Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Άλλαξε άποψη ο Γκρούεφσκι για το όνομα!!!


«Φυσική μας θέση η διπλή ονομασία»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέρχεται στη θέση της «διπλής ονομασίας», την οποία χαρακτηρίζει ως «φυσική θέση» της χώρας του. Και φυσικά αυτή η ξαφνική "φυσική θέση" δείχνει τις εντολές που έχει δεχθεί από τους φίλους και συμμάχους της αδιαλλαξίας του, αλλά φανερώνει και την προσωπική του διάθεση να διασωθεί πολιτικά και να αποφύγει δύσκολες καταστάσεις που οδηγούν μέχρι και στην πόρτα της φυλακής!
Σε συνέντευξή του στο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων, «Φόρουμ», η οποία προδημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του περιοδικού στο διαδίκτυο, ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρει ότι η θέση αυτή «απορρέει από τη συμπεριφορά της Ελλάδας στις συνομιλίες, η οποία επιμένει να αλλάξει το συνταγματικό όνομα του κράτους με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση».
«Η Ελλάδα», συνεχίζει ο κ. Γκρούεφσκι «ζητά την εξαφάνιση του ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας, με αλλαγή του Συντάγματος, με αλλαγή των προσωπικών εγγράφων, ενώ σχετικά με το θέμα της ταυτότητας δεν δείχνει καμία ετοιμότητα για αναγνώριση μακεδονικού έθνους και γλώσσας, ούτε διάθεση να συνομιλήσει για αυτά. Σε αυτή την κατάσταση η λογική και φυσική θέση μας είναι η διπλή ονομασία την οποία και προσφέρουμε στην Ελλάδα, δηλαδή στη διμερή επικοινωνία με αυτήν να αναζητήσουμε ένα άλλο όνομα, ενώ στην επικοινωνία με όλες τις άλλες χώρες να ισχύει το συνταγματικό μας όνομα», σημειώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Γκρούεφσκι επαναδιατυπώνει τη θέση περί «διπλής ονομασίας», μόλις μερικές ημέρες μετά την πρόσφατη επίσκεψή του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε Σκόπια και Αθήνα, κατά την οποία αυτός παρουσίασε στις ηγεσίες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κάποιες τροποποιημένες ιδέες επί της τελευταίας του πρότασης από τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία μεταξύ άλλων, προτείνεται η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο κ. Γκρούεφσκι, στην ίδια συνέντευξή του, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πίεση από μέρους της Διεθνούς Κοινότητας προς την κατεύθυνση να γίνει αποδεκτό ό,τι πρέπει και οτιδήποτε ζητείται, με στόχο τη διευθέτηση της εκκρεμότητας. Παρόλα αυτά ο κ. Γκρούεφσκι δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ παραμένει μέρος των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
«Εμείς θέλουμε να επέλθει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αυτό είναι το κρατικό συμφέρον της Μακεδονίας. Θέλουμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και δεν θέλουμε να είμαστε μπλοκαρισμένοι. Δεν θέλουμε να έχουμε πρόβλημα με τον νότιο γείτονά μας, πρόβλημα το οποίο μας απομυζεί και εμάς και αυτούς. Όμως δεν είναι ίδιες όλες οι λύσεις», αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι.
Για την τελευταία τροποποιημένη πρόταση του κ. Νίμιτς, ο κ. Γκρούεφσκι δηλώνει:
«Ο διαμεσολαβητής κ. Νίμιτς παρουσίασε μια δέσμη ιδεών του την οποία αποκάλεσε τροποποιημένη δέσμη ιδεών σε σχέση με τη δέσμη (σ.σ. ιδεών) του Οκτωβρίου. Επίσης ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο θα καλέσει τους εκπροσώπους των δύο χωρών για να συζητήσουν για αυτές τις ιδέες του. Είμαστε ακόμη σε πρόωρη φάση αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων ο οποίος εκδηλώνεται μετά από μερικούς μήνες διακοπής εξαιτίας των εκλογών στις δύο χώρες. Θέλουμε οι συνομιλίες να διεξάγονται με κρατική ενότητα και εμείς θα εργαστούμε ακατάπαυστα για αυτό, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες και με τον τρόπο αυτό να ληφθούν οι αποφάσεις. Όλοι όσοι αγαπούν αυτή τη χώρα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους διότι αν είμαστε διχασμένοι δεν πρόκειται να έχουμε ευνοϊκή επίλυση».
Ο κ. Γκρούεφσκι επαναλαμβάνει στη συνέντευξή του στο περιοδικό «Φόρουμ» ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με μια πιθανή αποδεκτή λύση είναι απαραίτητη. «Στη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος ασφαλώς και θα εκφράσω την άποψή μου. Όμως αναμένω ότι αυτή δεν θα είναι καθοριστική διότι οι πολίτες έχουν ήδη διαμορφώσει μια οξυμένη ευαισθησία για το ζήτημα αυτό και εύκολα μπορούν να κρίνουν τι είναι καλό και τι όχι. Οι πολιτικοί είναι μια ομάδα που έρχεται και παρέρχεται, ενώ ο λαός είναι αυτός που και μετά την αποχώρησή τους θα πρέπει να ζει με αυτήν ή χωρίς αυτή τη λύση, η οποία θα τεθεί στην ετυμηγορία του», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για πιθανή αποχώρησή του (σύμφωνα με διαρρέουσες πληροφορίες στο εσωτερικό των Σκοπίων, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός συμμετέχει ως ιδιώτης ενεργά στην κατασκευή μεγάλης βιομηχανικής μονάδας στην Τσεχοσλοβακία).
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ζητά εθνική ενότητα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης γύρω από την εκκρεμότητα, όπως αυτό πράττει και η Ελλάδα. Όμως, ο κ. Γκρούεφσκι ασκεί κριτική στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι διότι, όπως αναφέρει, όσο ο τελευταίος ήταν Πρόεδρος της χώρας δεν εργάστηκε ουσιαστικά για την επίλυση του προβλήματος. «Εμείς εισερχόμαστε σε μια κατάσταση να ανταγωνιζόμαστε ποιός θα είναι περισσότερο μετριοπαθής και με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτός που είναι πιο μετριοπαθής για το όνομα σημαίνει ότι είναι περισσότερο υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη και είναι μέρος της τακτικής του κ. Τσερβένκοφσκι, ο οποίος δυστυχώς χρησιμοποιεί το ζήτημα αυτό ως εργαλείο για να έρχεται σε αντιπαράθεση με εμάς λέγοντας ότι όλη η ευθύνη είναι δική μας και παίζοντας το θέατρο της εποικοδομητικότητας θέλει να ξεχάσουμε ότι αυτός 17 χρόνια παίζει με το ζήτημα αυτό και αποφεύγει την επίλυσή του. Αυτός θέλει να ξεχάσουμε ότι αποτελεί μέρος του προβλήματος και τώρα εμφανίζεται ως μέρος της λύσης. Αν γνώριζε την λύση γιατί στα 17 χρόνια δεν έλυσε το πρόβλημα;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκρούεφσκι.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου