυτόχρονα. Κάποιες είναι ήδη γεγονός ενώ στα περισσότερα προϊόντα θα γίνουν σταδιακά μέχρι το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν περάσει ήδη στην αγορά, οι τομείς που επιβαρύνονται πλέον είναι οι υπηρεσίες, το λιανεμπόριο και τα σουπερμάρκετ (κυρίως στους τομείς των τροφίμων και των ειδών προσωπικής υγιεινής).

*Πριν καν αυξηθούν επισήμως οι συντελεστές ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις, ειδικά στον κλάδο των υπηρεσιών. Με αφορμή την τουριστική περίοδο πολλοί προχώρησαν σε αναπροσαρμογή των καταλόγων τους. Η επιβάρυνση έχει περάσει πλέον σε διόδια (εθνικών οδών, Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου). Ηδη ακτοπλοιϊκές εταιρείες έσπευσαν να προσθέσουν μερικά ευρώ στις τιμές τους...

*Τα σουπερμάρκετ τελούν εν αναμονή του καθορισμού των τιμών από τους προμηθευτές. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετακυλίσουν το βάρος στην πλειονότητα των κωδικών ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν δεύτερη αύξηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη οι λιανοπωλητές πωλούν με τις τιμές της προηγούμενης παραλαβής, εκτός από περιπτώσεις νωπών ειδών. Κάποιοι από αυτούς σκέφτονται να κρατήσουν αμετάβλητες τις τιμές σε προϊόντα «κράχτες» αυξάνοντας όμως σταδιακά την αξία δεκάδων κωδικών που δεν θεωρούνται καθημερινής ανάγκης.

*Στο λιανεμπόριο (ρούχα, έπιπλα κ.λπ.) η κάθετη πτώση του τζίρου και η έναρξη των εκπτώσεων από τις 15 Ιουλίου (ακόμη και μεγάλες αλυσίδες ξεκίνησαν «εβδομάδες προσφορών» από τα μέσα Ιουνίου) αποτρέπει προς το παρόν τα χειρότερα...

*Η μεγάλη «σφαγή» συντελείται ήδη σε τομείς που ελέγχονται από το Δημόσιο, καθώς το κράτος δεν απορροφά (ούτε πρόκειται να απορροφήσει) το νέο ΦΠΑ. Αυτό εξηγεί την αυτόματη αναπροσαρμογή στα τιμολόγια της ΔΕΗ (έως 3%), της ΕΥΔΑΠ (έως 2%), του ΟΤΕ (έως 2,5%), του ΟΣΕ, ενώ αυξήθηκε το κόστος μεταφοράς (ταξί) λόγω της επιβολής ΦΠΑ 11%. Στον τομέα των μεταφορών οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν για πολύ ακόμη τις τιμές λόγω ΦΠΑ και επιβάρυνσης της βενζίνης έως 25% το τελευταίο τρίμηνο.

Το... μπαλάκι πλέον περνά στο υπουργείο Οικονομίας. Καλείται να επισπεύσει τα μέτρα θωράκισης της αγοράς η οποία παραμένει απροστάτευτη.

*Η πρώτη κίνηση έγινε την προηγούμενη Δευτέρα με την αγορανομική διάταξη που υπέγραψε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, η οποία καθορίζει σαφείς όρους στις προσφορές προϊόντων. Η προσφορά μπορεί να έχει διάρκεια 3 μηνών και απαγορεύεται η τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης (όταν πρόκειται για προσφορά) να είναι ίση ή μεγαλύτερη από την τιμή πώλησης του προϊόντος χωρίς προωθητική ενέργεια. Για τον καταναλωτή σημασία έχει ότι σε όλα τα προϊόντα που θα βρίσκονται σε προσφορά θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η βασική τιμή. Η αγορανομική διάταξη θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

*Η επόμενη κίνηση είναι η κατάθεση με τροπολογία στη Βουλή ρυθμίσεων στον Αγορανομικό Κώδικα με τις οποίες αλλάζει η τιμολόγηση των προϊόντων από τον χονδρέμπορα-παραγωγό προς τον λιανέμπορα. Ορθολογικοποιείται η χρήση των πιστωτικών σημειωμάτων και των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, περιορίζοντας τη διατήρηση υψηλών επιπέδων κέρδους σε κλάδους βασικών αγαθών.

*Σε εκκρεμότητα παραμένει και η σύσταση στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου ειδικής αντιμονοπωλιακής υπηρεσίας με αρμοδιότητα την ανάλυση της δομής των αγορών και των κλαδικών συνθηκών ανταγωνισμού στην οικονομία. Θα μπορεί να προβαίνει στην τεκμηρίωση και την υποβολή υποθέσεων για διερεύνηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η αρμόδια υπουργός έχει προαναγγείλει και τη νέα αναμόρφωση του αντιμονοπωλιακού νόμου 703/77 μέχρι το τέλος του έτους.

*Επίσης, όπως επισήμανε την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομίας από 40 φάκελοι που αφορούν ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών με σκοπό να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον υφίστανται υπερτιμολογήσεις στις τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου