Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Κορυφαίοι στη διαφθορά είναι οι Έλληνες

Κορυφαίοι της διαφθοράς εξελίσσονται οι Έλληνες, σύμφωνα με τις εκθέσεις δύο διεθνών οργανισμών.του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει λόγο για ραγδαία επιδείνωση της διαφθοράς, ο ΟΑΣΑ, στην αντίστοιχη έκθεσή του για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαπιστώνει κέρδη από παράνομες δραστηριότητες που ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Τα ποσά αυτά -που είναι ιλιγγιώδη σε χαλεπούς καιρούς οικονομικής κρίσης- προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, η πορνεία και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Τη μεγάλη έκταση της διαφθοράς στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία υποχωρούμε συνεχώς στους δείκτες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Όπως δείχνει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο «Παγκόσμιοι Δείκτες Διακυβέρνησης 1996-2008», η χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει επιδείνωση και στους έξι δείκτες με τους οποίους οι διεθνείς οργανισμοί μετρούν το μέγεθος της διαφθοράς.

- Τον έλεγχο της διαφθοράς, που σχετίζεται με τους δημόσιους λειτουργούς και κατά πόσο αυτοί εκμεταλλεύονται τη θέση τους για προσωπικό όφελος.
- Την εφαρμογή του νόμου, την εμπιστοσύνη στους νόμους, καθώς και τη λειτουργία της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.
- Την ελευθερία έκφρασης, που μετράει το κατά πόσο οι πολίτες μια χώρας μπορούν να συμμετέχουν στην επιλογή της κυβέρνησής τους, καθώς και η ελευθερία έκφρασης που έχουν.
- Την πολιτική σταθερότητα, η οποία δείχνει την πιθανότητα να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση από βίαια γεγονότα, περιλαμβανομένης και της τρομοκρατίας.
- Την αποτελεσματικότητα κυβέρνησης, που μετράει την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, την ικανότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την ανεξαρτησία τους από πολιτικές πιέσεις.
- Την ποιότητα εποπτείας, η οποία αφορά την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει επαρκές εποπτικό πλαίσιο, ώστε να ευνοεί την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στον ιδιωτικό τομέα.

Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου