Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Σώθηκαν πέντε ζωές με τα μοσχεύματα του 13χρονου κοριτσιού

Μια πραγματική σκυταλοδρομία στήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προκειμένου να αξιοποιηθούν μοσχεύματα από δωρεά οργάνων. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αλλά και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων μπορούν σήμερα να χαμογελούν με ικανοποίηση, καθώς οι αερογέφυρες που στήθηκαν λειτούργησαν άψογα και οι μεταμοσχεύσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Η διάγνωση των γιατρών για το 13χρονο κορίτσι από τα Ιωάννινα που τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας σε γκρεμό στο Ανθοχώρι Ιωαννίνων ήταν καταδικαστική.

Παρά το βαρύ πένθος, οι γονείς αποφάσισαν να προβούν σε δωρεά όλων των οργάνων του παιδιού. «Η γενναιοδωρία των γονιών ήταν εξαιρετικά σπάνια», σχολιάζει στην «Κ» η κ. Αθηνά Γόμπου, διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας του ΕΟΜ. «Συνήθως οι συγγενείς διστάζουν να προσφέρουν πολλά όργανα».

Καθώς δεν υπήρχε συμβατός λήπτης για κάθε όργανο στην Ελλάδα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη.

Εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού τα όργανα λόγω του νεαρού της ηλικίας βρίσκονταν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. «Επιλέξαμε εκείνες τις ιατρικές ομάδες που μπορούσαν να προσγειωθούν το γρηγορότερο δυνατόν στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων», εξηγεί η κ. Γόμπου. «Τα όργανα δεν μπορούν να βρίσκονται πολλή ώρα σε αναμονή, οι πνεύμονες αντέχουν μόνο 6 ώρες, η καρδιά οκτώ, το ήπαρ μεταξύ 6 και 8 ωρών».


Οι λήπτες

Τελικώς, η καρδιά «χτυπά» και πάλι στη Βιέννη, ενώ οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν σε ένα 12χρονο παιδί στο Κίελο της Γερμανίας.

Το ένα νεφρό προσφέρθηκε σε ένα 7χρονο κορίτσι, το άλλο σε έναν 37χρονο. Οι επεμβάσεις έγιναν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και στο Λαϊκό. Ομως και το ήπαρ βρήκε τον κατάλληλο λήπτη, ο οποίος χειρουργήθηκε στο Ιπποκράτειο. «Το Σαββατοκύριακο, μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Θριάσιο και στο Σισμανόγλειο, όπου οι δότες ήταν θύματα τροχαίων».

Οταν οι γιατροί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένας ασθενής είναι εγκεφαλικά νεκρός, οι συγγενείς δυστυχώς έχουν περιορισμένες επιλογές. «Είτε ο νεκρός θα αποσυνδεθεί και θα ταφεί είτε θα εξακολουθεί να βρίσκεται "καλωδιωμένος" στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ξεκινάει η σήψη των οργάνων», συνεχίζει η κ. Γόμπου. «Ο τρίτος δρόμος είναι η δωρεά οργάνων του αγαπημένου τους».




ΑΝΑΡΤΗΣΗ : GiorgosRounis[GR]

ΠΗΓΗ : Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου