Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Η εποχή των golden... μπράβων!

Η εποχή των golden... μπράβων!
8:1 - 15 Ιανουαρίου 2009
Την «πλάτη φαίνεται πως γυρίζουν» στην ελληνική αστυνομία οι επιχειρηματικοί - και όχι μόνο- κύκλοι που στρέφονται τους τελευταίους μήνες στις εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς οι απαγωγές ισχυρών προσώπων τείνουν να λάβουν μορφή επιδημίας. Το διπλό πρόσωπο της ανασφάλειας που επικρατεί, εκφράζει η ευχή των ιδιοκτητών των εταιριών του κλάδου να συνεχιστούν οι «καλές δουλειές» και στο μέλλον.

Τελευταίο θύμα είναι ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος, ο οποίος απήχθη πριν από λίγες μέρες από τρεις αγνώστους άνδρες λίγο πιο κάτω από το σπίτι του. Ακόμη, νεκρός βρέθηκε την Τρίτη τα ξημερώματα ένας 63χρονος Ελληνοαιγύπτιος επιχειρηματίας, ο οποίος απήχθη την προηγούμενη ημέρα στο Ελληνικό. Στις 5 Δεκεμβρίου άγνωστοι απήγαγαν μέσα από το σπίτι του στη Βάρη γνωστό καρδιολόγο. Μέχρι στιγμής οι έρευνες της Αστυνομίας δεν έχουν φέρει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό των δραστών και του απαχθέντος, ενώ ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί και τα κίνητρα της απαγωγής. Στις 6 Ιουνίου 2008 θύμα απαγωγής είχε πέσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γιώργος Μυλωνάς. Η 13ήμερη περιπέτεια του προέδρου του ΣΒΒΕ έληξε στις 26 Ιουνίου με την καταβολή 12 εκατ. ευρώ στους απαγωγείς.

Από το διάχυτο φόβο που επικρατεί, κάθε άλλο παρά ζημιωμένος βγαίνει ο κλάδος των εταιριών ιδιωτικής ασφάλισης που τον τελευταίο καιρό κάνει χρυσές δουλειές. Αυξημένη κινητικότητα παρατηρεί μετά την απαγωγή Μυλωνά ο κ. Σιμάκος, Δ/ντης Φυλάξεως της εταιρίας Κατράντζος Securities, σημειώνοντας δε ότι «μετά την απαγωγή Παναγόπουλου οι αιτήσεις προστασίας από VIPs είναι ακόμη μεγαλύτερη». Επισημαίνει ακόμη ότι η ζήτηση αναμένεται ακόμη πιο αυξημένη στο μέλλον «όσο επικρατεί έκρυθμη κατάσταση και η αστυνομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της».

Ανάλογη είναι και η εικόνα που παρατηρείται και στην Arma Securities. Όπως διευκρινίζει ο Δ/ντης Ασφάλειας της εταιρίας, κ. Παρασκευόπουλος «από το Δεκέμβριο παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον».

Oμως δεν είναι μόνο τα κρούσματα των απαγωγών που οδήγησαν σε άνθιση τις δουλειές του κλάδου, καθώς και τα επεισόδια που σημειώνονταν πριν τα Χριστούγεννα στο κέντρο της Αθήνας και είχαν ως στόχο πολλά εμπορικά καταστήματα οδήγησαν τους ιδιοκτήτες να στραφούν στους ...επαγγελματίες για την προστασία τους. Όπως μας λέει ο κ. Κουτσομύτρος, Γενικός Δ/ντης της εταιρίας Πυρσός Securities, «τόσο οι σταθεροί πελάτες της εταιρίας, όσο και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες» είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την προστασία των καταστημάτων σε αυτούς. «Η κίνηση έχει μειωθεί πλέον, καθώς η κατάσταση στο κέντρο έχει εξομαλυνθεί, όμως οι καταστηματάρχες δεν παύουν να ζητούν προστασία ιδιαιτέρως τα Σαββατοκύριακα που δεν είναι εκεί.» Τέλος, σημειώνει ότι «τι θα γίνει στο μέλλον εξαρτάται από το κράτος και την αστυνομία και από το εάν θα συνεχίσει να φοβάται ο κόσμος».

Νεκταρία Σταμούλη
nstamouli@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου