Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών της Αυστραλίας και του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Ωκεανών και Ατμόσφαιρας της Ν


Οι επιστήμονες κατέγραψαν και συνέλεξαν πάνω από 500 είδη ψαριών και 1.300 είδη ασπόνδυλων σε βάθος έως και δύο χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά της Νέας Ζηλανδίας, γύρω από τα νησιά Λορντ Χόου και Νόρφολκ. Πολλοί από τους οργανισμούς ήταν άγνωστοι ως σήμερα.

Όπως δήλωσε ο Μαρκ Νόρμαν του Μουσείου της Βικτόρια «Αναγνωρίστηκαν πολλά είδη νέα στην επιστήμη, στα οποία περιλαμβάνονται νέοι καρχαρίες και σαλάχια, κορδέλες [ποντικουρόψαρα] και μια ποικιλία ασπόνδυλων».

Στα νέα είδη περιλαμβάνεται μια γιγάντια θαλάσσια αράχνη σε μέγεθος πιάτου, της οικογένειας Colossendeidae. Οι θαλάσσιες αράχνες δεν έχουν καμία σχέση με τις αράχνες της ξηράς, αλλά ταξινομούνται σε ανεξάρτητη ομάδα, τα πυκνογονίδια.

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, και ένα νέο «τριποδόψαρο», που στέκεται ακίνητο στο βυθό στηριζόμενο σε τρεις ακτίνες που ξεκινούν από τα πτερύγιά του.

Το πλέον παράξενο, όμως, από τα νέα είδη είναι ένας ακανθωτός καρχαρίας, μικρού μεγέθους, ο οποίος σε εγκάρσια διατομή έχει τριγωνικό σχήμα, το οποίο οφείλεται στο τεράστιο σηκώτι του, που είναι γεμάτο με ελαιώδες υγρό. Το έλαιο έχει μικρότερη πυκνότητα από το θαλασσινό νερό και εξασφαλίζει στον καρχαρία ουδέτερη πλευστότητα, ώστε να μην χρειάζεται να σπαταλά ενέργεια για να μην βυθιστεί
AΠΟ FOCUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου